Skip to main content
EURES
News article5 desember 2019European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion

Fransk dataforsker finner seg til rette i Danmark med hjelp fra Eures

Aurelie Giraud hadde alltid ønsket å flytte til Skandinavia, så da sjansen bød seg til å flytte til Danmark, grep hun den. Vi snakket med Aurelie og med Lars Rungø fra Workindenmark for å få vite mer om hva slags støtte hun fikk fra Eures i forbindelse med flyttingen.

French data scientist settles into life in Denmark thanks to EURES support
Aurelie Giraud

– Så lenge jeg kan huske, har jeg hatt lyst til å flytte til utlandet og bli kjent med en annen kultur, forteller franske Aurelie. – De skandinaviske landene sto øverst på ønskelisten. Jeg liker danskenes måte å tenke på, en kombinasjon av å være avslappet og tenke effektivt. Så da kjæresten min fikk telefon om å stille opp på et jobbintervju i Ålborg, grep vi sjansen – og det gikk bra!

Overføring av dagpengerettigheter

Aurelie befant seg i en noe uvanlig situasjon da de flyttet, for selv om hun hadde vært i jobb i nærmere ti år, hadde hun sagt opp jobben og gikk på dagpenger i Frankrike. Takket være EUs politikk for overføring av ytelser ved arbeidsløshet kunne Aurelie fortsatt motta dagpenger i tre måneder mens hun prøvde å finne jobb i Danmark. Som Aurelie sier det: – Akkurat den tiden jeg trengte for å få jobb!

For å fortsette å få dagpenger måtte Aurelie oppsøke Workindenmark og registrere seg som arbeidssøker som har reist inn i landet med dagpengerettigheter fra et annet EU/EØS-land. I Ålborg er Workindenmark representert på ICS (International Citizen Service), så dit gikk hun for å få ordnet opp i formalitetene ved overføringen av dagpengerettighetene. På ICS-senteret fikk hun også registrert seg hos de ulike myndighetene i tillegg til å få råd og veiledning fra en rekke offentlige institusjoner i Danmark.

– Muligheten til å overføre dagpengerettighetene er enda et insentiv til å flytte utenlands [selv som arbeidsledig], for da vet du at vil ha penger en viss tid og har en viss sikkerhet når du flytter og prøver å finne en ny jobb, forklarer Lars Rungø fra Workindenmark. – Aurelie jobbet også en del som frilanser, så vi sendte henne til danske skattemyndigheter slik at hun fikk registrert seg der, minnes han.

Seminarer for internasjonale jobbsøkere

For å få hjelp i jakten på jobb deltok Aurelie på et jobbsøkeseminar i Ålborg arrangert av Workindenmark, som er en del av Eures-nettverket.

– Jobbsøkeseminaret er beregnet på utenlandske borgere som trenger litt inspirasjon for jobbjakten i Danmark, forklarer Lars. På disse seminarene får deltakerne også hjelp til å sette opp effektive CV-er og følgebrev, og i etterkant tilbys de gratis tilbakemelding.

Aurelie hadde IT-bakgrunn, var internasjonalt orientert og snakket og skrev fransk og engelsk, så Lars visste at Aurelie var en sterk kandidat, spesielt siden Danmark nå forventer mangel på arbeidskraft i IT-sektoren. Aurelie fikk jobb som Data Scientist hos Trackunit, en ledende leverandør av løsninger for tingenes internett, på bedriftens hovedkontor i Ålborg. Jobben består i å samle inn og analysere data som vil gi kundene informasjon som vil være verdifull for deres virksomhet.

Nøkkelen til integrasjon

– For meg er gode forberedelser nøkkelen til god integrasjon i et annet land. Man kan lett føle seg fortapt i et nytt land, for alt er nytt: forvaltningen, språket, kulturen, prosedyrene, arbeidsmarkedet osv. Eures kan hjelpe når det gjelder jobb, og dette er jo en viktig del av det å bli integrert, er rådet fra Aurelie.

– Eures-portalen er en gullgruve, forteller hun. – Her fant jeg kjempemasse nyttig informasjon spesielt om Danmark, men også generelle tips om hvordan man skal gå fram for å finne en jobb i utlandet. Dette gjorde at jeg kunne gjøre forberedelser selv før jeg kom til Danmark.

– Mange spør hvor lenge vi tenker å bli i Danmark, sier Aurelie. – Det har jeg ikke noe svar på, innrømmer hun. – Vi elsker familie og venner, og savner dem, det er sikkert. Men livet her kan beskrives som ”hygge”, og vi bare elsker det!

 

Relevante lenker:

Overføring av dagpengerettigheter

International Citizen Service (ICS)

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Drop'pin@EURES

Finn Eures-medarbeidere

Leve- og arbeidsvilkår i Eures-landene

Eures' jobbdatabase

Eures' tjenester for arbeidsgivere

Eures' aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Nærmere opplysninger

Temaer
EU-verktøykasse for mobilitetEURES beste praksisEURES opplæringEksterne EURES-nyheterArbeidsmarkedsnyheter/mobilitetsnyheterRekrutteringstrenderSuksesshistorier
Relaterte seksjon(er)
Leve- og arbeidsvilkår
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.