Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel5 december 2019Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Franse gegevenswetenschapper bouwt met hulp van EURES leven op in Denemarken

Aurelie Giraud wilde altijd al in Scandinavië wonen, dus toen de kans om naar Denemarken te verhuizen zich voordeed, greep ze die. Wij spraken met Aurelie en met Lars Rungø van Workindenmark over hoe EURES haar heeft geholpen de overstap te maken.

French data scientist settles into life in Denmark thanks to EURES support
Aurelie Giraud

“Ik wil al zolang ik me kan herinneren in het buitenland wonen en een andere cultuur ontdekken”, aldus Aurelie uit Frankrijk. “Scandinavische landen stonden bovenaan mijn lijstje. Ik houd wel van de Deense mentaliteit: een combinatie van relaxed zijn en efficiënt denken. Dus toen mijn vriend werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek in Aalborg, hebben we die kans gegrepen – en dat heeft goed uitgepakt.”

Werkloosheidsuitkering meenemen

Aurelie bevond zich op het moment dat zij verhuisde in een wat ongebruikelijke positie, want hoewel ze daarvóór bijna tien jaar had gewerkt, had ze op dat moment geen werk en ontving ze in Frankrijk een werkloosheidsuitkering. Dankzij het beleid van de EU voor het meenemen van werkloosheidsuitkeringen kon Aurelie nog drie maanden een uitkering blijven ontvangen om haar te helpen tijdens haar zoektocht naar een baan in Denemarken. Zoals Aurelie zelf zegt: “Precies lang genoeg om mijn baan te vinden!”

Om haar uitkering te activeren moest Aurelie langsgaan bij Workindenmark en zich daar inschrijven als werkzoekende met recht op een werkloosheidsuitkering uit een ander land van de EU/EER. In Aalborg is Workindenmark te vinden bij de International Citizen Service (ICS), dus daar is Aurelie langsgegaan om te zorgen dat ze haar werkloosheidsuitkering kon meenemen. Bij het ICS-centrum kon ze ook allerlei inschrijvingen regelen en werd ze geholpen door verschillende Deense overheidsinstellingen.

“Dat je je werkloosheidsuitkering kunt meenemen, is een extra stimulans om naar een ander land te verhuizen, [zelfs als je geen werk hebt,] want je weet dat je een bepaalde periode lang je uitkering krijgt, dus je hebt een vangnet voor je verhuizing naar het buitenland en je zoektocht naar een baan”, legt Lars Rungø van Workindenmark uit. “Aurelie deed ook freelancewerk, dus we hebben haar verwezen naar de Deense belastingdienst, zodat ze zich op de juiste manier kon inschrijven.”

Seminars voor internationale werkzoekenden

Om haar zoektocht naar werk te bevorderen heeft Aurelie in Aalborg een seminar bijgewoond die werd georganiseerd door Workindenmark, dat deel uitmaakt van het EURES-netwerk.

“Het seminar over werk zoeken is gericht op internationale burgers die inspiratie willen opdoen voor hun zoektocht naar werk in Denemarken”, legt Lars uit. Tijdens de seminars wordt ook advies gegeven over het opstellen van effectieve cv’s en motivatiebrieven, en na afloop kunnen de deelnemers gratis gebruikmaken van feedbacksessies.

Lars wist dat Aurelie met haar achtergrond in de IT, haar internationale instelling en haar kennis van het Frans en Engels een sterke kandidaat was, des te meer omdat Denemarken momenteel met een tekort aan arbeidskrachten kampt in de IT-sector. Aurelie heeft een baan gevonden in Aalborg als gegevenswetenschapper op het hoofdkantoor van Trackunit, een toonaangevende leverancier van oplossingen in verband met het internet der dingen. Daar verzamelt en analyseert zij gegevens om tot waardevolle bedrijfsinzichten te komen voor klanten.

Voorbereiding cruciaal voor integratie

“Als je goed wilt integreren in een ander land, is een goede voorbereiding denk ik het belangrijkst. We voelen ons al snel verloren in een ander land, want alles is nieuw: de regels, de taal, de cultuur, de procedures, de arbeidsmarkt… EURES kan hulp bieden vanuit professioneel oogpunt, en dat is een belangrijk deel van de integratie”, zo adviseert Aurelie.

“Het EURES-portaal is echt een goudmijn”, vertelt zij. “Ik heb daar een heleboel nuttige informatie gevonden, specifiek over Denemarken, maar ook met algemene tips over het vinden van een baan in het buitenland. Hierdoor was ik goed voorbereid, nog voordat ik in Denemarken aankwam.”

“Mensen vragen me vaak hoe lang we in Denemarken willen blijven,” aldus Aurelie. “Daar heb ik geen antwoord op,” geeft ze toe. “We houden van onze familie en vrienden en we missen ze, dat mag duidelijk zijn. Maar het leven hier heeft een bepaalde hygge, en dat vinden we geweldig!”

 

Verwante links:

Werkloosheidsuitkering meenemen

International Citizen Service (ICS)

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-medewerker

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

Eures op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
EU-toolbox voor mobiliteitEURES beste praktijkenEURES-trainingExtern EURES-nieuwsArbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuwsWervingstrendsSuccesverhalen
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.