Siirry pääsisältöön
EURES
Uutisartikkeli5. joulukuuta 2019Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Ranskalainen datatieteilijä kotiutui Tanskaan EURES-verkoston tuella

Aurelie Giraud oli aina halunnut asua Skandinaviassa, joten kun tilaisuus muuttaa Tanskaan tarjoutui, hän tarttui siihen. Keskustelimme Aurelien ja Workindenmark-palvelun Lars Rungøn kanssa ja selvitimme, miten EURES tuki Aurelien muuttoa.

French data scientist settles into life in Denmark thanks to EURES support
Aurelie Giraud

”Niin kauan kuin muistan, olen halunnut asua ulkomailla ja tutustua toiseen kulttuuriin”, ranskalainen Aurelie kertoo. ”Skandinavian maat olivat listani kärjessä. Pidän todella paljon tanskalaisesta ajattelutavasta, sillä siinä yhdistyvät rentous ja tehokkuus. Kun poikaystäväni sai kutsun työhaastatteluun Aalborgissa, tartuimme tilaisuuteen – ja kaikki meni hyvin.”

Työttömyyskorvauksen siirtäminen

Aurelien tilanne oli muuton aikaan hieman epätavallinen: vaikka hän oli ollut aiemmin lähes kymmenen vuotta töissä, hän oli irtisanoutunut työpaikastaan ja sai työttömyyskorvausta Ranskassa. Työttömyyskorvauksen siirtämistä koskevan EU:n toimintapolitiikan ansiosta Aurelie sai korvausta vielä kolme kuukautta, mikä auttoi häntä hakemaan töitä Tanskassa. Aurelien sanoin: ”Juuri sopiva aika löytää työpaikka!”

Aurelien oli aktivoitava korvaus ilmoittautumalla Workindenmark-palvelussa työnhakijaksi, jolla on oikeus työttömyyskorvaukseen toisesta EU- tai ETA-maasta. Aalborgissa Workindenmark-palvelua edustaa kansainvälinen kansalaispalvelukeskus (International Citizen Service, ICS), joten Aurelie viimeisteli työttömyyskorvauksen siirron ICS:n toimistossa. Siellä hän suoritti myös joukon muita rekisteröitymisiä ja sai ohjausta Tanskan eri julkisista laitoksista.

”Työttömyyskorvauksen siirtäminen kannustaa muuttamaan toiseen maahan [myös työttömänä], koska muuttaja tietää, että hän saa korvausta tietyn ajanjakson, ja hänellä on siten turvaverkko ulkomaille muuttoa ja työnhakua varten”, selittää Lars Rungø Workindenmark-palvelusta. ”Aurelie työskenteli myös freelancerina, joten ohjasimme hänet Tanskan veroviranomaisten puoleen, jotta rekisteröityminen hoidettaisiin oikein”, Lars muistelee.

Seminaareja kansainvälisille työnhakijoille

Työnhakunsa tueksi Aurelie osallistui EURES-verkostoon kuuluvan Workindenmark-palvelun järjestämään työnhakuseminaariin Aalborgissa.

”Työnhakuseminaari on suunnattu kansainvälisille hakijoille, jotka toivovat innoitusta työnhakuunsa Tanskassa”, kertoo Lars. Seminaareissa neuvotaan myös tehokkaiden ansioluetteloiden ja työhakemusten laatimisessa, ja osallistujille tarjotaan myöhemmin maksuttomia palautetapaamisia.

Lars tiesi, että Aurelie oli vahva ehdokas tietoteknisen taustansa, kansainvälisyytensä ja ranskan ja englannin taitonsa ansiosta, varsinkin koska IT-alalla on Tanskassa tällä hetkellä työvoimapula. Aurelie sai töitä datatieteilijänä Trackunit-yrityksen päätoimipaikasta Aalborgissa. Yritys on esineiden internetiä koskevien ratkaisujen johtava toimittaja. Aurelien tehtäviin kuuluu datan kerääminen ja analysointi, jonka ansiosta asiakkaat saavat arvokasta tietoa liiketoiminnasta.

Valmistautuminen kotoutumisen avaintekijänä

”Mielestäni hyvä valmistautuminen on tärkeää toiseen maahan kotoutumisessa. Toisessa maassa tuntee helposti olonsa eksyneeksi, koska kaikki on uutta: hallinto, kieli, kulttuuri, menettelyt, työmarkkinat... EURES voi auttaa ammatillisesta näkökulmasta, ja se on merkittävä osa kotoutumista”, Aurelie neuvoo.

”EURES-portaali on oikea kultakaivos”, hän sanoo. ”Löysin paljon hyödyllistä tietoa nimenomaan Tanskasta, mutta myös yleisiä vinkkejä työnhakuun ulkomailla. Se auttoi minua valmistautumaan jo ennen Tanskaan tuloa.”

”Minulta kysytään, miten pitkään aiomme asua Tanskassa”, Aurelie toteaa. ”En osaa sanoa”, hän myöntää. ”Rakastamme perhettämme ja ystäviämme ja kaipaamme heitä, mutta täällä hygge on osa elämää, ja se on meistä ihanaa!”

 

Asiaan liittyviä linkkejä:

Työttömyyskorvauksen siirtäminen

Kansainvälinen kansalaispalvelukeskus (International Citizen Service, ICS)

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURESin työntekijöitä

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
EU:n liikkuvuuden työkalupakkiEURESin paras käytäntöEURES-koulutusUlkoiset EURES-uutisetTyömarkkinauutiset/liikkuvuusuutisetRekrytointitrenditMenestystarinat
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Asuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.