Preskoči na glavno vsebino
EURES (EURopean Employment Services)
Novice17. januar 2020Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Štirje načini, kako lahko študij v tujini koristi vaši poklicni poti

Študij v tujini je odličen način za poglabljanje v nove kulture, učenje novih jezikov in spoznavanje novih ljudi. Lahko pa tudi kratkoročno in dolgoročno koristi vaši poklicni poti. Kako? V nadaljevanju smo povzeli nekaj glavnih točk.

Four ways studying abroad could enhance your career
Shutterstock

Študij v tujini ... dokazuje vašo zagnanost in iznajdljivost

Preboj na trgu dela je lahko težak in kar koli, kar vam pomaga izstopati iz množice, je prednost. Študij v tujini je za potencialne delodajalce dokaz vaše zagnanosti in iznajdljivosti, ki vam omogočata, da stopite iz cone udobja in zaživite življenje v drugi državi. Študij v tujini je dokaz, da ste kulturno izkušeni, predani poklicni poti, ki ste jo izbrali, prilagodljivi in pripravljeni izkoristiti priložnosti, ki se vam ponudijo.

Študij v tujini ... priložnost za vzpostavljanje stikov po vsem svetu

V času študija boste verjetno obkroženi z veliko študenti iz vaše izbrane države, pa tudi številnimi študenti, ki so v enakem položaju kot vi. To vam daje odlično priložnost, da se spoprijateljite z ljudmi s celega sveta ter z njimi stkete vezi, ki vas lahko spremljajo skozi vašo celotno življenjsko in poklicno pot. Nikoli ne veste, kdaj boste iskali zaposlitev v določeni državi in se spomnili imena nekoga, ki je študiral z vami in živi v tej državi ter vam bo z veseljem priskočil na pomoč.

Študij v tujini ... poveča vašo samostojnost in samozavest

Bodimo iskreni, študij v tujini lahko predstavlja zastrašujoč izziv celo za najbolj samozavestne ljudi. Za to, da za seboj pustite družino, prijatelje in domačnost ter odidete v tuj, nov svet, je potreben pogum, obenem pa je to tudi priložnost, da postanete samostojnejši in samozavestnejši ter bolj prepričani sami vase. Vsa ta znanja in spretnosti, ki bodo prispevali k vašemu uspehu med bivanjem v tujini – in kar je najpomembnejše, v vaši prihodnosti – so znanja in spretnosti, ki jih delodajalci cenijo.

Študij v tujini ... vam odpre oči in razširi obzorja

Veliko nas je bilo vzgojenih v precej ozkih okoljih, z vnaprej določenimi vrednotami in prepričanji. To pomeni, da so lahko naše izkušnje in tisto, čemur smo izpostavljeni, precej omejeni. Študij v tujini je odličen način za premostitev teh meja ter za odpiranje oči in razširjanje obzorij za vse, kar vam svet lahko ponudi. S tem, ko se boste poglobili v drugo kulturo, boste deležni prednosti in izzivov, ki jih prinaša spoznavanje zelo različnih ljudi z različnimi idejami, mnenji in stališči. Če se lahko naučite učinkovito komunicirati z vsemi ljudmi, ki vas obkrožajo, in izkoriščati razlike na pozitiven način, boste s tem pridobili dobro podlago, da boste na enak način ravnali pri delu v prihodnosti.

To so torej štirje razlogi, zakaj je lahko študij v tujini koristen za vašo poklicno pot. Če vas zanima delo v tujini, preberite naš najnovejši članek z naslovom Working abroad: What's in it for me? (Delo v tujini: kaj lahko s tem pridobim?).

Članek je nastal v partnerstvu z evropskim portalom za zaposlitveno mobilnost, EURES.

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poiščite Euresovega svetovalca

Življenjski in delovni pogoji v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Poslovanje/podjetništvoNamigi in nasvetiMladina
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.