Направо към основното съдържание
Лого
EURES
Новинарска статия17 Януари 2020 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Четири начина, по които ученето в чужбина би могло да подобри кариерата ви

Ученето в чужбина е чудесен начин да опознаете нови култури, да научите нови езици и да се срещнете с нови хора. То може също така да е от практическа полза за кариерата ви в краткосрочен и дългосрочен план. Как? Обобщихме някои от основните идеи по-долу.

Four ways studying abroad could enhance your career
Shutterstock

Ученето в чужбина... показва вашата мотивация и находчивост

Да се направи пробив на пазара на труда може да се окаже трудно и всичко, което ви помага да се откроите от останалите, е бонус. Ученето в чужбина ще покаже на потенциалните работодатели, че сте имали амбицията и находчивостта да излезете извън вашата зона на комфорт и да се преместите да живеете в нова държава. То ще покаже, че имате опит по отношение на различните култури, че сте посветени на избраната от вас кариера, че можете да се адаптирате и че желаете да се възползвате от предложените ви възможности.

Ученето в чужбина... ви осигурява връзки в световен мащаб

Чрез вашия курс на обучение вероятно ще влезете във връзка с много студенти от избраната от вас държава, а също и с много студенти, които се намират в същото положение като вас. Това ви дава чудесна възможност за общуване с хора от цял свят — връзки, които могат да продължат през целия ви живот и кариера. Никога не знаете кога може да се окажете в ситуация да търсите възможности за работа в определена държава и да си припомните името на някого от вашия курс, който живее там и ще се радва да ви помогне!

Ученето в чужбина... повишава вашата независимост и увереност

Нека бъдем честни, ученето в чужбина може да бъде плашещо дори за най-уверените хора. Напускането на семейството, приятелите и познатото за сметка на един странен нов свят изисква смелост, но то има и потенциала да увеличи вашата независимост, увереност и самоувереност. Всичко това са умения, които ще ви помогнат за успешен престой в чужбина и — най-вече в бъдеще — са умения, които работодателите ценят.

Ученето в чужбина... отваря очите и ума ви

Много от нас израстват в доста ограничена среда с предварително определен набор от ценности и убеждения. Това означава, че нашият опит и това, на което сме изложени, могат да бъдат доста ограничени. Ученето в чужбина е прекрасен начин за преодоляване на този проблем и отваряне на очите и ума за всичко, което светът може да предложи. Опознаването на друга култура ще ви донесе ползите и предизвикателствата, свързани със срещата с множество различни хора, всички с различни идеи, мнения и гледни точки. Ако можете да научите как да комуникирате по ефективен начин с всички около вас и как да използвате различията си по положителен начин, това ще ви даде възможност да направите същото по време на работа в бъдеще.

Ето ги — четири причини, поради които ученето в чужбина може да ви помогне за вашата кариера. Ако работата в чужбина е нещо, от което се интересувате, прочетете последната ни статия Работа в чужбина: Какви са ползите за мен?

Статия, изготвена в партньорство с Европейския портал за професионална мобилност EURES.

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветник наEURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Бизнес /ПредприемачествоПрепоръки и съветиМладост
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.