Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2021. február 26.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Négy tanács az önéletrajz megírásához kevés munkatapasztalat esetén

Ha eddig kevés munkatapasztalatot szerzett, nehéz lehet eldönteni, hogy mit írjon bele az önéletrajzába. Szerencsére a tapasztalat még nem minden. Olvassa el négy legfontosabb tanácsunkat, hogy a jelentkezési lap kitöltése után az állásinterjúra is eljusson!

Four tips for writing a CV when you have limited experience
EURES
  1. A munkakörök helyett inkább a készségeket sorolja fel

Miután elolvasta a megpályázott állás követelményeit, gondolja végig, melyek azok a készségek, amelyekkel rendelkezik, és amelyek segítségére tudnának lenni az adott munkakörben. Ezek között szerepelhetnek olyan készségek is, amelyeket még a tanulmányai vagy részmunkaidős állás során sajátított el. A társakkal együtt végzett iskolai projektekben gyakran szerepet kap a csapatmunka, a vezetés és az időbeosztás, egy állás megtartásának pedig általában része a szervezés (a határidők betartása), a felelősség és a kommunikációs készségek. Gondolja át, mely készségekkel rendelkezik, és melyekre lehet majd szüksége a megpályázott álláshoz. Önéletrajza akkor tűnhet megfelelőnek az álláshoz, ha abban kizárólag a releváns készségeket tünteti fel.

  1. Foglalja bele a releváns kulcsszavakat

Az önéletrajzát elolvasó személyek bizonyos kulcsszavakat fognak abban keresni. Ezek között nemcsak képesítések és készségek szerepelnek – olyan szavakat is keresnek, mint az „elértem”, „motiváltam”, „fejlesztettem” és „kezdeményeztem”. Ha bármilyen közegből tud olyan példát említeni, amellyel szemléltetni tudja, hogy elért valamit vagy motiválni tudott valakit, írja bele azt is az önéletrajzába. Ezek a szavak ki fognak tűnni, és jelezni fogják a munkáltatónak, hogy Ön képes a cselekvésre és a megoldások megkeresésére. Ha kevés tapasztalattal rendelkezik, hasznos lehet kiemelni tanulási hajlandóságát is.

  1. Vigye bele az egyéniségét

Az önéletrajzok gyakran tele vannak tényekkel, ezért fontos, hogy a saját személyiségéből is megmutasson valamit az olvasónak. Merjen kreatív lenni annak formázásakor, és a készségei mellett mutassa meg személyiségjegyeit is. Ha nem is igazán rendelkezik azzal a tapasztalattal, amelyet a munkáltató keres, a személyiségével kompenzálhatja azt. A munkaerő-felvételért felelős személyek nemcsak a képesítéseket nézik, hanem azt is, hogy mely jelöltek illenek bele a munkahelyi környezetbe, ebben pedig sokat segíthet az, ha megmutatja az igazi arcát.

  1. Kérjen meg valakit, hogy olvassa át

Mindig hasznos, ha megkéri egy ismerősét, hogy nézze át a munkáját, ez pedig különösen fontos, ha az önéletrajzáról van szó. Akár egyetlen elgépelés is befolyásolhatja, hogy a munkáltató miként dönt a pályázatáról. A hibák keresése mellett egy családtag, barát vagy egy korábbi munkatárs javasolhat még olyan készségeket vagy tapasztalatokat is, amelyekről Ön esetleg megfeledkezett. Egy külső szemlélő nézőpontja és tanácsa értékesnek bizonyulhat, a kifelejtett tapasztalat hozzáadásával pedig nagyobb esélye lesz arra, hogy elnyerje az állást.

Ha megmutatja, mire is képes, és ki is Ön valójában, valamint nem hangsúlyozza ki a kevés tapasztalatát, önéletrajza végső soron jobban magára vonhatja a figyelmet. Gondolja tehát végig a releváns készségeket, használja a megfelelő szavakat, vigye bele a személyiségét és kérje ki egy kívülálló véleményét.

Az Europass egy ingyenes online eszköz, amely segíthet az eredményes önéletrajz elkészítésében. Amennyiben érdekli a külföldi munkavállalás, egy EURES-tanácsadó is segíthet önéletrajzát hatásosabbá és személyesebbé tenni. További információkat itt olvashat. Sok sikert kívánunk az álláskereséshez!

Partnerségben az EURES-szel, az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portáljával.

 

Kapcsolódó linkek:

Microsoft Word

Europass

EURES – Hírek

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebook-on

Az EURES a Twitter-en

Az EURES a LinkedIn-en

 

Témák
EU mobilitási eszköztárJavaslatok és tippekIfjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Oktatás és képzés
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.