Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel26 maart 2021Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Vier dingen die je moet weten over seizoenswerk in 2021.

Seizoenswerk is een mooie manier om wonen en werken in het buitenland te ervaren. Als je erover denkt om dit jaar vakantiewerk te gaan doen in Europa, heb je misschien twijfels over de situatie. Er zijn vier dingen die je moet weten over seizoenswerk dit jaar.

Four things you should know about seasonal work in 2021
Shutterstock

1.Er zijn veel goede kanten aan seizoenswerk

Ten eerste zijn er veel goede redenen om seizoenswerk te overwegen. Het kan je helpen nieuwe vaardigheden op te doen, je weg te vinden in een nieuwe carrière, jezelf nieuwe mogelijkheden te bieden en nieuwe mensen te ontmoeten. Het is een geweldige manier om een tijdje in het buitenland te verblijven en er ook nog voor betaald te worden!

Seizoenswerk kan je helpen waardevolle ervaring op te doen zonder dat je ergens lang aan vastzit. Het is dus een mooie optie als je student of jongere bent en op zoek bent naar een tijdelijke baan in de zomer.

Er zijn veel werkgevers die in het hoogseizoen extra mensen kunnen gebruiken en je daarom graag voor een korte periode aannemen voordat je weer naar huis gaat.

2.Er zijn altijd wel vacatures

Het afgelopen jaar is natuurlijk voor iedereen ongewoon geweest. Je denkt misschien dat er vanwege COVID-19 geen seizoenswerk beschikbaar is, maar toch is de kans groot dat werkgevers op zoek zijn naar seizoensmedewerkers.

Het meeste seizoenswerk is te vinden in sectoren als toerisme, horeca, amusement en landbouw. Deze sectoren zijn zeer belangrijk voor de economie van de EU, dus het valt te verwachten dat hun activiteit wordt opgeschroefd wanneer het veilig genoeg is.

Aangenomen dat hotels, vakantieparken, restaurants, bars en dergelijke vóór de zomer opnieuw kunnen openen, moeten ze mensen werven voordat de drukke zomerperiode begint. In dat geval ben jij misschien degene die ze zoeken!

3.Als seizoenswerker in de EU heb je rechten

Als seizoenswerker heb je recht op dezelfde eerlijke arbeidsomstandigheden als lokale medewerkers. Het gaat hierbij om aspecten als loon, werkuren, en gezondheid en veiligheid.

Ook heeft de EU onlangs de lidstaten opgeroepen om seizoenswerkers beter te beschermen. Op je werkplek moeten bijvoorbeeld passende maatregelen zijn genomen voor afstand houden en hygiëne om je tegen de risico’s van COVID-19 te beschermen.

Bij kleinere werkgevers kan het gebeuren dat je in eerste instantie geen formeel contract wordt aangeboden, maar laat niet over je lopen. Bedenk dat je als seizoenswerker rechten hebt en maak duidelijk dat je verwacht dat je werkgever zich aan de overeenkomst houdt.

Bekijk de rubriek Leven & werken van het EURES-portaal voor informatie over huisvesting of scholen, belastingen, kosten van levensonderhoud, gezondheid, sociale zekerheid en vergelijkbaarheid van kwalificaties voor het gewenste land.

4.De situatie verandert voortdurend

Als je naar het buitenland gaat – ook voor werk – moet je de maatregelen en beperkingen in de gaten houden met betrekking tot reizen in je eigen land en het land waar je naartoe reist. Re-open EU is een handige tool met actuele informatie over de reisadviezen.

In heel Europa wordt nu gevaccineerd, maar sommige landen zijn hier verder mee dan andere. Dit kan ook gevolgen hebben voor hoe snel restaurants, hotels, bars, festivals, toeristische attracties en dergelijke gelegenheden weer kunnen opengaan.

Bovendien is het verdere verloop van het virus moeilijk te voorspellen. Wees dus flexibel en volg je verstand. Houd verschillende mogelijkheden open en houd een plan achter de hand voor het geval dat de situatie verandert.

Wij hopen dat dit artikel je nuttige tips heeft gegeven over seizoenswerk in 2021. Neem contact op met je lokale EURES-adviseur voor meer informatie over vacatures in het buitenland.

In samenwerking met EURES, het Europees portaal voor beroepsmobiliteit.

 

Links:

Acht redenen waarom seizoenswerk misschien wel iets voor jou is

Coronavirus: Europese Commissie roept op tot actie om seizoenswerkers te beschermen

Wilt u veilig naar een ander EU-land reizen? Deze interactieve applicatie biedt u de informatie die u nodig hebt

Zoeken naar EURES-adviseurs

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
Hints en tipsArbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuwsWervingstrendsJeugd
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.