Siirry pääsisältöön
EURES
Uutisartikkeli26. maaliskuuta 2021Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Neljä seikkaa, jotka on hyvä ottaa huomioon kausityöstä vuonna 2021

Kausityö antaa hyvän käsityksen siitä, minkälaista on elää ja työskennellä ulkomailla. Kesätyön löytäminen Euroopasta voi tuntua epävarmalta tänä vuonna. Seuraavassa on neljä asiaa, jotka on hyvä ottaa huomioon kausityöstä tänä vuonna.

Four things you should know about seasonal work in 2021
Shutterstock

1.Kausityössä on monia etuja

Ensinnä on monia hyviä syitä, joiden takia kausityötä annattaa harkita. Voit oppia uusia taitoja, kokeilla uutta alaa, löytää uusia mahdollisuuksia ja tavata uusia ihmisiä. Se on myös hyvä tapa viettää aikaa ulkomailla ja saada siitä palkkaa!

Kausityö voi auttaa saamaan arvokasta kokemusta ilman pitkäaikaista sitoutumista. Se on hyvä vaihtoehto, jos olet opiskelija tai nuori ja etsit määräaikaista työtä kesäksi.

Monet työnantajat tarvitsevat lisää henkilöstöä kesän huippusesongin ajaksi, ja heille sopii, vaikka työskentelisit vain lyhyen ajanjakson ja palaisit sen jälkeen kotiin.

2.Tarjolla on mahdollisuuksia

Viime vuosi oli kaikkien kannalta epätavallinen. Ehkä olet huolissasi siitä, että kausityöpaikkoja ei ole saatavilla covid-19-pandemian vuoksi. On kuitenkin todennäköistä, että työnantajat etsivät silti kausityöntekijöitä.

Suurin osa kausityöpaikoista on matkailun, majoituksen ja ravitsemisen, ajanvietteen sekä maatalouden kaltaisilla aloilla. Nämä toimialat ovat tärkeitä EU:n taloudelle, joten niiden voi odottaa lisäävän toimintaansa, kun se on turvallista.

Jos hotellit, lomakeskukset, ravintolat ja baarit voidaan avata uudelleen ennen kesää, niihin tarvitaan nopeasti henkilökuntaa ennen kiireistä kesäkautta. Siinä tapauksessa sinä voit olla henkilö, jota nämä yritykset etsivät.

3.Kausityöntekijällä on oikeuksia EU:ssa

Kausityöntekijöillä ja paikallisilla työntekijöillä on samat oikeudet oikeudenmukaisiin työoloihin. Tähän koskee esimerkiksi palkkaa, työtuntien määrää sekä työsuojelua.

Myös EU on kehottanut jäsenvaltioita parantamaan kausityöntekijöiden suojelua hiljattain. Työpaikalla on esimerkiksi oltava käytössä asianmukaiset toimenpiteet, joiden avulla voidaan huolehtia etäisyyksien ja hygienian ylläpitämisestä ja suojata työntekijöitä covid-19-riskiltä.

Jotkin pienet työpaikat eivät ehkä tarjoa virallista sopimusta aloittaessasi työt. Älä kuitenkaan suostu tähän. Muista, että kausityöntekijällä on oikeuksia, ja tee selväksi, että odotat työnantajan pitävän kiinni sopimuksesta.

Tutustu EURES-portaalin osioon asuminen ja työskentely, jossa on tietoa majoituksesta, kouluista, veroista, elinkustannuksista, terveyteen liittyvistä kysymyksistä, sosiaalilainsäädännöstä sekä tutkintojen rinnastettavuudesta siihen maahan nähden, josta olet kiinnostunut.

4.Tilanne elää koko ajan

Kun matkustat ulkomaille – myös työntekoa varten – tarkista säännöllisesti matkustusohjeet ja -rajoitukset sekä kotimaassasi että matkakohteessasi. Reopen EU -sivusto on mainio väline, jonka avulla pysyt ajan tasalla viimeisimmistä matkustusohjeista.

Ihmisiä rokotetaan parhaillaan kaikkialla Euroopassa, mutta joissakin maissa on edetty muita nopeammin. Tämä saattaa myös vaikuttaa siihen, miten nopeasti ravintolat, hotellit, baarit, festivaalit ja matkailukohteet voidaan taas avata yleisölle.

On hyvin vaikeaa ennustaa, mitä viruksen kanssa tapahtuu seuraavaksi, joten yritä olla joustava ja järkevä. Olen avoin erilaisille mahdollisuuksille ja tee varasuunnitelma muutosten varalta.

Toivottavasti artikkelissa on ollut hyödyllisiä vinkkejä kausityöstä vuonna 2021. Lisätietoa työskentelymahdollisuuksista ulkomailla saatpaikalliselta EURES-neuvojalta jo tänään.

Yhteistyössä Euroopan ammatillisen liikkuvuuden EURES-portaalin kanssa

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Kahdeksan syytä valita kausityö

Coronavirus: European Commission calls for action in protecting seasonal workers (Koronavirus – Euroopan komissio vaatii toimia kausityöntekijöiden suojelemiseksi)

Haluatko matkustaa turvallisesti toiseen EU-maahan?Uusi interaktiivinen työkalu kertoo sinulle kaiken tärkeän

Etsi EURES-neuvojaa

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Etsi EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat tapahtumat verkossa

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Tiedot

Aiheet
VinkkejäTyömarkkinauutiset/liikkuvuusuutisetRekrytointitrenditNuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Asuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.