Направо към основното съдържание
Лого
EURES
Новинарска статия26 Mарт 2021 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Четири неща, които трябва да знаете за сезонната работа през 2021 г.

Сезонните работни места са чудесен начин да добиете опит от живот и работа в чужбина. Ако възнамерявате да търсите лятна работа в Европа тази година, вероятно чувствате несигурност заради ситуацията. По-долу ще прочетете четири неща, които трябва да знаете за сезонната работа тази година.

Four things you should know about seasonal work in 2021
Shutterstock

1.От сезонната работа има много ползи

На първо място, има много основателни причини да обърнете внимание на възможностите за сезонна работа. Тя може да ви помогне да придобиете нови умения, да пробвате ново поприще, да откриете нови възможности и да се срещнете с нови хора. Това е също чудесен начин да прекарате известно време в чужбина, докато получавате възнаграждение за преживяването!

Сезонната работа може да ви помогне да придобиете ценен опит без дългосрочен ангажимент. Тя е чудесна възможност, ако сте студент или млад човек, търсещ работа на срочен трудов договор през лятото.

Много работодатели се нуждаят от повече персонал през пиковия сезон и ще бъдат доволни, ако отидете да работите за тях за кратък период от време, а след това се върнете у дома.

2.Възможности ще се отворят

Разбира се, миналата година беше необичайна за всички. Може би се опасявате, че заради COVID-19 няма да има сезонни работни места, но работодателите вероятно ще търсят все пак сезонни служители.

Повечето сезонни работни места са в сектори като туризъм, хотелиерството, развлечения и селско стопанство. Те са много важни за икономиката на ЕС и можем да очакваме, че ще увеличат дейността си, когато това стане безопасно.

При условие че места като хотели, ваканционни курорти, ресторанти и барове могат да отворят отново преди лятото, те ще трябва бързо да наемат персонал преди натоварения летен период. Ако това се случи, вие може да сте човекът, когото те търсят!

3.Имате права като сезонен работник в ЕС

Като сезонен работник имате право на същите справедливи условия на труд като местните работници. Това включва аспекти като заплащане, работно време и здраве и безопасност.

Освен това неотдавна ЕС призова държавите членки да защитават по-добре сезонните работници. Например на работното ви място трябва да са взети подходящи мерки за дистанция и хигиена, за да бъдете защитени от рисковете, свързани с COVID-19.

Може да установите, че някои по-малки работни места не предлагат официален договор при започване на работа, но не им позволявайте да се възползват от вас. Не забравяйте правата си като сезонен работник и дайте ясно да се разбере, че очаквате работодателят ви да се придържа към договора, сключен между вас.

Прегледайте раздела Условия на живот и труд на портала EURES за информация относно настаняване или училища, данъци, разходи за живот, здравеопазване, социално законодателство и съпоставимост на квалификациите за държавата, от която се интересувате.

4.Ситуацията се променя непрекъснато

Ако отивате в чужбина — дори заради работа — трябва да продължите да проверявате насоките и ограниченията за пътуване във вашата страна и в страната, до която пътувате. Re-open EU е чудесен инструмент, който ви дава актуална информация с последните приети съвети за пътуване.

В момента хората се ваксинират навсякъде в Европа, но някои държави са по-напред от други. Това може да окаже влияние на срока, в който места като ресторанти, хотели, барове, фестивали и туристически атракции ще отворят отново.

Преди всичко е трудно да се предвиди какво ще се случи с вируса, затова се опитайте да бъдете гъвкави и разумни. Останете отворени за различни възможности и си направете резервен план, в случай че ситуацията се промени.

Надяваме се, че тази статия ви даде някои полезни съвети за сезонната работа през 2021 г. За да получите повече информация за възможностите в чужбина, свържете се с вашия местен съветник на EURES още днес.

В партньорство с европейския портал за професионална мобилност EURES.
 

Връзки по темата:

8 причини да обръщате внимание на възможностите за сезонна заетост

Коронавирусна болест: Европейската комисия призовава за действия за защита на сезонните работници

Искате да пътувате безопасно до друга държава от ЕС? С нов интерактивен инструмент научавате необходимата информация

Търсене на съветници на EURES

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Препоръки и съветиНовини от пазара на труда/новини за мобилносттаТенденции при набиране на персоналМладост
Свързан раздел(и)
Условия на живот и труд
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.