Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre19 februarie 2021Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune3 min de lectură

Patru sectoare de activitate cu mare cerere ca urmare a pandemiei de COVID-19

Pandemia de COVID-19 a cauzat numeroase perturbări și a avut un impact puternic asupra pieței muncii. Unele sectoare au avut de suferit din cauza crizei, pe când multe altele au prosperat. Aflați care sunt primele patru sectoare de activitate cu mare cerere ca urmare a pandemiei.  

Four job sectors in high demand as a result of the COVID-19 pandemic
EURES

Sectorul sănătății

Țările din Europa și din lume au solicitat foarte mult serviciile din sectorul sănătății pe durata pandemiei și se pot aștepta ca acest sector să se dezvolte în următorii ani. Deși asistența medicală va fi mereu necesară, pandemia a subliniat importanța acestui sector și i-a modificat perspectivele, creând mai multe locuri de muncă și oportunități.

Noua atenție acordată asistenței medicale după pandemie va duce la investiții atât în funcțiile existente, cât și în cele noi, și anume medici, farmaciști, specialiști în depistarea infecțiilor, directori de spitale virtuale și specialiști în imprimare 3D. Pe măsură ce se dezvoltă noi vaccinuri, instalații și sisteme automatizate, acest sector va avea nevoie de persoane cu competențe noi.

Știință și inovare

Pandemia a ridicat numeroase întrebări științifice la care lumea a făcut eforturi mari să răspundă, ceea ce a dus la nevoia de oameni de știință și cercetători. Criza a atras, de asemenea, mai multă atenție asupra științei, mediului și inovării. Tot mai multe persoane se adaptează la evoluțiile științifice, la impactul muncii de la distanță asupra mediului și la crearea de noi soluții.

Pentru a răspunde la aceste întrebări și a contribui la dezvoltarea de noi idei și soluții inovatoare în viitor, va fi nevoie, după pandemie, de profesii precum cele de cercetători în domeniul științelor biomedicale, biologi, ingineri chimiști și analiști de date.

Tehnologia informației

Pandemia a accelerat introducerea realității virtuale și a inteligenței artificiale în viața noastră de zi cu zi. Având în vedere că reuniunile, sălile de clasă și divertismentul evoluează rapid către platforme online, tehnologia și cei care știu cum să o utilizeze sunt foarte solicitați, iar acest lucru probabil că nu se va schimba. Multe evenimente au avut loc online în timpul pandemiei, deoarece nu existau alte opțiuni, dar acest format s-a dovedit nu numai funcțional, ci și mai economic și mai rapid.

Se preconizează că tehnologia informației va continua să se dezvolte într-un ritm rapid și va necesita noi experți. De la dezvoltatori de software, programatori și tehnicieni la consultanți în securitate informatică și tehnologie, industria este încă tânără și are potențial de dezvoltare.

Comunicare digitală

Se preconizează că sectorul comunicațiilor se va dezvolta și se va adapta pe măsură ce apar tot mai multe instrumente digitale. Pandemia a accelerat utilizarea multora dintre aceste instrumente, evidențiind lipsa de personal calificat în operarea și utilizarea lor. COVID-19 a mărit, de asemenea, drastic numărul lucrătorilor la distanță, comunicarea digitală devenind, astfel, crucială.

Se preconizează că profesiile de consultanți în comunicare, planificatori de evenimente online, manageri de platforme de comunicare socială și planificatori media vor prospera în lumea de după COVID-19.

Pandemia de COVID-19 a apărut pe neașteptate și a determinat piața muncii să se schimbe și să se adapteze la noul mediu. A accelerat digitalizarea și munca la distanță și a subliniat necesitatea de a dezvolta și a investi în sectorul sănătății, știință și inovare, tehnologia informației și comunicarea digitală.

Pentru mai multe informații despre găsirea unui loc de muncă după pandemie, consultați articolul nostru intitulat Sfaturi pentru menținerea șanselor de angajare după pandemie.

 

Linkuri conexe:

Sfaturi pentru menținerea șanselor de angajare după pandemie

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
 • Afaceri / Antreprenoriat
 • Sugestii și sfaturi
 • Știri despre piața muncii/știri despre mobilitate
 • Știri/rapoarte/statistici
Sectorul
 • Administrative and support service activities
 • Arts, entertainment and recreation
 • Education
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.