Направо към основното съдържание
Лого
EURES
Новинарска статия19 Февруари 2021 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Четири сектора на пазара на труда с най-голямо търсене вследствие на пандемията от COVID-19

Пандемията от COVID-19 причини много смущения и повлия сериозно върху пазара на труда. Някои сектори пострадаха от кризата, но други се развиха бурно. Вижте кои са четирите сектора на пазара на труда, където търсенето на служители ще бъде най-голямо след пандемията.  

Four job sectors in high demand as a result of the COVID-19 pandemic
EURES

Здравеопазване

Държавите в Европа и по света разчитаха изключително много на здравния сектор по време на пандемията и може да се предположи, че той ще се разрасне през следващите години. Несъмнено, винаги ще има търсене на здравни услуги, но пандемията открои тяхното значение и промени облика им, като отвори място за повече работни места и възможности.

Новият акцент върху здравеопазването след пандемията ще доведе до инвестиции както в съществуващи, така и в нови длъжности. Това включва лекари, фармацевти, специалисти по проследяване на инфекции, управители на виртуални болници и специалисти в областта на триизмерния печат. Като резултат от разработването на нови ваксини, съоръжения и автоматизирани системи, секторът ще се нуждае от хора с нови умения.

Наука и иновации

Пандемията повдигна много научни въпроси, на които светът се затрудняваше да отговори, и доведе до търсене на учени и изследователи. Кризата привлече също вниманието към науката, околната среда и иновациите. Все повече хора следят научните постижения, въздействието на дистанционната работа върху околната среда и създаването на нови решения.

След пандемията ще има нужда от специалисти като биомедицински учени, биолози, химически инженери и анализатори на данни, за да дадат отговори на тези въпроси и да допринесат за разработването на нови иновативни идеи и решения в бъдеще.

Информационни технологии

Пандемията ускори навлизането на виртуалната реалност и изкуствения интелект в нашето ежедневие. След като заседанията, класните стаи и забавленията бързо се преместиха в онлайн платформи, технологиите и хората, които знаят как да ги използват, се търсят усилено, като тази тенденция вероятно няма да се промени. По време на пандемията много събития се проведоха онлайн, защото нямаше друга възможност. Оказа се, че този формат не само работи, но и е по-ефективен от гледна точка на разходи и време.

Очаква се информационните технологии да продължат да навлизат в нашия живот с бързи темпове, което ще изисква множество нови специалисти. От компютърни инженери, програмисти и технически специалисти до консултанти по сигурността и технологиите в областта на ИТ — това е сравнително нов сектор, който има много перспективи за растеж.

Цифрови комуникации

Очаква се секторът на комуникациите да добие по-голямо значение и да се приспособи към новите условия с навлизането на все повече цифрови инструменти. Пандемията ускори използването на много от тези инструменти, като разкри дефицит на умения за използването и прилагането им. COVID-19 също така драстично увеличи броя на работещите дистанционно, което направи цифровите комуникации изключително важни.

Очаква се професии като консултанти в областта на комуникациите, организатори на онлайн събития, мениджъри на социални медии и медийни експерти, да се развиват успешно в света след COVID-19.

Пандемията от COVID-19 възникна неочаквано и стана причина за промяна на пазара на труда и приспособяването му към новата обстановка. Тя ускори цифровизацията и дистанционната работа и открои нуждата от развитие и инвестиции в здравеопазването, науката и иновациите, информационните технологии и цифровите комуникации.

За повече информация относно намиране на работа след пандемията вижте нашите Съвети как да се задържите на пазара на труда след пандемията.


Връзки по темата:

Съвети как да се задържите на пазара на труда след пандемията

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Бизнес /ПредприемачествоПрепоръки и съветиНовини от пазара на труда/новини за мобилносттаНовини/доклади/статистика
Сектор
Administrative and support service activitiesArts, entertainment and recreationEducationHuman health and social work activitiesInformation and communicationOther service activitiesProfessional, scientific and technical activities

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.