Skip to main content
EURES (EURopean Employment Services)
News article3 desember 2021European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion

Fem ting de ansatte må tenke på når de skal jobbe hjemmefra

Mange har jobbet hjemmefra gjennom hele pandemien, men når vi ser framover, ser dette midlertidige tiltaket i stadig større grad ut til å bli normalen. Les våre fem beste tips om hva du må tenke på når du skal jobbe hjemmefra.

Five things for employees to consider when switching to remote working
EURES

​​​​​​​1. Har jeg det rette utstyret og et godt sted å arbeide?

Det viktigste å tenke på er om du har alt du trenger for å kunne jobbe effektivt. Da mener vi ikke bare PC og kontorstol – det kan også innebære at du har tilstrekkelig rask internettforbindelse og et rom der du kan konsentrere deg og får være i fred for resten av familien. Å ha et godt arbeidsmiljø med god temperatur, godt lys og god ventilasjon kan også gjøre det lettere å konsentrere seg. Rommet bør helst ha naturlig dagslys fra et vindu og en dør du kan lukke slik at du får skilt arbeidsplassen fra resten av boligen hvis du sitter hjemme.

2. Vil arbeidstiden bli den samme?

I mange tilfeller innføres hjemmekontor sammen med fleksible arbeidstidsordninger som gjør det mulig for de ansatte å tilpasse arbeidstiden etter andre forpliktelser, som for eksempel barn. Det kan være fornuftig å tenke gjennom hva dette vil innebære for deg. Selv om du vil bli mye mer fleksibel, kan det vise seg at å holde seg til faste daglige rutiner vil lønne seg i form av konsentrasjon og produktivitet. Med tanke på søvnen kan det for eksempel være fornuftig å prøve å komme i gang med arbeidet på samme klokkeslett hver dag. Det vil også bidra til å gi struktur på arbeidsuken.

3. Hvordan kan jeg sikre at jeg slutter å jobbe når arbeidsdagen er over?

Noe av det aller vanskeligste med hjemmekontor er gjerne å logge av når arbeidsdagen er over. Mange har oppdaget at de fristes til å jobbe mer enn de egentlig skal, men det finnes noen enkle triks for å unngå dette. Ifølge ekspertene bør du installere deg med hjemmekontoret i et eget rom. Når du kan lukke døren til kontoret når arbeidsdagen er slutt, blir det lettere å skille mellom arbeid og fritid.

4. Hvordan skal jeg klare å holde kontakten med kolleger?

Hjemmekontor innebærer at du ikke lenger vil treffe kollegene dine i forbifarten i gangen, så da må du holde kontakten med dem på andre måter. Plattformer som Zoom og Microsoft Teams kan like gjerne brukes til virtuelle kaffepauser som til formelle møter og konferanser. For å sikre at du fortsatt holder kontakten med kollegene, kan det være lurt å legge disse “kaffepausene” inn i kalenderen en gang i uken eller annenhver uke. Da vil du kunne holde deg oppdatert og ikke så lett føle deg isolert.

5. Er jeg oppdatert på bedriftens retningslinjer for hjemmekontor?

Selv om de fleste bedriftene innførte hjemmekontor under covid-19-pandemien – og fortsatt bruker hjemmekontor – kan retningslinjene for hjemmekontor variere fra bedrift til bedrift. Det er simpelthen fordi situasjonen er ny for alle. Sørg for at du holder deg oppdatert på arbeidsgiverens retningslinjer, og spør hvis du ikke er sikker på hvor du finner dem. Retningslinjene kan for eksempel dekke arbeidstid, utstyr som stilles til rådighet og internettsikkerhet.

Du finner mer informasjon om hjemmekontor i artikkelen Fem tips for å starte en ny jobb basert på fjernarbeid.

 

Relevante lenker:

Zoom

Microsoft Teams

Fem tips for å starte en ny jobb basert på fjernarbeid

Praktiske tips for å gjøre arbeid på hjemmekontor så helsemessig og sikkerhetsmessig trygt og så effektivt som mulig (EU-OSHA)

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Finn en EURES-rådgiver

Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene

EURES’ jobbdatabase

EURES’ tjenester for arbeidsgivere

EURES’ aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

EURES på Facebook

EURES på Twitter

EURES på LinkedIn

Nærmere opplysninger

Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.