Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2021. szeptember 17.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Öt maradandó dolog, amelyet a vállalatok a világjárvány idején tettek

A 2020 elején kitörő Covid19-világjárvány hatására gyorsan megváltozott munkavégzésünk helye és módja. Áttekintjük, hogy e változások közül melyek maradnak fenn az összes korlátozás feloldása után is.

Five things companies did in the pandemic that are here to stay
EURES

Távmunka

Az otthonról történő munkavégzés hatására megszűnik az ingázás és a közösségi irodahelyiségek iránti igény, időt és pénzt takarítva meg a munkaadók és a munkavállalók számára. A közlekedéssel töltött hosszú órák elkerülésével a munkavállalóknak több ideje marad az általuk élvezetesnek tartott tevékenységekre, és kevesebbet kell költeni a közlekedésre. Ezzel egyidejűleg a cégek jelentős összegű pénzt takaríthatnak meg a felhasznált irodaterület csökkentésével vagy teljes felszámolásával, amely elképzelés nemcsak az alkalmazottak körében népszerű, hanem rendkívül jövedelmező is.

Virtuális ülések és rendezvények

A világjárvány okozta egyik első változás az volt, hogy lemondtak minden személyes összejövetelt. Ehelyett a vállalkozások az ülések és rendezvények megtartása céljából különböző online platformokat – például a Zoom-ot és a Microsoft Teams-et – vették igénybe, hogy továbbra is elősegítsék a csoportos érintkezést. A váltás lehetővé tette az otthonról dolgozók számára, hogy részt vegyenek rendezvényeken és hatékonyan kommunikáljanak a kollégáikkal. Ez egyben azt is jelentette, hogy többen tudtak részt venni az online üléseken, mivel nem kellett egy adott időpontban a helyszínen lenniük. A világjárvány következtében a megbeszélések idővel egyre rövidebbé és rendszeresebbé váltak, az összes érintett esetében csökkentek az utazási költségek, és a munkavállalóknak több ideje jutott arra, hogy más feladatokra összpontosítsanak.

Rugalmas munkaidő

Mivel a világjárvány során számos munkavállalónak gyermekgondozási feladatokat is el kellett látnia a megváltozott munkakörnyezetben, Európa-szerte egyre népszerűbbé vált a rugalmas munkavégzés. Beigazolódott, hogy a munkaidőnek a különböző kötelezettségek és életmódok figyelembevétele érdekében történő kiigazítása növeli a termelékenységet, valamint az egyén munka és magánélet közötti egyensúlyát. A Covid19-cel kapcsolatos tavalyi vállalati felmérések keretében a munkavállalók világszerte azt nyilatkozták munkaadóiknak, hogy az új, rugalmas munkavégzési politikák hatására nem romlott vagy javult a teljesítményük.

Digitális munkaerő-toborzás

A Covid19-cel kapcsolatos számos korlátozás betartása érdekében a vállalatok világszerte átalakították munkaerő-toborzási módszereiket, hogy a világjárvány idején is folytathassák új alkalmazottakat felvételét. Ez a „virtuális munkaerő-felvételre” való átállást eredményezte, amelynek keretében a pályázókkal történő felvételi elbeszélgetést online platformokon keresztül tartják, illetve online teszteket és kérdőíveket alkalmaznak a csapat számára legmegfelelőbb pályázó kiválasztásához. A digitális munkaerő-felvételi eljárások (más néven e-toborzás)  jól beváltak és költséghatékonynak bizonyultak, így a HR-osztályok továbbra is szívesen alkalmazzák ezeket az új módszereket és eszközöket.

Online képzés

Hagyományosan a személyes képzés volt az új alkalmazottak képzésének és a meglévő személyzet továbbképzésének leggyakoribb módja. Ennek keretében gyakran kértek fel szakértőket, hogy utazzanak el egy adott helyszínre, illetve kértek fel kollégákat, hogy ismereteik megosztva tartsanak előadást a többi alkalmazottnak egy csordultig telt teremben. A világjárvány kezdete óta azonban óriási ugrás tapasztalható az online képzések számában, ami az alkalmazottak számára elérhetőbbé teszi a szakértőket, többek számára teszi lehetővé a képzéseken való részvételt, és az irodaépületekben történő jövés-menés elkerülésével idő takarítható meg. A képzéseknek a világ bármely pontjáról történő látogathatósága minden vállalkozás számára új tanulási lehetőségeket teremtett.

Ha többet szeretne tudni a Covid19 utáni világban történő munkavégzésről, olvassa el a Hogyan érdemes sikeres online állásinterjút szervezni? című cikkünket.

 

Kapcsolódó linkek:

Zoom

Microsoft Teams

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

KeresésEURES-tanácsadók

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Üzlet / VállalkozásMunkaerőpiaci hírek/mobilitási hírekToborzási trendek
Kapcsolódó szakasz(ok)
Élet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.