Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2019. december 13.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Öt tipp arról, hogyan érdemes elkészíteni az önéletrajzát

Új szakmai lehetőségek feltárásához elengedhetetlen a jó önéletrajz. A tartalom mellett a forma is legalább ugyanolyan fontos, hiszen igenis számít az a bizonyos első benyomás. Ez a cikk néhány hasznos tippel szolgál ahhoz, hogyan kell a tökéletes önéletrajzot elkészíteni.

Five design tips for your resume
Shutterstock

Bontsa szakaszokra a szöveget, emelje ki a fontos részeket!

Egy munkaadó átlagosan 6 másodpercet tölt egy hozzá beérkező önéletrajz átnézésével. Ez azt jelenti, hogy ha a lényeges információk és a munkahely szempontjából fontos készségek nincsenek kellőképpen kiemelve az önéletrajzban, az olvasó nem fog belemélyedni a szövegbe. A főbb pontok elkülönítéséhez, az egyes szakaszok (pl. „Elérhetőségi adatok”, „Összefoglalás”, „Munkatapasztalat”, „Tanulmányok” és „Készségek”) megjelöléséhez és az információk tagolásához tehát érdemes félkövér betűket, aláhúzást, szövegdobozokat, hasábokat és felsorolásokat alkalmazni a szövegszerkesztőben. Legyünk következetesek, és a leírt szöveg nézzen ki szellősen a papíron! Egy olyan önéletrajz, amelyben hemzsegnek a grafikai elemek vagy túl sok a szöveg, inkább taszító az olvasó számára.

Legyen tömör!

A jó önéletrajz rövid és lényegre törő. Ha két oldalnál is többre lenne szüksége az önéletrajz véglegesítéséhez, gondolkodjon el azon, hogy valóban fontos-e az összes leírt információ a betölteni kívánt pozícióhoz. Vajon a felsorolt készségek mindegyike releváns az adott munkakör szempontjából? Ha nem, a felesleges pontokat nyugodtan törölje. Ha mégis több információt szeretne az önéletrajzában szerepeltetni, rendezze a szöveget hasábokba, így a papírlapot teljes szélességében ki tudja használni.

Ellenőrizze az adott ország követelményeit/preferenciáit!

Az önéletrajz esetében különösen igaz az, hogy az uniformizált megoldás nem működik. Az egyes európai országok között bizony jelentős eltérések lehetnek a tekintetben, hogy mit várnak el az önéletrajz tartalmát illetően. Az EURES Élet- és munkakörülmények című weboldala hasznos információkkal szolgál arról, hogyan érdemes állást keresni és arra jelentkezni Európa különböző országaiban, ideértve a megfelelő önéletrajz elkészítéséhez kapcsolódó országspecifikus tanácsokat is.

Legyen egyedi az önéletrajz megjelenése!

Attól függően, hogy éppen milyen munkakörre jelentkezik, a munkaadók igenis támasztanak bizonyos elvárásokat azzal kapcsolatban, hogyan is kell kinéznie egy önéletrajznak. Például egy grafikai elemekkel ellátott önéletrajz akár portfólióként is működhet, azaz az Ön grafikai készségéről is bizonyságot tehet. Pultos állásra való jelentkezéskor azonban az önéletrajznak inkább a tartalomra (vagyis a valódi szakmai és élettapasztalatokra) kell összpontosítania. Ebben az esetben a grafikai elemek épp az ellenkező hatást kelthetik: negatívan befolyásolhatják az önéletrajzról alkotott képet.

Figyeljen oda a fájlformátumra!

Ha digitálisan nyújtja be álláspályázatát, akkor érdemes két formátumban is elkészíteni az önéletrajzát. Erre azért van szükség, mert a vállalatok többsége által az önéletrajzok szűrésére használt szoftver nem mindig tudja értelmezni a képeket vagy grafikai elemeket, nem tud PDF-fájlt kezelni, vagy éppen nem olvassa be a Word-dokumentum fejlécében vagy láblécében szereplő információkat.

Reméljük, a fenti ötletek segítenek az álmai állásához szükséges önéletrajz elkészítésében!

A cikk az EURES-szel, az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portáljával partnerségben készült.

 

Kapcsolódó linkek:

Élet- és munkakörülmények

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Üzlet / VállalkozásJavaslatok és tippekIfjúság
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.