Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel9 februari 2023Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkluderingLästid: 3 min

Fem yrkesutbildningar som ger jobb under 2023

En vanlig uppfattning är att man behöver en universitetsexamen för att få ett bra och välbetalt jobb, men så är inte alltid fallet. I dessa tider av snabb förändring värdesätter många arbetsgivare praktiska yrkeskunskaper. I den här artikeln presenterar vi fem jobb som endast kräver yrkesutbildning och där det finns en stor efterfrågan på arbetskraft under 2023.

Five in-demand vocational jobs for 2023

1. Maskinoperatör

Byggsektorn växer snabbt och går mot grönare och hållbarare byggnadstekniker. Europeiska centrumet för utveckling av yrkesutbildning, Cedefop, förväntar sig att byggnadsarbetare, maskinoperatörer och montörer kommer att vara eftertraktade under hela detta årtionde. I detta ingår ett antal yrkesprofiler, allt från murare och snickare till svetsare och takläggare. Att utbilda sig till maskinoperatör kan dock vara en bra väg in i denna bransch.

Som kranförare ansvarar du till exempel för att hantera maskiner på byggarbetsplatser på ett säkert sätt. På så sätt får du möjlighet att arbeta med många olika projekt, där vissa kan ta lång tid och vara komplicerade men också ge stor tillfredsställelse. Lönen är som regel också bättre än för många andra jobb inom byggbranschen. Du kan anmäla dig till särskilda kurser för kranförare, vilka är populära och efterfrågade på arbetsmarknaden. De här kurserna ger dig de verktyg, färdigheter och den praktiska erfarenhet som du behöver för att utföra arbetsuppgifterna, samt ett intyg som styrker din kompetens.

2. Mekaniker

Mekaniker är fortfarande eftertraktade på arbetsmarknaden. Förutom att arbeta med bilar, bussar och andra fordon kan mekaniker även få jobb inom byggbranschen, tillverkningsindustrin och luftfartssektorn, för att nämna några exempel. Den typ av färdigheter du får som mekaniker kan också vara till nytta för framtida jobb, exempelvis inom grön energi. Förutom praktiska färdigheter värdesätter arbetsgivarna även mjuka färdigheter, såsom god samarbets- och kommunikationsförmåga. Även om många universitet erbjuder kurser i maskinteknik behöver du ingen universitetsexamen för att bli mekaniker. Tack vare den stora efterfrågan på mekaniker finns det många yrkesutbildningar som ger den kvalifikation man behöver.

3. Elektriker

Efterfrågan på elektriker kommer att bli allt större i takt med att vi övergår till hållbar och förnybar teknik. Elektriker kan tjäna ganska mycket pengar, och det är inte ovanligt att de så småningom startar eget. Du behöver ingen universitetsexamen för att bli elektriker, och många utbildningsanordnare erbjuder praktisk arbetslivserfarenhet. Utbildningsprogrammen ger dig möjlighet att lära dig yrket samtidigt som du utvecklar mjuka färdigheter som kan överföras till andra sammanhang. Vissa börjar som elektriker och avancerar sedan till att bli elingenjörer, elkonstruktörer och chefer.

4. Tandhygienist

Inom hälsovården och omsorgssektorn fortsätter efterfrågan på yrkesfolk att stiga. Många av dessa jobb kräver universitetsexamen, dock inte yrket tandhygienist. Tandhygienister hjälper människor att ha en god tandhälsa. Ett lärlingsprogram kan ge de praktiska färdigheter och de kvalifikationer som behövs för att lyckas i denna roll. Lönen är som regel bra och detta är en bra karriärväg för den som uppskattar flexibilitet, eftersom tandhygienister kan vara anställda vid en viss praktik eller arbeta som frilansare.

5. Kock

De flesta av oss njuter av god mat. Restaurangerna och kaféerna har slagit upp sina portar igen efter covid-19-pandemin och sektorn för matleveranser har fått ett stort uppsving. Efterfrågan på kockar väntas därför vara fortsatt stor under året. Enligt Cedefops prognos kommer hotell- och restaurangbranschen att vara den sektor som har störst sysselsättningstillväxt fram till 2030. Det borde med andra ord dyka upp många jobbmöjligheter för kockar och annan kökspersonal. Resandet och turismen är på frammarsch igen efter pandemin, vilket gör att det även kommer att finnas lediga jobb inom hotellyrken, exempelvis chefer eller städare.

I samarbete med Eures, den europeiska portalen för rörlighet i arbetslivet.

 

Relaterade länkar:

Cedefop: Framtida arbetstillfällen

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Hitta Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
 • Råd och tips
 • Arbetsmarknadsnyheter/mobilitetsnyheter
 • Nyheter/rapporter/statistik
 • Rekryteringstrender
 • Ungdom
Relaterade avsnitt
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Construction
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Human health and social work activities
 • Manufacturing
 • Professional, scientific and technical activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.