Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice9. februar 2023Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Pet deficitarnih poklicev v letu 2023

Mnogi menijo, da je za dobro plačano zaposlitev potrebna univerzitetna diploma, vendar to ne drži vedno. V tem spreminjajočem se svetu dela delodajalci namreč cenijo praktična, poklicna znanja in spretnosti. V nadaljevanju vam bomo predstavili pet poklicev, ki so v letu 2023 najbolj iskani.

Five in-demand vocational jobs for 2023

1. Upravljavec/upravljavka strojev

Gradbeništvo se hitro razvija, zlasti ker poskuša postati okolju prijaznejše in bolj trajnostno. Po pričakovanjih Evropskega centra za razvoj poklicnega usposabljanja (Cedefop) bo povpraševanje po gradbenih delavcih, upravljavcih strojev in monterjih v tem desetletju zelo naraslo. Na voljo so najrazličnejša delovna mesta, od zidarskih, gradbenih in tesarskih del do varilskih in krovskih del. Delovno mesto upravljavca strojev se zdi zanimiva poklicna pot v tem sektorju.

Kot žerjavovodja boste na primer odgovorni za varno uporabo strojev na gradbiščih. Lahko boste delali pri različnih projektih, ki so lahko sicer dolgotrajni in težavni, vendar zelo izpolnjujoči. Plačilo je običajno tudi boljše kot na številnih drugih gradbenih delovnih mestih. Prijavite se lahko na posebne tečaje usposabljanja za žerjavovodje, ki so zelo priljubljeni in iskani. Na teh tečajih se boste seznanili z orodji, osvojili nova znanja in spretnosti ter praktične izkušnje, ki jih potrebujete, in hkrati pridobili ustrezne kvalifikacije.

2. Mehanik/mehaničarka

Poklic mehanika/mehaničarke, ki je tesno povezan z najrazličnejšo mehanizacijo, je še vedno zelo iskan. Poleg popravljanja avtomobilov, avtobusov in drugih vozil so mehaniki iskani v številnih panogah, kot so denimo gradbeništvo, predelovalna industrija in letalstvo. Znanja in spretnosti, ki jih boste pridobili kot mehanik, boste lahko uporabili tudi na številnih drugih delovnih mestih v prihodnosti, na primer na področju zelene energije. Delodajalci poleg trdih veščin cenijo tudi mehke veščine, kot sta sodelovanje in komunikacija. Čeprav številne univerze ponujajo študijske programe na področju strojništva, ne potrebujete diplome, da bi postali mehanik. Zaradi velikega povpraševanja je na voljo veliko poklicnih tečajev, ki vam bodo pomagali pridobiti ustrezne kvalifikacije.

3. Električar/električarka

Povpraševanje po električarjih se bo s prehodom na trajnostne in obnovljive tehnologije le še povečalo. Poklic električarja je lahko dobro plačan, saj številni električarji sčasoma ustanovijo svoje podjetje. Za pridobitev naziva električar ne potrebujete univerzitetne diplome, številni izvajalci usposabljanja pa ponujajo pridobivanje izkušenj na delovnem mestu. Programi usposabljanja vam omogočajo, da med razvijanjem mehkih in prenosljivih spretnosti postanete vedno boljši v svoji obrti. Tisti, ki začnejo poklicno pot kot električarji, lahko prerastejo tudi v elektroinženirje, projektante in poslovodje.

4. Ustni higienik/ustna higieničarka

Na področju zdravstvenega in socialnega varstva potreba po delavcih še naprej narašča. Čeprav je za številna delovna mesta potrebna univerzitetna diploma, vas bo morda presenetilo, da to ne velja za ustnega higienika. Ustni higieniki pomagajo preprečevati zobno gnilobo. S programom vajeništva lahko pridobite praktične veščine in kvalifikacije, ki jih potrebujete za uspešno poklicno pot v tem poklicu. Plače so dobre in to je odlična poklicna pot za tiste, ki imajo radi prožnost, saj so lahko ustni higieniki zaposleni v eni sami ambulanti ali pa delajo kot samostojni podjetniki.

5. Kuharski mojster/kuharska mojstrica

Večina nas uživa v hrani. Zaradi ponovnega odprtja restavracij in kavarn po pandemiji bolezni covid-19 ter razcveta storitev dostave se bo tudi letos pojavljalo povpraševanje po kuharskih znanjih. Cedefop namreč napoveduje, da bosta hotelirstvo in gostinstvo gospodarski panogi z največjo rastjo števila delovnih mest do leta 2030. To pomeni, da bi moralo biti na voljo dovolj delovnih mest za kuharje in drugo kuhinjsko osebje. Ker potovalni in turistični sektor po upadu med pandemijo ponovno okreva, bodo v gostinstvu našli zaposlitev tudi hotelirski delavci, kot so vodje in čistilci.

V partnerstvu z evropskim portalom za zaposlitveno mobilnost EURES.

 

Sorodne povezave:

Cedefop: Delovna mesta prihodnosti

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Namigi in nasvetiNovice s trga dela/novice mobilnostiNovice/poročila/statistikaTrendi zaposlovanjaMladina
Povezani razdelki
Namigi in nasvetiInformacije o trgu delaIzobraževanjeŽivljenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesConstructionElectricity, gas, steam and air conditioning supplyHuman health and social work activitiesManufacturingProfessional, scientific and technical activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.