Skip to main content
EURES (EURopean Employment Services)
News article9 februar 2023European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion3 min read

Fem etterspurte yrker i 2023.

Mange tror at du trenger høyere utdanning for å få en god, godt betalt jobb, men det stemmer ikke alltid. I en verden som er i stadig endring og utvikling, setter arbeidsgivere pris på praktiske ferdigheter og yrkesfaglig kompetanse. Her er fem etterspurte yrker i 2023.

Five in-demand vocational jobs for 2023

1. Maskinoperatør

Byggebransjen vokser raskt, spesielt ettersom den forsøker å bli mer grønn og bærekraftig. Cedefop, det europeiske utviklings- og informasjonssenteret for yrkesopplæring, forventer at det kommer til å være høy etterspørsel etter bygningsarbeidere, maskinoperatører og montører i løpet av dette tiåret. Ulike jobber er tilgjengelige, fra murer og snekker til stillinger innen sveising og taktekking. Arbeid som en maskinoperatør kan imidlertid være en spennende innfallsport til denne bransjen.

Som kranoperatør for eksempel, vil du være ansvarlig for trygg bruk av maskiner på anleggsplasser. Du vil ha muligheten til å arbeide på ulike prosjekter, som kan være lange og vanskelige, men veldig tilfredsstillende. Lønnsbetingelsene er også ofte bedre enn for mye annet byggearbeid. Du kan melde deg på spesifikke opplæringskurs for kranoperatører, som er populære og etterspurte. Disse kursene gir deg verktøyene, ferdighetene og den praktiske erfaringen du trenger, med en tilsvarende kvalifisering.

2. Mekaniker

Fortsatt innen temaet maskiner, mekanikere er fortsatt etterspurte. I tillegg til å arbeide på biler, busser og andre kjøretøy, er det behov for mekanikere i mange bransjer, som innen bygningsarbeid, produksjon og luftfart. Ferdighetene du vil utvikle som mekaniker vil også være nyttige for mange fremtidige jobber, for eksempel innen grønn energi. I tillegg til de fagmessige kompetansene, setter arbeidsgivere også stor pris på samarbeids- og kommunikasjonsferdigheter. Selv om mange universiteter eller høyskoler tilbyr kurs i maskinteknikk, trenger du ikke en høyere grad for å bli mekaniker. På grunn av den høye etterspørselen, er det mange profesjonsopplæringer for å hjelpe deg få kvalifikasjonen du trenger.

3. Elektriker

Etterspørselen etter elektrikere vil bare øke ettersom vi får mer bærekraftig og fornybar teknologi. En karriere som elektriker kan være godt betalt, og mange elektrikere starter etterhvert sitt eget firma. Du trenger ikke en høyere grad for å bli kvalifisert som elektriker, og mange opplæringer tilbyr opplæring på arbeidsplassen. Opplæringstiltak gir deg muligheten til å finpusse kunnskapene dine, samtidig som du også utvikler andre overførbare ferdigheter som samarbeid og kommunikasjon. De som begynner reisen sin som elektriker, kan også videreutvikle seg til å bli elektroingeniører, designere og ledere.

4. Tannpleier

Innen helse og sosialomsorg, fortsetter behovet for arbeidere å vokse. Selv om mange jobber krever høyere utdanning, vil du kanskje bli overrasket å finne ut at en jobb som tannpleier ikke krever det. Tannpleiere bidrar til å forhindre tannråte. Et lærlingprogram kan gi deg de praktiske ferdighetene og kvalifikasjonen du trenger for å stortrives i denne rollen. Lønnen er god og dette er en flott karriereplan for de som setter pris på fleksibilitet, ettersom tannpleiere kan ansettes av et individuelt tannlegekontor eller arbeide som frilansere.

5. Kjøkkensjef

De fleste av oss er glade i mat. Med restauranter og kaféer i drift igjen etter covid-19-pandemien, og med leveringstjenester i stor vekst, vil matlagingsferdigheter fortsette å være etterspurte i år. Cedefop spår faktisk at kost og losji vil være sektoren med størst vekst i jobber frem til 2030. Dette betyr at det vil være mange jobber tilgjengelig for kjøkkensjefer og annet kjøkkenpersonale. Med reiser og turisme i vekst igjen etter nedgangen under pandemien, vil det også være jobber innen gjestfrihet for hotellarbeidere, som ledere og rengjøringspersonale.

I samarbeid med EURES, den europeiske jobbmobilitetsportalen.

 

Relevante lenker:

Cedefop: Fremtidige jobber

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Finn EURES-rådgivere

Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene

EURES' jobbdatabase

EURES' tjenester for arbeidsgivere

EURES' aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

EURES på Facebook

EURES på Twitter

EURES på LinkedIn

Nærmere opplysninger

Temaer
 • Råd og tips
 • Arbeidsmarkedsnyheter/mobilitetsnyheter
 • Nyheter/rapporter/statistikk
 • Rekrutteringstrender
 • Ungdom
Relaterte seksjon(er)
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Construction
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Human health and social work activities
 • Manufacturing
 • Professional, scientific and technical activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.