Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel9 februari 2023Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 3 min

Vijf veelgevraagde banen in 2023

Veel mensen denken dat je een universitair diploma nodig hebt om een goede en goedbetaalde baan te krijgen, maar dat klopt niet altijd. In deze veranderende en zich ontwikkelende wereld waarderen werkgevers praktische beroepsvaardigheden. Ontdek hier vijf beroepen waar in 2023 vraag naar zal zijn.

Five in-demand vocational jobs for 2023

1. Machinepersoneel

De bouwsector groeit snel, vooral omdat hij groener en duurzamer probeert te worden. Cedefop, het Europees Centrum voor de ontwikkeling van de beroepsopleiding, verwacht dat de vraag naar bouwvakkers, machinepersoneel en assembleurs dit decennium hoog zal zijn. Er zijn diverse banen beschikbaar, van metselaar, bouwer en timmerman tot lasser en dakdekker. Werken als machineoperator kan echter een boeiende stap in de richting van deze sector betekenen.

Als kraanmachinist bent u bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het veilige gebruik van machines op bouwplaatsen. U krijgt de kans om aan verschillende projecten te werken, die lang en moeilijk, maar ook zeer bevredigend kunnen zijn. En de beloning is doorgaans beter dan in veel andere banen in de bouw. U kunt zich inschrijven voor specifieke cursussen voor kraanmachinisten, die populair zijn en gewild op de arbeidsmarkt. Deze cursussen geven u de instrumenten, vaardigheden en praktische ervaring die u nodig hebt, met een bijbehorende kwalificatie.

2. Monteur

Om bij het thema ‘machines’ te blijven: monteurs zijn nog steeds gewild op de arbeidsmarkt. Naast het werken aan auto’s, bussen en andere voertuigen zijn er monteurs nodig in vele bedrijfstakken, zoals de bouw, de industrie en de luchtvaart. Het soort vaardigheden dat je als monteur ontwikkelt, komt ook van pas bij veel toekomstige banen, bijvoorbeeld in de groene energie. Naast harde vaardigheden worden ook zachte vaardigheden zoals samenwerking en communicatie door werkgevers gewaardeerd. Hoewel veel universiteiten opleidingen in de werktuigbouwkunde aanbieden, heb je geen universitair diploma nodig om monteur te worden. Vanwege de grote vraag zijn er veel beroepsopleidingen die u helpen de kwalificatie te behalen die u nodig hebt.

3. Elektricien

De vraag naar elektriciens zal alleen maar toenemen naarmate we overgaan op duurzame en hernieuwbare technologieën. Een carrière als elektricien kan goed betaald worden, en veel elektriciens beginnen uiteindelijk hun eigen bedrijf. U hebt geen universitair diploma nodig om u te kwalificeren als elektricien en veel aanbieders van opleidingen bieden ook het opdoen van praktijkervaring aan. Opleidingsprogramma’s geven u de kans om uw vakmanschap aan te scherpen en tegelijkertijd uw zachte, overdraagbare vaardigheden verder te ontwikkelen. Wie als elektricien begint, kan ook uitgroeien tot elektrotechnisch ingenieur, ontwerper of manager.

4. Mondhygiënist

In de gezondheids- en sociale zorg blijft de behoefte aan werknemers toenemen. Hoewel voor veel banen een universitair diploma vereist is, zal het u misschien verbazen dat dat voor mondhygiënisten niet nodig is. Mondhygiënisten helpen tandbederf te voorkomen. Een stageprogramma kan u de praktische vaardigheden en kwalificaties geven die u nodig hebt om in deze functie te gedijen. De salarissen zijn goed en dit is een geweldig carrièrepad voor wie van flexibiliteit houdt, want mondhygiënisten kunnen in dienst zijn bij één praktijk of als freelancer werken.

5. Chef

De meesten van ons houden van lekker eten. Nu restaurants en cafés weer opengaan na de COVID-19-pandemie en bezorgdiensten een hoge vlucht nemen, zal er ook dit jaar vraag zijn naar culinaire vaardigheden. Cedefop voorspelt zelfs dat accommodatie en voeding de sectoren zullen zijn met de grootste banengroei tussen nu en 2030. Dit betekent dat er veel banen beschikbaar zijn voor koks en ander keukenpersoneel. Nu de reis- en toerismesector weer groeit na een daling tijdens de pandemie, zullen er ook banen in de horeca zijn voor hotelpersoneel zoals managers en schoonmakers.

In samenwerking met EURES, het Europees portaal voor beroepsmobiliteit.

 

Links:

Cedefop: Banen met toekomst

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
 • Hints en tips
 • Arbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuws
 • Nieuws/rapporten/statistieken
 • Wervingstrends
 • Jeugd
Gerelateerde sectie(s)
Sector
 • Accomodation and food service activities
 • Construction
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Human health and social work activities
 • Manufacturing
 • Professional, scientific and technical activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.