Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)
Novinski članak9. veljače 2023.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanjePredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Pet traženih poslova u 2023. za koje vam je potrebno strukovno obrazovanje

Mnogi smatraju da vam je potrebna sveučilišna diploma kako biste dobili dobar i dobro plaćen posao, ali to nije uvijek točno. U svijetu koji se mijenja i razvija poslodavci cijene praktične i strukovne vještine. U nastavku je navedeno pet traženih poslova u 2023. za koje je potrebno strukovno obrazovanje.

Five in-demand vocational jobs for 2023

1. Operater stroja

Građevinski sektor brzo raste, posebno jer nastoji postati zeleniji i održiviji. Cedefop, Europski centar za razvoj strukovnog osposobljavanja, u ovom desetljeću očekuje veliku potražnju za građevinskim radnicima te operaterima strojeva i sastavljačima. Dostupni su razni poslovi, od postavljanja opeke, gradnje i stolarije do zavarivanja i krovopokrivačkih radova. Međutim, rad kao operater stroja mogao bi biti uzbudljiv profesionalni put u tom sektoru.

Primjerice, kao operater dizalice bit ćete odgovorni za sigurnu uporabu strojeva na gradilištima. Imat ćete priliku raditi na različitim projektima, koji mogu biti dugi i teški, ali i vrlo ispunjavajući. Plaća je također uglavnom bolja nego u mnogim drugim građevinskim poslovima. Možete se upisati na posebne tečajeve osposobljavanja za operatere dizalica, koji su popularni i traženi. Na tim tečajevima dobit ćete potrebne alate, vještine i praktično iskustvo uz odgovarajuće kvalifikacije za posao.

2. Mehaničar

Nastavno na temu strojarstva, mehaničari su i dalje traženi. Osim što obavljaju radove na automobilima, autobusima i drugim vozilima, mehaničari su potrebni i u mnogim industrijama, kao što su građevinarstvo, proizvodnja i zrakoplovstvo. Vještine koje ćete steći kao mehaničar bit će korisne i za mnoge buduće poslove, na primjer u području zelene energije. Uz tvrde vještine poslodavci cijene i meke vještine kao što su suradnja i komunikacija. Iako mnoga sveučilišta nude studij strojarstva, diploma vam nije potrebna da biste postali mehaničar. Zbog velike potražnje postoje brojni strukovni tečajevi koji će vam pomoći u stjecanju potrebne kvalifikacije.

3. Električar

Potražnja za električarima povećat će se tek nakon prelaska na održive i obnovljive tehnologije. Karijera električara može biti dobro plaćena, a mnogi električari na kraju pokreću vlastita poduzeća. Da biste postali električar nije vam potrebna sveučilišna diploma i mnogi pružatelji osposobljavanja nude i stjecanje praktičnog iskustva na radnom mjestu. Programi osposobljavanja pružaju vam priliku da izučite zanat i istodobno razvijete svoje meke, transverzalne vještine. Oni koji započinju karijeru kao električari mogli bi napredovati i postati elektroinženjeri, dizajneri i rukovoditelji.

4. Dentalni higijeničar

U području zdravstvene i socijalne skrbi potreba za radnicima i dalje raste. Iako je za mnoga radna mjesta potrebna sveučilišna diploma, možda će vas iznenaditi da za dentalnog higijeničara ona nije potrebna. Dentalni higijeničari pomažu u sprječavanju propadanja zubi. Program naukovanja može vam pružiti praktične vještine i kvalifikacije koje su potrebne za uspjeh u tom zanimanju. Plaće su dobre i to je odličan profesionalni put za one koji uživaju u fleksibilnosti jer dentalni higijeničari mogu biti zaposleni u jednoj ordinaciji ili raditi kao vanjski suradnici.

5. Kuhar

Većina nas uživa u hrani. Budući da se restorani i kafići ponovno otvaraju nakon pandemije bolesti COVID-19 i usluge dostave bilježe velik rast, ove će godine vještine u kuhinji biti i dalje tražene. Zapravo, Cedefop predviđa da će sektor pružanja usluga smještaja te pripreme i usluživanja hrane biti sektor s najvećim rastom radnih mjesta do 2030. To znači da bi trebalo biti mnogo slobodnih radnih mjesta za kuhare i drugo kuhinjsko osoblje. S obzirom na činjenicu da se ponovno bilježi rast u djelatnostima putovanja i turizma nakon pada tijekom pandemije, bit će i radnih mjesta u ugostiteljstvu za hotelske radnike kao što su rukovoditelji i spremači.

U suradnji s EURES-om, europskim portalom za mobilnost pri zapošljavanju.

 

Korisne poveznice:

Cedefop: Budući poslovi

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Pronađite savjetnike EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
 • Savjeti
 • Vijesti o tržištu rada/vijesti o mobilnosti
 • Vijesti/izvješća/statistike
 • Trendovi zapošljavanja
 • Mladost
Povezani odjeljak(i)
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Construction
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Human health and social work activities
 • Manufacturing
 • Professional, scientific and technical activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.