Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli9. helmikuuta 2023Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosastoArvioitu lukuaika: 2 min

Viisi ammattia, joissa työntekijöille on kysyntää

Monet ajattelevat, että hyvä työpaikka ja korkea ansiotaso edellyttävät korkeakoulututkintoa, mutta se ei aina pidä paikkaansa. Muuttuvassa ja kehittyvässä maailmassa työnantajat arvostavat myös taitoja, joita tarvitaan käytännön ammateissa. Näissä viidessä ammatissa työntekijöille on kysyntää vuonna 2023.

Five in-demand vocational jobs for 2023

1. Koneenhoitaja

Rakennussektori kasvaa nopeasti, etenkin kun siitä on tulossa vihreämpi ja kestävämpi. Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskus Cedefop odottaa rakennustyöntekijöiden, kokoojien ja koneenhoitajien kysynnän olevan suurta tällä vuosikymmenellä. Tarjolla on työtä niin muurauksen, rakentamisen ja puusepän töiden kuin hitsauksen ja katonteon tehtävissä. Koneenhoitajana työskentely voi olla mielenkiintoinen reitti tälle toimialalle.

Nosturinkuljettaja esimerkiksi vastaa työkoneen turvallisesta käytöstä rakennustyömaalla. Tehtävässä on mahdollista työskennellä erilaisissa hankkeissa, jotka saattavat olla pitkiä ja haastavia mutta myös hyvin palkitsevia. Palkkaus on usein parempi kuin monissa muissa rakennusalan tehtävissä. Kouluttautua voi nosturinkuljettajan kursseilla, jotka ovat suosittuja ja kysyttyjä. Kursseilta saa pätevyysvaatimukset täyttävät välineet, taidot ja tarvittavan käytännön kokemuksen.

2. Asentaja

Mitä tulee koneisiin, asentajilla on yhä kysyntää. Heitä tarvitaan autoihin, linja-autoihin ja muihin ajoneuvoihin liittyvien tehtävien lisäksi monilla toimialoilla, kuten rakentamisessa, tuotannossa ja ilmailussa. Asentajana kehittyvistä taidoista on hyötyä myös useissa tulevaisuuden tehtävissä, esimerkiksi vihreän energian alalla. Kovien taitojen ohella työnantajat arvostavat pehmeää osaamista, kuten yhteistyö- ja kommunikointitaitoja. Monet korkeakoulut tarjoavat konetekniikan kursseja, mutta et tarvitse korkea-asteen tutkintoa valmistuaksesi asentajaksi. Asentajien suuren kysynnän vuoksi tarjolla on monia ammatillisia kursseja, jotka auttavat hankkimaan tarvittavan pätevyyden.

3. Sähköasentaja

Sähköasentajien kysyntä kasvaa entisestään siirryttäessä kestäviin ja uusiutuviin teknologioihin. Sähköasentajan työ on hyvin palkattua. Moni heistä perustaa lopulta oman yrityksen. Sähköasentajan pätevyys ei vaadi korkeakoulututkintoa, ja monet koulutuksen tarjoajat huolehtivat mahdollisuudesta saada työkokemusta. Koulutusohjelmissa voi hioa kädentaitoja ja samalla kehittää pehmeitä, muihin tehtäviin siirrettäviä taitoja. Sähköasentajan uralta voi edetä myös sähköinsinöörin, suunnittelijan tai esimiehen tehtäviin.

4. Suuhygienisti

Sosiaali- ja terveysalalla työntekijöiden tarve kasvaa edelleen. Vaikka moniin tehtäviin vaaditaan korkeakoulututkinto, saattaa olla yllättävää, että tämä ei koske suuhygienistin ammattia. Suuhygienistit auttavat ehkäisemään hampaiden reikiintymistä. Oppisopimusohjelma voi antaa käytännön taitoja ja osaamista, joita tässä tehtävässä menestyminen edellyttää. Palkkaus on hyvä. Urapolku sopii hyvin henkilölle, joka nauttii joustavuudesta, sillä suuhygienistit voivat työskennellä yksittäisellä vastaanotolla tai freelancerina.

5. Kokki

Useimmat meistä nauttivat hyvästä ruoasta. Ravintoloiden ja kahviloiden avauduttua uudelleen covid-19-pandemian jälkeen ja ruokalähettipalvelujen suosion kasvaessa keittiötaidoilla on tänä vuonna taas kysyntää. Cedefop ennustaa, että työpaikoissa on eniten kasvua vuoteen 2030 mennessä juuri majoitus- ja elintarvikealalla. Se tarkoittaa, että kokeille ja muulle keittiöhenkilökunnalle pitäisi olla tarjolla runsaasti työpaikkoja. Matkustamisen ja matkailun kasvaessa pandemian jälkeen työtehtäviä avautuu myös hotelleissa esimerkiksi esimiehille ja siivoojille.

Yhteistyössä Euroopan ammatillisen liikkuvuuden EURES-portaalin kanssa

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Cedefop:Tulevaisuuden työtehtäviä

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Etsi EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
 • Vinkkejä
 • Työmarkkinauutiset/liikkuvuusuutiset
 • Uutiset/raportit/tilastot
 • Rekrytointitrendit
 • Nuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Sektori
 • Accomodation and food service activities
 • Construction
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Human health and social work activities
 • Manufacturing
 • Professional, scientific and technical activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.