Gå direkt till innehållet
EURES
Nyhetsartikel17 februari 2020Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Finland: Dramatiska landskap, en rik kultur och spännande arbetstillfällen

Funderar du på att bo och arbeta i Finland? Vi har träffat Euresrådgivaren Hannele Soirila för att få reda på mer om vad vårt vackra grannland har att erbjuda och vilket stöd Eures tillhandahåller. Dessutom berättar Hannele om ett originellt rekryteringsevenemang – med spöktema – som hon och hennes kollegor anordnade nyligen.

Finland: A land of dramatic landscapes, rich culture and exciting employment opportunities!
© EURES Finland / Sofia Welling

Spöken. Det var startpunkten för Hannele och Eures Finland när de började planera sitt senaste rekryteringsevenemang.

– Att rekrytera personal som söker jobb från andra länder är lika skrämmande som att anställa spöken för vissa arbetsgivare. Och som i alla gamla slott så spökar det i Tavastehus, så jag fick idén att bygga upp evenemanget kring det temat, förklarar Hannele med glimten i ögat.

Tavastehus slott är beläget vid en sjö i den finska staden Tavastehus – en perfekt miljö för ett evenemang med fler än 80 deltagare. Huvudmålet med evenemanget var att skapa förutsättningar för lyckade rekryteringar genom att sammanföra arbetssökande och arbetsgivare så att de kunde träffas personligen och nätverka.

Deltagarna kunde också gå på ett seminarium med en paneldiskussion och besöka en rekryteringsmässa, allt under samma tak och i en något spöklik atmosfär.

– För att göra den [rekryteringsmässan] mer attraktiv hade vi hyrt in en grupp underhållare som spelade upp en Ghostbusters-liknande rekryteringshistoria för besökarna, berättar Hannele.

I december 2019 publicerade Eures Finland en video från det lyckade evenemanget.

– Att umgås och nätverka är ett utmärkt sätt att göra lyckade internationella rekryteringar, svarar Hannele på frågan om videons budskap.

– Och genom att även ha med lite underhållning lockar vi fler deltagare till nästa år.

När de inte organiserar rekryteringsevenemang i spökslott erbjuder Eures Finland en rad stödtjänster till arbetssökande och arbetsgivare i och utanför Finland. Det är ett viktigt arbete i ett land som lider brist på kvalificerad arbetskraft inom områden som hälso- och sjukvård, metallbearbetning, logistik, tjänstesektor och turism (särskilt i Lappland).

– Till de arbetssökande ger vi vägledning i rekryteringsfrågor och i användningen av Euresportalen. Vi erbjuder även rådgivning om Ditt första Euresjobb, ekonomiskt stöd och subventionerade språkkurser i finska på arbetsplatsen, förklarar Hannele.

När det gäller arbetsgivarna är Eures stöd inriktat på rekryteringstjänster samt vägledning och ekonomiskt stöd till språkkurser.

– Att anställa arbetstagare från andra länder hjälper företagen att bli internationella och nå ut till marknader i andra länder. De här arbetstagarna kommer också dagligen till nytta för företagen genom att de tillför nya språkkunskaper och bidrar till en ökad förståelse för andra kulturer, säger Hannele.

Eures webbplats erbjuder en mängd information och möjligheter för såväl arbetssökande som funderar på att flytta till Finland som för finska arbetsgivare som är intresserade av att anställa arbetstagare från andra länder.

Du hittar mer information på följande webbplatser:

 

Länkar:

Video

Arbetssökande

Flytta till Finland

är intresserade av att anställa arbetstagare från andra länder

Välkomstguide

Info Finland

TE-palvelut (offentliga arbets- och näringstjänster)

This is Finland

Migrationsverket i Finland

Arbetarskyddsförvaltningens webbtjänst

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eurestjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
Företag /EntreprenörskapEURES bästa praxisExterna intressenterInterna EURES-nyheterJobbdagar/EventRekryteringstrenderUngdom
Relaterade avsnitt
Leva & arbeta
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.