Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre17 februarie 2020Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune

Finlanda: o țară cu peisaje spectaculoase, o cultură bogată și oportunități de angajare deosebite!

V-ați gândit vreodată să locuiți și să lucrați în Finlanda? Am stat de vorbă cu consiliera EURES Hannele Soirila pentru a afla mai multe despre ceea ce poate oferi această țară frumoasă, despre sprijinul oferit de EURES și despre recentul și neobișnuitul eveniment de recrutare pe care l-a organizat împreună cu colegii ei.

Finland: A land of dramatic landscapes, rich culture and exciting employment opportunities!
© EURES Finland / Sofia Welling

Fantome. De aici a început totul pentru Hannele și echipa EURES Finlanda pe când planificau cel mai recent eveniment de recrutare. „Pentru unii angajatori, recrutarea de forță de muncă din străinătate este privită cu la fel de multă groază ca recrutarea de fantome”, glumește ea. „Și chiar sunt fantome la Häme, ca în orice castel vechi, așa că mi-a venit ideea de a organiza evenimentul pornind de la acest fapt.”

Castelul Häme este situat pe malul unui lac din Hämeenlinna, Finlanda. A fost locul perfect pentru un eveniment care a găzduit peste 80 de participanți, printre care solicitanți de locuri de muncă și angajatori. Scopul final al evenimentului a fost de a le oferi acestor două grupuri șansa de a se întâlni față în față, de a stabili contacte și chiar de a semna contracte de muncă.

Participanții au avut și ocazia să se înscrie la un seminar care a inclus o dezbatere și la un târg de recrutare la fața locului cu standuri - și cu fantome. „Pentru a-l face mai atrăgător [târgul de recrutare la fața locului], a existat un grup de animatori care le-au oferit celor care au venit la standuri o experiență de recrutare ca în filmul Ghostbusters (Vânătorii de fantome)”, povestește Hannele.

Succesul evenimentului a fost capturat într-un material video publicat de EURES Finlanda în decembrie 2019. Întrebată despre mesajul pe care ar trebui să-l rețină publicul din materialul video, Hannele ne explică că „succesul în recrutările internaționale se poate obține prin socializare și prin stabilirea de contacte, iar dacă se include și un pic de divertisment, se pot atrage și mai mulți participanți noi pentru anul următor”.

Atunci când nu organizează evenimente de recrutare care au ca temă niște fantome, echipa EURES din Finlanda oferă o varietate de servicii de asistență solicitanților de locuri de muncă și angajatorilor din Finlanda și nu numai. Este o activitate importantă într-o țară care se confruntă cu lipsa lucrătorilor calificați în domenii precum asistența medicală, prelucrarea metalelor, logistica, serviciile și turismul (în special în Laponia).

„Solicitanților de locuri de muncă le oferim consiliere pentru recrutare și le recomandăm utilizarea portalului EURES”, explică Hannele. „De asemenea, oferim consiliere pentru programul „Primul tău loc de muncă EURES”, sprijin financiar și cursuri subvenționate de limba finlandeză la locul de muncă.”

Pentru angajatori, se oferă asistență pentru servicii de recrutare, recomandări și sprijin financiar pentru cursuri de limbă. „Angajarea de lucrători din alte țări ajută companiile să devină ele însele internaționale și să ajungă pe piețe internaționale”, afirmă Hannele. „De asemenea, companiile beneficiază în fiecare zi de pe urma acestor lucrători care vin cu noi competențe lingvistice și ajută la o mai bună înțelegere a altor culturi.”

Site-ul EURES oferă o multitudine de informații și oportunități atât solicitanților de locuri de muncă care doresc să se mute în Finlanda, cât și angajatorilor finlandezi care doresc să angajeze lucrători din alte țări.

Informații suplimentare pot fi găsite pe diferite alte site-uri:

 

Linkuri conexe:

Material video

Solicitanților de locuri de muncă

Să se mute în Finlanda

Doresc să angajeze lucrători din alte țări

Welcome Guide

Info Finland

TE-palvelut

This is Finland

Serviciul de imigrație finlandez

Site-ul Administrației pentru Securitate și Sănătate în Muncă din Finlanda

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
Afaceri / AntreprenoriatCele mai bune practici EURESPărțile interesate externeȘtiri interne EURESZile ale locurilor de muncă/EvenimenteTendințe de recrutareTineret
Secțiuni aferente
Condiții de viață și de muncă
Sectorul
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.