Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο28 Ιουλίου 2022Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Νιώθετε εξουθενωμένοι; Μπορούμε να σας βοηθήσουμε!

Η επιτυχία μιας σταδιοδρομίας δεν χρειάζεται να αποβαίνει εις βάρος της ψυχικής ευεξίας και μιας ικανοποιητικής προσωπικής ζωής. Στην πραγματικότητα, η διατήρηση καλής ισορροπίας μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της εργασίας σας. Διαβάστε παρακάτω και μάθετε πώς να την επιτύχετε.

Feeling burnt out? We can help!

Να βάζετε όρια στο ωράριο εργασίας σας

Ανεξάρτητα από το εάν βρίσκεστε στο γραφείο σας ή εργάζεστε από το σπίτι, εάν φροντίζετε να ολοκληρώνετε την εργασία σας την κατάλληλη ώρα κάθε μέρα, αυτό μακροπρόθεσμα θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την επαγγελματική εξουθένωση. Για τον σκοπό αυτό, να ενημερώνετε τους συναδέλφους σας με σαφήνεια σχετικά με το ωράριο εργασίας σας. Εάν εκείνοι εξακολουθούν να ζητούν εργασίες για τις οποίες απαιτείται να εργαστείτε εκτός ωραρίου εργασίας, να τους διαβεβαιώνετε ευγενικά αλλά αυστηρά ότι θα τους βοηθήσετε με μεγάλη χαρά κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας σας.

Να ενημερώνετε με σαφήνεια τους συναδέλφους σας σχετικά με τον φόρτο εργασίας σας

Με βάση την προηγούμενη παράγραφο, εάν διαχειρίζεστε αποτελεσματικά τον φόρτο εργασίας σας, αυτό μπορεί να συμβάλλει στο να αποφεύγετε το ενδεχόμενο να χρειάζεται να εργάζεστε εκτός ωραρίου. Βασική πτυχή αποτελεί η ακριβής ενημέρωση των συναδέλφων σας σχετικά με τον φόρτο εργασίας σας. Εάν δυσκολεύεστε να εντάξετε κάποια εργασία στο πρόγραμμά σας, να ρωτάτε αν υπάρχει ευελιξία όσον αφορά τις προθεσμίες. Εάν δεν υπάρχει, να επιδιώκετε να μεταβιβάζετε τις εργασίες σε άλλα μέλη της ομάδας σας ή, εναλλακτικά, να διαχειρίζεστε τις προσδοκίες των πελατών σχετικά με τις εργασίες που μπορούν να επιτευχθούν στον διαθέσιμο χρόνο.

Να διατηρείτε ξεχωριστούς χώρους για την προσωπική σας ζωή και την εργασία σας

Εάν βρίσκεστε στο σπίτι, δημιουργήστε έναν ειδικό χώρο εργασίας (όποτε αυτό είναι δυνατόν) και αποφύγετε να εργάζεστε στο κρεβάτι ή στον καναπέ. Να διατηρείτε αυτόν τον χώρο εργασίας συμμαζεμένο και τακτοποιημένο. Αυτό όχι μόνο θα βελτιώσει τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητά σας, αλλά θα δημιουργήσει και μια ψυχολογική διαχωριστική γραμμή μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής σας ζωής, βοηθώντας σας να «αποσυνδέεστε» από την εργασία σας τις ώρες εκτός του ωραρίου εργασίας. Εάν βρίσκεστε στο γραφείο, να κάνετε τακτικά διαλείμματα μακριά από το γραφείο σας, μεταξύ άλλων για το μεσημεριανό σας γεύμα. Το γεγονός αυτό μπορεί επίσης να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για να γνωρίσετε τους συναδέλφους σας σε πιο χαλαρή βάση.

Να χωρίζετε τον φόρτο εργασία σας σε μικρές, συγκεκριμένες εργασίες

Να χωρίζετε τους μακροπρόθεσμους συνολικούς στόχους σε μικρές, συγκεκριμένες εργασίες ώστε ο φόρτος εργασίας σας να σάς φαίνεται πιο εφικτός και να περιορίζετε το ενδεχόμενο να αναβάλλετε ή να μεταθέτετε εργασίες για το μέλλον επειδή δεν νιώθετε σίγουροι με ποιες θα πρέπει να ξεκινήσετε. Αυτό θα συμβάλει στο να αποφεύγετε το ενδεχόμενο να χρειάζεται να εργάζεστε εκτός ωραρίου, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας του ελεύθερου χρόνου σας, καθώς θα είναι λιγότερο πιθανό να τον σπαταλάτε ανησυχώντας για τις μη ολοκληρωμένες ή καθυστερημένες εργασίες.

Να προγραμματίζετε τακτικές άδειες

Να αξιοποιείτε την ετήσια άδειά σας και να προγραμματίζετε τις άδειές σας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό θα σας δίνει χρόνο για να ξεκουράζεστε και να ανακτάτε τις δυνάμεις σας, βελτιώνοντας την απόδοση της εργασίας σας μακροπρόθεσμα. Για να μπορέσετε να απολαύσετε πλήρως την άδειά σας, φροντίστε να παράσχετε ένα αναλυτικό σημείωμα μεταβίβασης εργασιών στους συναδέλφους σας, ώστε να μην χρειαστεί να επικοινωνήσουν μαζί σας για ερωτήσεις σχετικά με την εργασία, και αποφύγετε να ελέγχετε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τις ειδοποιήσεις που αφορούν την εργασία σας και μπορεί να σας προκαλέσουν άγχος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη βέλτιστη αξιοποίηση της εργάσιμης ημέρας σας, συμβουλευτείτε το άρθρο μας με τίτλο Με ποιον τρόπο μπορείτε να ενισχύετε την παραγωγικότητά σας στην εργασία.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Με ποιον τρόπο μπορείτε να ενισχύετε την παραγωγικότητά σας στην εργασία

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Επιχειρήσεις /ΕπιχειρηματικότηταΧρήσιμες συμβουλές
Σχετικές ενότητες
Χρήσιμες συμβουλές
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.