Direct la conținutul principal
EURES
Știre14 martie 2019Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune

Tot ce trebuie să știți înainte de a participa la Ziua europeană (online) a locurilor de muncă

„Make it in Germany” a organizat o serie de Zile europene (online) ale locurilor de muncă (EOJD) de-a lungul timpului și planifică alte câteva și în 2019. Așadar, pentru a ajuta solicitanții de locuri de muncă să se pregătească, am discutat cu echipa Make it in Germany pentru a afla ce trebuie știut înainte de a participa la EOJD.

Everything you need to know before attending a European (Online) Job Day

Cel mai mare avantaj al EOJD este că nu trebuie neapărat să vă aflați în orașul gazdă. Puteți accesa și online evenimentele care se desfășoară la fața locului, deci puteți participa indiferent unde vă aflați în Europa.

Participarea la o zi a locurilor de muncă poate fi o experiență intimidantă, de aceea vă vom oferi câteva sfaturi pentru a vă ajuta să vă pregătiți și să profitați de experiență, indiferent dacă participați în persoană sau online.

Informați-vă

Pentru a participa la EOJD, mai întâi trebuie să vă înregistrați. Evenimentele sunt gratuite, deci înregistrarea este simplă. Următorul pas este să vă informați despre companiile participante, despre proiectele lor principale și despre valorile lor fundamentale.

Lista organizațiilor participante va fi publicată din timp pe pagina evenimentului, astfel încât puteți hotărî cu cine doriți să discutați și vă puteți pregăti o listă de întrebări potrivite. Veți da dovadă de interes și inițiativă dacă veți fi la curent cu situația companiilor și a proiectelor acestora, ceea ce vă poate ajuta să vă faceți remarcat.

Depuneți-vă candidatura înaintea evenimentului

Locurile de muncă sunt disponibile și online, iar participanții își pot depune candidatura din timp. Acest lucru vă ajută să vă planificați acțiunile și să valorificați la maximum timpul alocat evenimentului în weekend. În plus, vă dă ocazia să aflați mai multe detalii despre companii.

Înainte de a vă depune candidatura, trebuie să țineți seama de câteva lucruri. „Analizați cum arată un CV în Germania și ce informații conține acesta. Pot exista diferențe enorme între regulile de redactare a unui CV în țara dumneavoastră și regulile din țara în care doriți să lucrați”, explică Natalia Giménez Pérez, consilier la Centrul de sprijin pentru migrație din cadrul Serviciului public de ocupare a forței de muncă din Germania. „Companiile germane solicită o «scrisoare de intenție» care trebuie să explice de ce doriți să candidați pentru compania respectivă și în mod specific pentru postul respectiv”, adaugă ea.

Pregătirea pentru interviu

„Pregătiți o scurtă autoprezentare în engleză sau în germană pentru discuțiile cu angajatorii. Rețineți că unele dintre atuurile pe care le aveți pot fi importante pentru anumite companii și anumite posturi, iar pentru altele prezintă importanță aspecte diferite”, precizează Natalia.

În plus, trebuie să aveți pregătite răspunsuri la întrebări frecvente precum „De ce doriți să lucrați pentru compania noastră?” și „Ce vă face să fiți candidatul potrivit pentru acest post?”

Natalia vă sfătuiește să faceți la fel și în ceea ce privește țara în care doriți să vă mutați. Este posibil ca angajatorii să vă întrebe de ce vreți să lucrați în Germania și să vă pună la încercare cunoștințele privind regiunea în care se află compania lor. „Dacă puteți răspunde la aceste întrebări, demonstrați că aveți un plan bine pregătit, nu numai o idee spontană”, explică ea.

Câteva sfaturi de încheiere

Dacă puteți să vă prezentați la eveniment în persoană, se recomandă să creați o primă impresie bună. Aveți grijă să vă îmbrăcați corespunzător, să stăpâniți bine limba engleză sau germană și să aveți câteva CV-uri tipărite (redactate tot în engleză sau germană) pentru a le oferi expozanților.

Iar dacă participați online, verificați-vă echipamentul din timp. Asigurați-vă că aveți o conexiune stabilă la internet prin WiFi sau prin cablu și că vă funcționează bine difuzoarele/căștile și camera web.

Pentru mai multe informații privind următoarea Zi europeană (online) a locurilor de muncă organizată de Make it in Germany, consultați site-ul Make it in Germany sau pagina EURES dedicată evenimentelor.

 

Linkuri conexe:

Site-ul Make it in Germany

Pagina EURES dedicată evenimentelor

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Găsiți un consilierEURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
Setul de instrumente al UE pentru mobilitateȘtiri externe EURESSugestii și sfaturiZile ale locurilor de muncă/EvenimenteȘtiri despre piața muncii/știri despre mobilitateTineret
Secțiuni aferente
Ajutor şi asistenţă
Sectorul
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.