Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel14 maart 2019Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Alles wat je moet weten voordat je een Europese (online) banendag bijwoont

Make it in Germany heeft de afgelopen jaren meerdere Europese (online) banendagen georganiseerd en heeft er nog een aantal op de agenda staan voor 2019. Om werkzoekenden te helpen zich voor te bereiden, spraken we met het team van Make it in Germany over wat je moet weten voordat je een Europese (online) banendag bijwoont.

Everything you need to know before attending a European (Online) Job Day

Het mooie van Europese (online) banendagen is dat je niet in de stad aanwezig hoeft te zijn waar ze worden gehouden. Evenementen op locatie kunnen ook online worden bezocht, zodat je kunt deelnemen ongeacht waar je je in Europa bevindt.

Deelnemen aan een banendag kan intimiderend zijn. We geven we je dan ook graag een paar tips om je te helpen je voor te bereiden en ervoor te zorgen dat het een nuttige ervaring wordt, of je nu in persoon of online deelneemt.

Doe onderzoek

Om aan een Europese (online) banendag deel te nemen, moet je je eerst registreren. De evenementen zijn gratis, dus registratie is eenvoudig. De volgende stap is om te onderzoeken welke bedrijven er deelnemen en wat hun belangrijkste projecten en waarden zijn.

De lijst met deelnemende organisaties wordt van tevoren in de evenementenkalender gepubliceerd, zodat je kunt kijken wie je zou willen spreken en een aantal passende vragen kunt voorbereiden. Als je kunt laten zien dat je de bedrijven al kent en op de hoogte bent van hun projecten, blijkt daaruit dat je belangstelling hebt en initiatief toont, waardoor je je kunt onderscheiden van de rest.

Solliciteer van tevoren op vacatures

De vacatures zijn ook online te bekijken en deelnemers kunnen van tevoren al solliciteren. Als je dit doet, kun je vooruitplannen en je tijd in het weekend optimaal besteden. Dit geeft je de gelegenheid gedetailleerder onderzoek te doen naar de bedrijven.

Voordat je solliciteert, moet je met een aantal dingen rekening houden. “Bekijk hoe een Duits cv eruitziet en welke informatie erin staat. Er kunnen grote verschillen zijn in de eisen aan een cv in je eigen land en in het land waarin je wilt werken,” legt Natalia Giménez Pérez uit, adviseur van het centrum voor migratieondersteuning van het Duitse openbaar bureau voor arbeidsvoorziening. Ze voegt daaraan toe: “Duitse bedrijven vragen om een 'motivatiebrief’ waarin je uitlegt waarom je specifiek bij dit bedrijf en naar deze functie solliciteert.”

Voorbereiding van het gesprek

“Bereid een korte presentatie van jezelf voor in het Engels of het Duits voor je gesprekken met de werkgevers. Houd in gedachten dat het per bedrijf en per functie kan verschillen welke informatie over jou van belang is,” zegt Natalia.

Daarnaast moet je antwoorden voorbereiden op veelgestelde vragen als “Waarom wil je voor ons bedrijf werken?” en “Waarom ben jij de juiste kandidaat voor deze functie?”

Natalia adviseert hetzelfde te doen met betrekking tot het land waar je naartoe wilt verhuizen. Werkgevers kunnen je vragen waarom je in Duitsland wilt werken en je vragen naar je kennis over de regio waar het bedrijf is gevestigd. “Als je deze vragen kunt beantwoorden, laat je zien dat je een goed voorbereid plan hebt en dat het niet zomaar een opwelling is,” legt ze uit.

Nog een paar laatste tips

Als je een evenement op locatie bezoekt, wil je een goede eerste indruk achterlaten. Zorg ervoor dat je passend gekleed gaat, de Engelse of Duitse taal goed beheerst en een paar cv's op papier bij je hebt (ook in het Engels of Duits) om aan werkgevers aan te bieden.

Neem je online deel, controleer dan van tevoren je apparatuur. Zorg ervoor dat je een stabiele WiFi- of kabelverbinding hebt en dat je speakers/headset en webcam goed werken.

Voor meer informatie over de volgende Make it in Germany: Europese (online) banendag, kijk op de Make it in Germany website of op de EURES-evenementenkalender.

 

Verwante links:

Make it in Germany website

EURES-evenementenkalender

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
EU-toolbox voor mobiliteitExtern EURES-nieuwsHints en tipsJobdagen/evenementenArbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuwsJeugd
Gerelateerde sectie(s)
Hulp & ondersteuning
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.