Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel1 september 2022Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Europees Jaar van de jeugd: Europees Solidariteitskorps

In het kader van het Europees Jaar van de jeugd (EJJ2022) willen we graag de beschikbare kansen voor jongeren in de EU op een rijtje zetten. Het Europees Solidariteitskorps (ESK) biedt jongeren de kans om dicht bij huis of in het buitenland vrijwilligerswerk te doen dat de gemeenschap ten goede komt.

The European Year of Youth: The European Solidarity Corps

Jongeren die zich kandidaat willen stellen voor vrijwilligerswerk

Jongeren tussen 17 en 30 jaar kunnen lid worden van het ESK, maar je moet minstens 18 jaar oud zijn om als vrijwilliger aan de slag te gaan. In de ESK-database voor geaccrediteerde organisaties kun je de contactgegevens opzoeken van organisaties en projecten die op zoek zijn naar vrijwilligers op tal van verschillende gebieden (bv. onderwijs en opleiding, burgerschap en deelname aan het democratische leven, milieu en natuurbescherming, migratie, cultuur en humanitaire hulp) voor opdrachten bij jou in de buurt of in het buitenland. Je moet je eerst aanmelden; daarna kun je je kandidaat stellen voor vrijwilligerswerk via de website. Als je wordt geselecteerd, wordt alles voor jou geregeld.

Daarnaast kunnen kleine groepen jongeren (van ten minste vijf personen) met ideeën voor verbeteringen in hun plaatselijke gemeenschap zelf in hun eigen land een solidariteitsproject opzetten met een duur van twee tot twaalf maanden. De groep beslist zelf hoe het project wordt aangepakt en beheerd, en krijgt daarbij hulp van een coach.

Als je niet zeker weet welke ESK-activiteit je moet kiezen, doe dan de quiz!

Organisaties die vrijwilligerswerk willen aanbieden

Organisaties die een ESK-project op touw willen zetten, kunnen daarvoor een aanvraag indienen door de nodige onlineformulieren in te dienen bij het nationale agentschap in hun land. Elk jaar worden er twee oproepen tot het indienen van voorstellen uitgeschreven. Goedgekeurde projecten krijgen via het ESC-portaal toegang tot een pool van gemotiveerde jongeren tussen 18 en 30 jaar. De organisatie kan dan op het portaal vacatures voor vrijwilligers aankondigen, zoeken naar potentiële deelnemers en contact opnemen met kandidaten.

Organisaties kunnen op tal van manieren baat hebben bij ESK-financiering, bijvoorbeeld doordat zij daarmee:

  • meer slagkracht krijgen;
  • kunnen profiteren van de vaardigheden en het enthousiasme van uiterst gemotiveerde jongeren;
  • een band kunnen opbouwen met jongeren door hun nuttige leerervaring aan te bieden;
  • een frisse kijk op hun dagelijks werk krijgen aangereikt, en
  • sterkere banden met de plaatselijke gemeenschap kunnen smeden.

Meld je nu aan om jouw ESK-avontuur te beginnen. Meer informatie over het Europees Jaar van de jeugd vind je in ons artikel over vrijwilligerswerk.

 

Links:

Aanmelden

Kandidatuur indienen

Quiz

Onlineformulieren
Nationale agentschappen

Oproepen tot het indienen van voorstellen

Vrijwilligerswerk

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
Jeugd
Gerelateerde sectie(s)
LerenLeven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.