Gå direkt till innehållet
EURES
Nyhetsartikel2 oktober 2019Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Europeiska veckan för yrkeskompetenser 2019 främjar yrkesutbildning under hela livet

Fjärde omgången av den europeiska veckan för yrkeskompetenser äger rum den 14–18 oktober 2019 i Helsingfors. Veckan anordnas av Europeiska kommissionen i samarbete med det finska ordförandeskapet för Europeiska unionens råd och kommer att fortsätta visa värdet av yrkesutbildning i alla skeden av livet.

European Vocational Skills Week 2019 promotes lifelong vocational education and training
European Union

Europeiska veckan för yrkeskompetenser, som lanserades 2016, är en årlig kampanj som ska främja yrkesutbildningen genom en kombination av evenemang som äger rum i hela Europa: lokalt, regionalt och nationellt. Kampanjen samlar utbildningsanordnare, civilsamhällets organisationer, myndigheter, näringslivsorganisationer, fackföreningar och den breda allmänheten och ska lyfta fram yrkesutbildningens fördelar och visa på möjligheter som finns i hela Europa.

Förra året anordnades över 1 800 evenemang och aktiviteter i samband med 2018 års kampanj, som nådde ut till över 2,4 miljoner människor. Hittills har nära 500 evenemang och aktiviteter registrerats i år och många fler väntas äga rum under resten av året och under själva veckan.

Ett smart val för alla

Trots att nästan 80 procent av de unga som utexamineras från yrkesutbildning får anställning snabbt efter examen betraktas yrkesutbildning fortfarande som ett andrahandsval jämfört med mer traditionella karriärvägar. Europeiska veckan för yrkeskompetenser syftar till att ändra på denna uppfattning, både bland potentiella arbetstagare och arbetsgivare.

– Det centrala temat för vår kampanj i år är ”yrkesutbildning för alla – kompetens för livet” säger Marianne Thyssen, kommissionsledamot med ansvar för sysselsättning, socialpolitik, kompetens och rörlighet på arbetsmarknaden. Skälet är att jag vill att yrkesutbildning ska bli ett giltigt förstahandsval både för ungdomar och vuxna. Jag tror verkligen att yrkesutbildningen utgör en språngbräda för meningsfulla karriärer och liv.

Att fylla kompetensluckor

EU arbetar hårt för att minska de kompetensluckor i den europeiska ekonomin som orsakas av snabba förändringar i arbetsmarknadens behov. Europeiska veckan för yrkeskompetenser belyser hur yrkesutbildning kan hjälpa arbetsgivarna att hantera de ständigt föränderliga kompetensbehoven genom att erbjuda möjligheter till kompetenshöjning och omskolning för befintliga anställda. Detta kan hjälpa människor i alla åldrar att anpassa sig till förändringar på arbetsmarknaden, öka sin potential och utföra arbete av hög kvalitet. Dessutom kan det hjälpa företagen att behålla sin konkurrensfördel i dagens snabbt föränderliga ekonomi.

Ett budskap om högsta kvalitet

Veckan kommer också att lyfta fram goda resultat inom yrkesutbildningen genom att  dela ut pris för kvalitet inom yrkesutbildning för att belöna engagemang från personer, organisationer och projekt i Europa. Prisen delas ut för resultat inom yrkesutbildning i flera olika kategorier och pristagarna utses av en jury bestående av oberoende medlemmar och allmänheten.

– Den europeiska veckan för yrkeskompetenser kommer att fungera som en plattform för att sprida vårt budskap om god kvalitet inom yrkesutbildning och jag vill att detta budskap ska få gehör i hela Europa, från norr till söder och öster till väster. För tre år sedan banade vi väg för detta ambitiösa initiativ och det blir bättre för varje år. Varje år når vårt budskap fler människor och allt flera engagerar sig i yrkesutbildning, konstaterar Marianne Thyssen.

Var aktiv!

 

Här finns mer information om den europeiska veckan för yrkeskompetenser för 2019:

Europeiska veckan för yrkeskompetenser 2019 – webbplats

Europeiska veckan för yrkeskompetenser 2019 – evenemangskarta

Europeiska veckan för yrkeskompetenser 2019 – resurser

Evenemangets sida på Facebook: Europeiska veckan för yrkeskompetenser 2019

Finlands ordförandeskap för Europeiska unionens råd

Följ Marianne Thyssen på Facebook och Twitter

Europeiska veckan för yrkeskompetenserpå Twitter: #EUVocationalSkills, #DiscoverYourTalent

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta Eurespersonal

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eurestjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
Externa EURES-nyheterUngdom
Relaterade avsnitt
Leva & arbeta
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.