Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice2. oktober 2019Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Evropski teden poklicnih spretnosti 2019 spodbuja vseživljenjsko poklicno in strokovno izobraževanje in usposabljanje

Četrti evropski teden poklicnih spretnosti bo potekal od 14. do 18. oktobra 2019 v Helsinkih na Finskem. Gostila ga bo Evropska komisija v sodelovanju s finskim predsedstvom Sveta EU, njegov namen pa še naprej ostaja poudariti pomen poklicnega in strokovnega izobraževanja in usposabljanja (PSIU) v vseh življenjskih obdobjih.

European Vocational Skills Week 2019 promotes lifelong vocational education and training
European Union

Evropski teden poklicnih spretnosti, ki se je začel izvajati leta 2016, je vsakoletna kampanja za spodbujanje poklicnega in strokovnega izobraževanja in usposabljanja (PSIU) v obliki najrazličnejših dogodkov, ki potekajo na lokalni, regionalni in nacionalni ravni po vsej Evropi. Kampanja združuje nosilce izobraževanja in usposabljanja, organizacije civilne družbe, javne organe, poslovna združenja, sindikate in širšo javnost, da se poudarijo koristi in različne možnosti PSIU v celotni Evropi.

V okviru lanskoletne kampanje je bilo organiziranih več kot 1 800 prireditev in dejavnosti, pri katerih je sodelovalo več kot 2,4 milijona ljudi. Letos je bilo zabeleženih že skoraj 500 prireditev in dejavnosti, še več pa jih bo organiziranih v preostanku tega leta in med samim evropskim tednom poklicnih spretnosti.

Pametna izbira za vse

Čeprav skoraj 80 % vseh mladih diplomantov programov PSIU najde zaposlitev kmalu po končanem študiju, se PSIU še vedno obravnava kot „druga izbira“ v primerjavi s tradicionalnejšimi poklicnimi potmi. Namen evropskega tedna poklicnih spretnosti je zato spremeniti to prepričanje med iskalci zaposlitve in tudi delodajalci.

„Osrednja tema letošnje kampanje je slogan ‘PSIU za vse – spretnosti za življenje’,“ je povedala Marianne Thyssen, komisarka za zaposlovanje, socialne zadeve, strokovno usposobljenost in mobilnost delovne sile. „To temo smo izbrali, ker želimo, da bi poklicno in strokovno izobraževanje in usposabljanje postalo za mlade in odrasle legitimna prva izbira. Resnično verjamem, da je PSIU odskočna deska za uspešno poklicno pot in zadovoljstvo v življenju.“

Zapolnjevanje vrzeli v znanju in spretnostih

Evropska unija si močno prizadeva odpraviti pomanjkanje strokovno usposobljene delovne sile v evropskem gospodarstvu, ki ga povzročajo hitre spremembe potreb na trgu dela. Evropski teden poklicnih spretnosti ponazarja, kako lahko PSIU delodajalcem pomaga pri odzivanju na nenehno spreminjajoče se potrebe po strokovno usposobljenih delavcih, in sicer z nudenjem možnosti za izpopolnjevanje in prekvalifikacijo zaposlenih delavcev. To lahko ljudem vseh starosti pomaga, da se prilagodijo spremembam na trgu dela, izboljšajo svoje poklicne kvalifikacije in možnosti zaposlitve na visokokakovostnih delovnih mestih. Hkrati lahko podjetjem pomaga ohraniti njihovo konkurenčno prednost v današnjem hitro spreminjajočem se gospodarstvu.

Sporočilo o odličnosti

Na evropskem tednu bodo ob podelitvi priznanj za odličnost v poklicnem in strokovnem izobraževanju in usposabljanju predstavljeni tudi uspešni primeri iz prakse ter podeljena priznanja ljudem, organizacijam in projektom iz vse Evrope. Priznanja se podeljujejo za izjemne dosežke na področju PSIU v več različnih kategorijah, pri čemer so prejemniki priznanj izbrani na podlagi glasov neodvisne žirije in predstavnikov javnosti.

„Evropski teden poklicnih spretnosti bo platforma za širjenje našega sporočila o odličnosti v PSIU, zato želim, da bi to sporočilo odmevalo po vsej Evropi, od severa do juga in od vzhoda do zahoda,“ zaključuje komisarka Marianne Thyssen. „To ambiciozno pobudo smo začeli izvajati pred tremi leti in z vsakim letom smo čedalje uspešnejši. Število ljudi, ki jih naše sporočilo doseže, je namreč vsako leto večje, povečuje pa se tudi število tistih, ki se udeležujejo poklicnega in strokovnega izobraževanja in usposabljanja.“

Pridružite se!

 

Več informacij o evropskem tednu poklicnih spretnosti 2019 je na voljo na naslednjih povezavah:

Evropski teden poklicnih spretnosti 2019

Zemljevid dogodkov evropskega tedna poklicnih spretnosti 2019

Gradivo za evropski teden poklicnih spretnosti 2019

Evropski teden poklicnih spretnosti 2019

Spletišče finskega predsedstva Sveta Evropske unije 2019

Spremljajte Marianne Thyssen na Facebooku in Twitterju

Evropski teden poklicnih spretnostina Twitterju: #EUVocationalSkills, #DiscoverYourTalent

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Zunanje novice EURESMladina
Povezani razdelki
Življenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.