Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο2 Οκτωβρίου 2019Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων 2019 προωθεί τη διά βίου επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση

Η τέταρτη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 18 Οκτωβρίου 2019 στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Η Εβδομάδα, η οποία διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τη Φινλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, θα συνεχίσει να καταδεικνύει την αξία της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ) σε όλα τα στάδια της ζωής.

European Vocational Skills Week 2019 promotes lifelong vocational education and training
European Union

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων είναι μια ετήσια εκστρατεία που ξεκίνησε το 2016 και έχει ως στόχο την προώθηση της ΕΕΚ μέσω ενός συνδυασμού εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Η εκστρατεία φέρνει σε επαφή τους φορείς εκπαίδευσης και κατάρτισης, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τις δημόσιες αρχές, τις επιχειρηματικές οργανώσεις, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και το ευρύτερο κοινό, προκειμένου να αναδείξει τα οφέλη της ΕΕΚ και τις ευκαιρίες που προσφέρονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πέρυσι διοργανώθηκαν περισσότερες από 1.800 εκδηλώσεις και δραστηριότητες στο πλαίσιο της εκστρατείας του 2018, με περισσότερους από 2,4 εκατομμύρια αποδέκτες. Μέχρι σήμερα, έχουν ήδη διοργανωθεί σχεδόν 500 εκδηλώσεις και δραστηριότητες ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθούν ακόμη περισσότερες  κατά την υπόλοιπη διάρκεια του έτους και κατά τη διάρκεια της ίδιας της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικών Δεξιοτήτων.

Μια έξυπνη επιλογή για όλους

Παρά το γεγονός ότι σχεδόν το 80 % των νεαρών αποφοίτων ΕΕΚ βρίσκει εργασία αμέσως μετά την αποφοίτησή τους, η ΕΕΚ εξακολουθεί μερικές φορές να θεωρείται ως «δεύτερη επιλογή» σε σύγκριση με τις πιο παραδοσιακές σταδιοδρομίες. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων επιδιώκει να αλλάξει την αντίληψη αυτή τόσο μεταξύ των δυνητικών εργαζομένων όσο και μεταξύ των εργοδοτών.

«Το κεντρικό θέμα της φετινής εκστρατείας μας είναι: EEK για όλους — Δεξιότητες για ολόκληρη τη ζωή» δηλώνει η Marianne Thyssen, Επίτροπος αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού. «Και αυτό, γιατί επιθυμώ η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση να αποτελεί πρώτη επιλογή τόσο για τους νέους όσο και για τους ενήλικες. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ΕΕΚ συνιστά εφαλτήριο για μια καρποφόρα σταδιοδρομία και για μια ζωή με πληρότητα».

Κάλυψη της έλλειψης δεξιοτήτων

Η ΕΕ καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να μειώσει τις ελλείψεις δεξιοτήτων στην ευρωπαϊκή οικονομία που προκαλούνται από τις ταχείες αλλαγές στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕΚ μπορεί να βοηθήσει τους εργοδότες να ανταποκριθούν στις διαρκώς εξελισσόμενες ανάγκες σε δεξιότητες, παρέχοντας ευκαιρίες αναβάθμισης των δεξιοτήτων και επανεκπαίδευσης για τους υφιστάμενους υπαλλήλους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να προσαρμοστούν ευκολότερα στις αλλαγές στην αγορά εργασίας, να βελτιώσουν τις δυνατότητές τους και να εκτελέσουν δραστηριότητες υψηλής ποιότητας. Επιπλέον, αυτό μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα στο πλαίσιο της ταχέως μεταβαλλόμενης σημερινής οικονομίας.

Ένα μήνυμα αριστείας

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας θα παρουσιαστούν επίσης επιτυχημένα παραδείγματα στον τομέα της ΕΕΚ και θα επιβραβευθεί η δέσμευση ανθρώπων και οργανώσεων καθώς και έργα από όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο των βραβείων αριστείας ΕΕΚ. Με τα βραβεία αυτά θα επιβραβευτούν τα επιτεύγματα στον τομέα της ΕΕΚ σε διάφορες κατηγορίες, οι δε νικητές θα επιλεγούν με βάση τις ψήφους κριτικής επιτροπής που απαρτίζεται από ανεξάρτητα μέλη και από το κοινό.

«Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων θα χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για τη διάδοση του μηνύματος αριστείας στον τομέα της ΕΕΚ. Το μήνυμα αυτό θέλω να έχει απήχηση σε ολόκληρη την Ευρώπη, από τον βορρά έως τον νότο και από τα ανατολή έως τη δύση» καταλήγει η επίτροπος κ. Thyssen. «Πριν από τρία χρόνια, ξεκινήσαμε αυτή τη φιλόδοξη πρωτοβουλία, η οποία κάθε χρόνο γίνεται όλο και καλύτερη. Κάθε χρόνο, το μήνυμά μας φτάνει σε όλο και περισσότερο κόσμο και όλο και περισσότερος κόσμος έρχεται σε επαφή με την ΕΕΚ.»

Δηλώστε συμμετοχή!

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων 2019 συμβουλευθείτε τους παρακάτω συνδέσμους:

Δικτυακός τόπος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικών Δεξιοτήτων 2019

Χάρτης εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικών Δεξιοτήτων 2019

Πόροι της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικών Δεξιοτήτων 2019

Σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook:Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων 2019

Δικτυακός τόπος της Φινλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019

Ακολουθήστε την Marianne Thyssen στο Facebook και το Twitter

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων  στο Twitter: #EUVocationalSkills, #DiscoverYourTalent

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε προσωπικό του EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Εξωτερικές ειδήσεις EURESΝεολαία
Σχετικές ενότητες
Διαβίωση και εργασία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.