Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre26 iulie 2018Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune6 min de lectură

Europa oferă oportunități de angajare în turism pe tot parcursul anului

Căutați un loc de muncă? Doriți să călătoriți și să descoperiți locuri noi? Atunci este foarte posibil ca sectorul turismului/ al ospitalității să vi se potrivească!Însă unde este cel mai bine să lucrați și unde puteți găsi locuri de muncă în orice moment al anului?

Europe offers tourism job opportunities all year round
Shutterstock

Există o mulțime de oportunități turistice peste tot în UE, de la destinațiile de coastă și montane până la orașe atractive. Sectorul susține direct și indirect un număr de 25 de milioane de locuri de muncă în Europa. Acesta este cel mai mare angajator pentru tineri, migranți, lucrători cu fracțiune de normă și femei, conform celor indicate de Comisia Europeană și de Organizația Internațională a Muncii (OIM) Necesitând competențe la diferite niveluri, turismul le oferă acestor lucrători o cale rapidă de intrare/reintrare în rândul forței de muncă.

Potrivit celor mai noi date transmise de Organizația Mondială a Turismului, agenția ONU responsabilă cu promovarea turismului responsabil, durabil și universal accesibil, Europa (atât cele 28 de state membre ale UE, cât și destinații din afara UE) a înregistrat o creștere de 8% în ceea ce privește numărul de sosiri ale turiștilor internaționali la sfârșitul lunii august 2017, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Raportul European Union Short-Term Tourism Trends (Tendințele în ceea ce privește turismul pe termen scurt în Uniunea Europeană) a constatat, de asemenea, că, pentru destinațiile turistice din UE, dezvoltarea a fost cea mai puternică în sudul Europei, care a înregistrat o creștere de 12% în ceea ce privește numărul de sosiri ale turiștilor internaționali în aceeași perioadă.

Potrivit raportului, Croația, Cipru, Malta și Slovenia au înregistrat o creștere de două cifre la numărul de sosiri ale turiștilor internaționali (până la sfârșitul lunii august, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent). Grecia, Italia, Portugalia și Spania au înregistrat, de asemenea, o creștere puternică. Aceste țări au fost în centrul atenției în februarie 2017 în cadrul unui eveniment „Zilele europene ale locurilor de muncă”. Seize the Summer with EURES 2017 (Trăiește vara cu EURES 2017) a pus în legătură solicitanții de locuri de muncă din statele membre și din țările SEE cu angajatori din sudul Europei care căutau personal motivat, cu competențe lingvistice diverse și de diferite formații. Evenimentul online s-a concentrat exclusiv asupra angajatorilor din turism, din sectorul hotelier și de alimentație publică din Croația, Cipru, Grecia, Italia, Malta, Portugalia, Slovenia și Spania. Accesați articolul Ziua online a locurilor de muncă trimite un ghid turistic din Franța în insulele portugheze pentru a afla cum a fost de ajutor acest eveniment pentru o agenție de turism din Portugalia, TuriAzores, și pentru o franțuzoaică aflată în căutarea unui loc de muncă, Laura Combrié.

Perspective bune pentru locuri de muncă în turism pe parcursul întregului an

Câteva țări din sudul Europei, inclusiv Grecia și Spania, pun din ce în ce mai mult accentul pe transformarea tradiționalului produs turistic „soare și plajă” în diverse produse care se concentrează pe diferite teme.

Acestea includ:

 • turismul de tip „city break”;
 • turismul cultural;
 • turismul medical;
 • wellness;
 • turismul romantic;
 • turismul de aventură sau turismul de lux;
 • turismul pentru conferințe, întâlniri și evenimente;

Datorită unor astfel de inițiative, perspectivele de ocupare a forței de muncă în sectorul de turism sunt foarte bune, în special pentru cei care sunt în căutarea unor oportunități pe tot timpul anului.

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pot găsi, de asemenea, oportunități pe timpul iernii, în locații precum Laponia, în Finlanda. Regiunea a fost evidențiată de EURES în cadrul unui eveniment online de recrutare din septembrie 2017. O altă opțiune ar putea fi Islanda, care a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de sosiri ale turiștilor internaționali în primele opt luni din 2017 (comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent), potrivit unui raport trimestrial întocmit pentru European Travel Commission (ETC) (Comisia europeană a turismului) de către Tourism Economics (o societate Oxford Economics Company). European Tourism in 2017: Trends & Prospects (Q3/2017) a arătat că Islanda este destinația cu cea mai rapidă creștere pentru călătorii americani și că este, de asemenea, preferată de turiștii italieni.

Sosirile din străinătate ar putea însemna mai multe oportunități pentru europenii cu competențe lingvistice

Cunoștințele de limbi străine - în plus față de limba engleză - pot fi utile pentru căutarea unui loc de muncă în sectorul turismului / al ospitalității. Europa crește tot mai mult în preferințele vizitatorilor din China și din India. Potrivit raportului ETC a existat, de asemenea, în ultima vreme, o revenire în ceea ce privește numărul de sosiri ale turiștilor ruși. Conform aceluiași raport, călătoriile cetățenilor chinezi în străinătate au continuat să sporească numărul de sosiri ale vizitatorilor în toate destinațiile europene. „Cererea de turism de pe această piață [China] a fost sprijinită de condițiile economice încurajatoare și de extinderea fără precedent a clasei sale mijlocii,” potrivit raportului. De asemenea, s-a remarcat faptul că Serbia este destinația cu cea mai mare creștere pentru turiștii din China, atât în ceea ce privește numărul de sosiri, cât și al șederilor peste noapte.

Cererea de călătorii din India în Europa a fost, de asemenea, puternică, având o valoare estimată a creșterii numărului de sosiri ale turiștilor din această țară de 14%. Pentru turiștii indieni, Croația a fost destinația preferată în ceea ce privește numărul de sosiri (în baza datelor înregistrate până în septembrie 2017). „În timp, țara [India] va deveni tot mai importantă ca piață sursă pentru destinațiile europene”, potrivit raportului.

Recunoscând importanța tot mai mare a Chinei pentru sectorul de turism din Europa, Comisia va organiza Anul turismului UE-China (ECTY) în 2018, împreună cu Administrația Națională a Turismului din China.

Pentru a găsi un loc de muncă în sectorul turismului / al ospitalității, puteți folosi EURES:

 

Linkuri conexe:

Comisia Europeană

Organizația Internațională a Muncii (OIM).

European Union Short-Term Tourism Trends

Seize the Summer with EURES 2017

Ziua online a locurilor de muncă trimite un ghid turistic din Franța în insulele portugheze

Laponia, Finlanda

Eveniment online de recrutare

European Tourism in 2017: Trends & Prospects (Q3/2017)

Importanța tot mai mare a Chinei

ECTY

Formare, stagiu, ucenicie – care ți se potrivește?

Pașaportul competențelor

 

Mai multe informații:

Căutare personal EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
 • Afaceri / Antreprenoriat
 • Părțile interesate externe
 • Sugestii și sfaturi
 • Știri despre piața muncii/știri despre mobilitate
 • Tendințe de recrutare
 • Tineret
Secțiuni aferente
Sectorul
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.