Skip to main content
EURES (EURopean Employment Services)
News article26 juli 2018European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion

Europa byr på jobbmuligheter innen turisme hele året

Ser du etter jobb? Har du lyst til å reise og oppdage nye steder? Da er kanskje turistnæringen eller hotell- og restaurantbransjen noe for deg!Men hvilke arbeidsplasser er de beste, og er det mulig å finne jobb når som helst på året?

Europe offers tourism job opportunities all year round
Shutterstock

Det finnes mange jobbmuligheter innen turisme i hele EU, fra reisemål ved kysten eller på fjellet, til populære byer. Reiselivsnæringen sysselsetter 25 millioner mennesker i Europa, direkte eller indirekte. Det er den næringen som sysselsetter flest unge, migranter, deltidsarbeidende og kvinner, noe som påpekes av Europakommisjonen og Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO). Turistnæringen stiller ulike kompetansekrav men gir arbeidstakerne en mulighet til å komme raskt ut i arbeid eller tilbake til arbeidslivet.

Ifølge nye data fra Verdens turismeorganisasjon (UNWTO), FN-organet som har ansvar for å fremme et ansvarlig, bærekraftig og universelt tilgjengelig reiseliv, ble det i Europa (både i de 28 EU-medlemsstatene og reisemål utenfor EU) registrert en økning på 8 prosent i internasjonale turistankomster per utgangen av august 2017 sammenlignet med året før. I rapporten European Union Short-Term Tourism Trends (Kortsiktige trender for turismen i EU) framgår det også at for turistreisemål i EU var det Sør-Europa som hadde størst vekst, med en økning i internasjonale turistankomster på 12 prosent i samme tidsrom.

Ifølge rapporten var økningen i internasjonale turistankomster tosifret i Kroatia, Kypros, Malta og Slovenia (per utgangen av august, i forhold til året før). I Hellas, Italia, Portugal og Spania ble det også registrert en stor økning. Disse landene var i rampelyset i februar 2017, på De europeiske jobbdagene. Seize the Summer with EURES 2017 satte jobbsøkere fra alle land i EU og EØS i kontakt med arbeidsgivere fra Sør-Europa som var på utkikk etter motiverte medarbeidere med diverse språkkunnskaper og forskjellig bakgrunn. Denne nettbaserte jobbmessen fokuserte utelukkende på arbeidsgivere innen turisme og hotell- og restaurantbransjen i Kroatia, Kypros, Hellas, Italia, Malta, Portugal, Slovenia og Spania. Se Fransk reiseleder til Azorene etter nettbasert jobbdag for å se hvordan messen hjalp det portugisiske reiseselskapet TuriAzores og en fransk jobbsøker ved navn Laura Combrié.

Gode utsikter til jobb i reiselivsbransjen hele året

Flere land i Sør-Europa, også Hellas og Spania, fokuserer i stadig økende grad på nye områder for å skape mer varierte produkter av det tradisjonelle turistproduktet ”sol og strand”, med utgangspunkt i forskjellige temaer.

Noen eksempler:

  • byturisme
  • kulturturisme
  • medisinsk turisme
  • velvære
  • romantikk
  • opplevelses- eller luksusturisme
  • konferanse-, møte- og arrangementsturisme

Takket være slike initiativer ser det lyst ut for sysselsettingen i turistnæringen, spesielt for dem som ser etter helårsmuligheter.

Jobbsøkere kan også finne muligheter om vinteren, på steder som Lappland i Finland. Denne regionen sto i fokus på EURES' nettbaserte jobbmesse i september 2017. Et annet alternativ kan være Island, der vi så en betydelig vekst i internasjonale turistankomster de første åtte månedene i 2017 (i forhold til året før), ifølge en innsiktsrapport som Tourism Economics (et Oxford Economics Company) produserer hvert kvartal for European Travel Commission (ETC). European Tourism in 2017: Trends & Prospects (Q3/2017) viste at Island var det raskest voksende reisemålet for amerikanske turister og også populært blant italienske turister.

Utenlandske turister kan gi flere muligheter for europeere med språkferdigheter

Ferdigheter i andre språk enn engelsk kan være nyttig hvis du ser etter en jobb innen turisme eller hotell- og restaurantbransjen. Europa blir stadig mer populært blant kinesiske og indiske turister. Ifølge ETC-rapporten har det også nylig vært et oppsving i turistankomster fra Russland. Den samme rapporten vise også at reiser med utgangspunkt i Kina førte til økt turisme på alle reisemål i Europa. ”Turismen fra dette markedet [Kina] er en konsekvens av en lovende økonomi og en middelklassevekst uten sidestykke”, heter det i rapporten. Den poengterte også at Serbia var det raskest voksende reisemålet for kinesiske turister, både i ankomster og overnattinger.

Etterspørselen etter reiser til Europa var også høy i India, med en anslått økning i turistankomster på 14 prosent fra dette landet. For indiske turister var Kroatia det mest populære reismålet målt i antall ankomster (basert på data fram til september 2017). ”Over tid vil landet [India] bli stadig viktigere som marked for reisemålene i Europa”, hevdes det i rapporten.

Som en anerkjennelse av Kinas økende betydning for turistnæringen i Europa vil Kommisjonen organisere europeisk-kinesisk turismeår, ECTY (EU-China Tourism Year) i 2018, sammen med CNTY (China National Tourism Administration).

Hvis du ser etter en jobb innen turisme eller hotell- og restaurantbransjen, kan du bruke EURES til å:

 

Relevante lenker:

Europakommisjonen

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO).

European Union Short-Term Tourism Trends

Seize the Summer with EURES 2017

Fransk reiseleder til Azorene etter nettbasert jobbdag

Finsk Lappland

Nettbasert jobbmesse

European Tourism in 2017: Trends & Prospects (Q3/2017)

Kinas økende betydning

ECTY

Praktikantstilling, praksisplass, lærlingplass – hvilken passer for deg?

Kompetansepass

 

Les mer:

Finn en EURES-medarbeider

Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene

EURES' jobbdatabase

EURES' tjenester for arbeidsgivere

EURES' aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

EURES på Facebook

EURES på Twitter

EURES på LinkedIn

Nærmere opplysninger

Temaer
Business /EntreprenørskapEksterne interessenterRåd og tipsArbeidsmarkedsnyheter/mobilitetsnyheterRekrutteringstrenderUngdom
Relaterte seksjon(er)
Leve- og arbeidsvilkår
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.