Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2018. július 26.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Európa egész évben munkalehetőségeket kínál a turizmus területén

Állást keres? Szeretne utazni és új helyeket felfedezni? Akkor éppen Önnek való az idegenforgalmi/vendéglátói szektor!De hol találhatók a legjobb helyek, és vajon egész évben lehet állást találni?

Europe offers tourism job opportunities all year round
Shutterstock

Unió-szerte számos turisztikai lehetőség kínálkozik, a part menti és hegyvidéki célállomásoktól kezdve a népszerű városokig. Ez a szektor 25 millió álláshelyet biztosít közvetett vagy közvetlen módon Európában: a fiatalok, a bevándorlók, a részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalók és a nők legnagyobb munkaadója – mutatott rá az Európai Bizottság és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO). A különféle szintű készségeket igénylő idegenforgalmi ágazat az ilyen munkavállalók számára gyors belépési/újrabelépési útvonalat kínál a munka világába.

Az Idegenforgalmi Világszervezet (UNWTO), vagyis az ENSZ felelős, fenntartható és univerzálisan hozzáférhető turizmus előmozdításáért felelős szervezete legfrissebb adatai alapján Európa (a 28 uniós tagállam és az EU-n kívül eső célállomások egyaránt) évről évre 8 %-os növekedést ért el az Európába beutazó nemzetközi turisták számában 2017 augusztusának végéig. A European Union Short-Term Tourism Trends (az EU turizmusát érintő rövid távú trendek) jelentés is megállapította, hogy az EU turisztikai célállomásai közül a legnagyobb növekedés Dél-Európában volt tapasztalható, amely térség ugyanebben az időszakban 12 %-os növekedést mutatott a beutazó nemzetközi turisták számában.

A jelentés szerint Horvátország, Ciprus, Málta és Szlovénia kétszámjegyű növekedést ért el a beutazó nemzetközi turisták számában (évről évre, augusztus végéig). Görögország, Olaszország, Portugália és Spanyolország is erős növekedést mutatott. Ezek az országok 2017 februárjában kerültek reflektorfénybe az Európai Foglalkoztatási Nap eseményen. A Seize the Summer with EURES 2017 (az EURES 2017-es Ragadd meg a nyarat!) nevű programja kapcsolatot teremtett a tagállamok és az Európai Gazdasági Térség álláskeresői, valamint a dél-európai munkaadók között, akik motivált, változatos nyelvtudással és különböző háttérrel rendelkező dolgozókat keresnek. Az online esemény középpontjában kizárólag a turizmus, valamint a horvátországi, ciprusi, görögországi, olaszországi, máltai, portugáliai, szlovéniai és spanyolországi székhellyel rendelkező szállodai és vendéglátási munkáltatók álltak. Olvassa el A francia idegenvezető útja a portugál szigetekre – az online foglalkoztatási napon keresztül cikket, hogy megtudja, hogyan segített az esemény a TuriAzores nevű, portugál utazási irodának, valamint Laura Combrié francia álláskeresőnek.

Egész évben derűs kilátások az idegenforgalmi állások terén

Több dél-európai ország – többek között Görögország és Spanyolország is – egyre inkább új területekre koncentrál annak érdekében, hogy a hagyományos „napsütés és tengerpart” címkéjű turisztikai terméket változatos témák köré csoportosuló, sokoldalú termékké alakítsa.

Ilyen változatos témák az alábbiak:

  • városlátogató turizmus;
  • kulturális turizmus;
  • egészségturizmus;
  • wellness;
  • romantika;
  • kaland- vagy luxusturizmus;
  • konferencia-, találkozó- és eseményturizmus.

Ezeknek a kezdeményezéseknek köszönhetően az idegenforgalmi szektor derűs foglalkoztatási kilátásokkal rendelkezik, különösen azok számára, akik egész évben tartó lehetőségeket keresnek.

Az álláskeresők számára télen is adódnak lehetőségek, például az olyan területeken, mint a finnországi Lappföld. A régiót az EURES emelte ki 2017 szeptemberében egy online munkaerő-felvételi eseményen. A European Travel Commission (ETC) (Európai Turisztikai Bizottság) számára a Tourism Economics  (Turizmusgazdaság) (Oxford Economics Company) által készített negyedéves, betekintést kínáló jelentés alapján egy másik lehetőségként kínálkozik Izland is, amely jelentős növekedést mutatott 2017 első nyolc hónapjában (évről évre) a beutazó nemzetközi turisták számát illetően. European Tourism in 2017 (európai turizmus 2017-ben):A Trends & Prospects (Q3/2017) (trendek és kilátások (2017 harmadik negyedéve)) megmutatta, hogy Izland a leggyorsabban növekvő célállomás az amerikai utazók számára, valamint az olasz turisták körében is népszerű.

A beutazó külföldiek miatt több lehetőség nyílik a nyelvtudással rendelkező európaiak számára

Az idegen nyelvi készségek – az angol mellett – hasznosak lehetnek a munkakeresésben az idegenforgalmi/vendéglátói szektorban. Európa egyre népszerűbb a kínai és indiai látogatók körében. Az ETC jelentése szerint a beutazó orosz turisták tekintetében is újbóli fellendülés tapasztalható. Ugyanez a jelentés azt is megmutatta, hogy a kínaiak kiutazása továbbra is növeli a beutazó látogatók számát az európai célállomásokon. „Az erről a piacról [Kína] érkező idegenforgalmi keresletet a bíztató gazdasági feltételek és a középosztály soha nem látott bővülése segítette” – állt a jelentésben. A jelentés továbbá arról is beszámolt, hogy Szerbia volt a legjelentősebb növekedést mutató célállomás a kínai turisták körében a beutazásokat és a vendégéjszakákat tekintve.

Az európai utazás iránti kereslet Indiában is magas szintű volt: az ebből az országból érkező turisták száma növekedésének becsült mértéke 14 %. Az indiai turisták körében Horvátország volt a legnépszerűbb célállomás a beutazások számát tekintve (2017 szeptemberéig feljegyzett adatok alapján). „Idővel egyre fontosabbá válik az ország [India] mint az európai célállomások forráspiaca” – áll a jelentésben.

Felismerve Kína növekvő jelentőségét az európai idegenforgalmi szektor szempontjából, a Bizottság 2018-ban megszervezi az EU és Kína közötti idegenforgalom évét (ECTY) a kínai nemzeti turisztikai hivatallal (CNTY) együtt.

Ha idegenforgalmi/vendéglátói állást szeretne, az EURES-t az alábbiakra használhatja:

 

Kapcsolódó linkek:

Az Európai Bizottság

Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO).

European Union Short-Term Tourism Trends

Seize the Summer with EURES 2017

A francia idegenvezető útja a portugál szigetekre – az online foglalkoztatási napon keresztül

A finnországi Lappföld

Online munkaerő-felvételi esemény

European Tourism in 2017: Trends & Prospects (Q3/2017)

Kína növekvő jelentősége

ECTY

Szakmai gyakorlat, gyakornoki program, tanulószerződéses gyakorlati képzés – melyik való Önnek?

Készségútlevél

 

További információ:

Az EURES-személyzet

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Üzlet / VállalkozásKülső érintettekJavaslatok és tippekMunkaerőpiaci hírek/mobilitási hírekToborzási trendekIfjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Élet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.