Gå til hovedindholdet
EURES
Nyhedsartikel26. juli 2018Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion

Europa tilbyder jobmuligheder inden for turisme hele året rundt

Søger du arbejde? Vil du gerne rejse og opdage nye steder? Så kan turisme-/hotel- og restaurationsbranchen være lige noget for dig!Men hvor er de bedste steder at arbejde, og kan du finde arbejde på alle tidspunkter af året?

Europe offers tourism job opportunities all year round
Shutterstock

Der er mange turismemuligheder i hele EU, lige fra kyst- og bjergdestinationer til populære byer. Branchen tegner sig for 25 millioner arbejdspladser direkte og indirekte i Europa. Den er den største arbejdsgiver for unge, indvandrere, deltidsbeskæftigede og kvinder, som påpeget af Europa-Kommissionen og Den Internationale Arbejdsorganisation (ILO). Da der kræves forskellige grader af kvalifikationer, giver turisme sådanne arbejdstagere mulighed for en hurtig indgang og/eller tilbagevenden til arbejdsstyrken.

Ifølge de seneste data fra Verdensturistorganisationen (UNWTO), FN-organet med ansvar for at fremme ansvarlig, bæredygtig og universelt tilgængelig turisme, kunne Europa (både de 28 EU-medlemsstater og destinationer uden for EU) registrere en stigning på 8 % i besøgstallet for internationale turister indtil udgangen af august 2017, år for år. Det fremgik også af rapporten om de kortsigtede turismetendenser i EU, European Union Short-Term Tourism Trends, at med hensyn til turistdestinationer i EU var væksten kraftigst i Sydeuropa, hvor antallet af internationale turister steg med 12 % i samme periode.

Ifølge rapporten oplevede Kroatien, Cypern, Malta og Slovenien en tocifret vækst i besøgstallet for internationale turister (indtil udgangen af august, år for år). Grækenland, Italien, Portugal og Spanien kunne også registrere en kraftig vækst. Der var fokus på disse lande i februar 2017 i forbindelse med en europæisk jobdag. Seize the Summer with EURES 2017, en onlinejobmesse, satte jobsøgende fra alle medlemsstater og EØS-lande i kontakt med arbejdsgivere fra Sydeuropa, som søgte motiverede medarbejdere med forskelligartede sprogfærdigheder og forskellig baggrund. Onlinearrangementet havde udelukkende fokus på arbejdsgivere inden for turist- og hotel- og restaurationsbranchen i Kroatien, Cypern, Grækenland, Italien, Malta, Portugal, Slovenien og Spanien. Læs artiklen Onlinejobdag sender fransk turguide til portugisiske øer og find ud af, hvordan arrangementet hjalp en portugisisk turoperatør, TuriAzores, og en fransk jobsøgende, Laura Combrié.

Gode muligheder for turismejob hele året rundt

Flere lande i Sydeuropa, bl.a. Grækenland og Spanien, fokuserer i stigende grad på nye områder, hvor de kan omdanne det traditionelle "sol og strand"-turistprodukt til forskelligartede produkter, der er centreret omkring forskellige temaer.

Disse omfatter:

  • storbyturisme
  • kulturturisme
  • sundhedsturisme
  • wellness
  • romantik
  • eventyr- eller luksusturisme
  • konferencer, møder og eventturisme.

Takket være sådanne initiativer ser beskæftigelsesmulighederne gode ud i turistbranchen, navnlig for personer, der søger jobmuligheder hele året rundt.

Jobsøgende kan også finde jobmuligheder om vinteren på steder som f.eks. Finlands Lapland. Eures satte fokus på regionen i forbindelse med et onlinerekrutteringsarrangement i september 2017. En anden mulighed kunne være Island, som oplevede en betydelig vækst i antallet af internationale turister i de første otte måneder af 2017 (år for år) ifølge en kvartalsvis indsigtsrapport udarbejdet for European Travel Commission (ETC) af Tourism Economics (Oxford Economics Company). European Tourism in 2017: Trends & Prospects (Q3/2017) viste, at Island var den hurtigst voksende destination for amerikanske rejsende og også var populær blandt italienske turister.

Udenlandske turister kunne betyde flere muligheder for europæere med sprogfærdigheder

Beherskelse af fremmedsprog – foruden engelsk – kunne være nyttigt til din jobsøgning i turisme-/hotel- og restaurationsbranchen. Europa bliver stadig mere populær blandt kinesiske og indiske besøgende. Ifølge rapporten fra ETC har der også for nylig været en stigning i antallet af russiske turister. Det fremgik også af den samme rapport, at kineseres udlandsrejser fortsat øgede besøgstallet i alle europæiske destinationer. "Turismeefterspørgslen fra dette marked [Kina] er blevet understøttet af forbedrede økonomiske betingelser og den hidtil usete udvidelse af landets middelklasse," fremgik det af rapporten. Det fremgik endvidere, at Serbien var den destination for kinesiske turister, der oplevede størst vækst med hensyn til både turistbesøg og overnatninger.

Der var også en stærk efterspørgsel efter rejser til Europa fra Indien, med en anslået stigning på 14 % i antallet af turister fra dette land. For indiske turister var Kroatien den mest populære destination med hensyn til besøgstal (på grundlag af data indtil september 2017). "Med tiden vil landet [Indien] blive stadig vigtigere som kildemarked for europæiske destinationer," fremgik det af rapporten.

I erkendelse af Kinas stigende betydning for Europas turistbranche vil Kommissionen i 2018 tilrettelægge det europæisk-kinesiske turistår (ECTY) sammen med den Kinas nationale turistadministration (CNTY).

For at finde et job i turisme-/hotel- og restaurationsbranchen kan du gøre brug af Eures til at:

 

Relevante links:

Europa-Kommissionen

Den Internationale Arbejdsorganisation (ILO).

European Union Short-Term Tourism Trends

Seize the Summer with EURES 2017

Onlinejobdag sender fransk turguide til portugisiske øer

Finlands Lapland

Onlinerekrutteringsarrangement

European Tourism in 2017: Trends & Prospects (Q3/2017)

Kinas stigende betydning

ECTY

Praktikophold, erhvervspraktik eller læreplads – hvad er det rette for dig?

Kvalifikationspas

 

Læs mere:

Find en Euresmedarbejder

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over events

Kommende onlineevents

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Emner
Forretning/iværksætteriEksterne interessenterRåd og tipsArbejdsmarkedsnyheder/mobilitetsnyhederRekrutteringstendenserUngdom
Relaterede sektion(er)
Leve- og arbejdsvilkår
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.