Направо към основното съдържание
Лого
EURES
Новинарска статия26 Юли 2018 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Европа предлага възможности за работа в областта на туризма през цялата година

Търсите работа? Искате ли да пътувате и да откривате нови места? Туризмът и хотелиерството може би са правилното решение!Къде са най-добрите места и можете ли да намерите работа по всяко време на годината?

Europe offers tourism job opportunities all year round
Shutterstock

В ЕС има много възможности за туризъм — от крайбрежни и планински дестинации до известни градове. Секторът осигурява пряко и непряко 25 милиона работни места в Европа. Това е най-големият работодател на млади хора, мигранти, работници на непълно работно време и жени, както посочват Европейската комисия и Международната организация на труда (МОТ). Туризмът — сектор, в който се търсят умения в различна степен, предлага на трудещите се бързо интегриране и/или повторно интегриране в работната сила.

Според последни данни на Световната организация по туризъм (UNWTO), агенцията на Организацията на обединените нации, отговорна за насърчаването на отговорен, устойчив и универсално достъпен туризъм, до края на август 2017 г. в Европа (както 28-те държави — членки на ЕС, така и дестинации извън ЕС) е отчетен ръст от 8 % в броя на международните туристи спрямо предходната година. В доклада относно тенденциите в развитието на туризма в Европейския съюз в краткосрочен план също се констатира, че по отношение на туристическите дестинации в ЕС растежът е най-голям в Южна Европа, където има увеличение от 12 % на международните туристи за същия период.

Според доклада Хърватия, Кипър, Малта и Словения са отбелязали двуцифрен ръст на международните туристи (до края на август спрямо предходната година). Гърция, Италия, Португалия и Испания също отчитат силен растеж. Тези държави бяха в центъра на вниманието през февруари 2017 г. на европейски ден на труда. Възползвайте се от лятото с EURES 2017, които дават възможност на търсещите работа от всички държави членки и държави от ЕИП да се свържат с работодатели от Южна Европа, които търсят мотивиран персонал с разнообразни езикови умения и различен опит. Онлайн събитието е насочено изключително към работодатели в областта на туризма, хотелиерството и кетъринга, базирани в Хърватия, Кипър, Гърция, Италия, Малта, Португалия, Словения и Испания. Прочетете материала „Благодарение на участието си в онлайн ден на труда френски екскурзовод намира работа на португалски остров“, за да разберете как събитието е помогнало на португалската туристическа фирма TuriAzores и френската гражданка, търсеща работа, Лора Комбрие.

Ясни перспективи за работа в туризма през цялата година

Много държави в Южна Европа, включително Гърция и Испания, все повече акцентират върху нови области, за да превърнат традиционния туристически продукт „слънце и плаж“ в разнообразни продукти, съсредоточени върху различни теми.

Те включват:

  • градски туризъм,
  • културен туризъм,
  • лечебен туризъм,
  • уелнес,
  • романтика,
  • приключенски или луксозен туризъм,
  • конференции, срещи и събития.

Благодарение на такива инициативи перспективите за заетост изглеждат добре в туристическия сектор, особено за онези, които търсят възможности през цялата година.

Търсещите работа могат да открият възможности и през зимата на места като Финландска Лапландия. Регионът беше изтъкнат от EURES на онлайн събитие за набиране на персонал през септември 2017 г. Друг вариант би могъл да бъде Исландия, която отбеляза значителен ръст на международните туристи през първите осем месеца на 2017 г. (спрямо същия период на миналата година), според тримесечен отчет, изготвен за Европейската комисия по туризма (ETC) от Tourism Economics (икономическо дружество от Оксфорд). Европейският туризъм през 2017 г.: тенденции и перспективи (трето тримесечие на 2017 г.) показва, че Исландия е най-бързо растящата дестинация за американските и е била популярна сред италианските туристи.

Чуждестранни гости може да означава повече възможности за европейците с езикови умения

Чуждоезиковите умения — освен владеенето на английски език — биха могли да ви помогнат, ако търсите работа в сектора на туризма/хотелиерството. Европа става все по-популярна сред китайските и индийските туристи. Съгласно доклада на ЕТС напоследък се наблюдава ръст и на туристите от Русия. Същият доклад показва, че китайските международни пътувания продължават да стимулират пристигането на посетители във всички европейски дестинации. „Търсенето на туристически услуги от този пазар [Китай] е подпомогнато чрез насърчаване на икономическите условия и безпрецедентно разширяване на средната класа [в Китай]“, се казва в доклада. В него се отбеляза също, че Сърбия е най-добрата дестинация за китайските туристи както по отношение на брой на пристигащите, така и по брой на преспиванията.

Търсенето на пътувания в Европа от Индия също е голямо, с очакван ръст от 14 % на туристите от тази страна. За индийските туристи Хърватия беше най-популярната дестинация по брой на пристигащите (въз основа на данни до септември 2017 г.). „С времето страната [Индия] ще става все по-важна като пазарен източник за европейските дестинации“, се изтъква в доклада.

Предвид нарастващото значение на Китай за сектора на туризма в Европа, през 2018 г. Комисията ще организира Година на туризма между ЕС и Китай (ECTY), съвместно с Китайската национална туристическа администрация (CNTY).

За работа в туризма и хотелиерството можете да използвате EURES, за да:

 

Връзки по темата:

Европейска комисия

Международна организация на труда (МОТ).

Тенденции в развитието на туризма в Европейския съюз в краткосрочен план

Възползвайте се от лятото с EURES 2017

Благодарение на участието си в онлайн ден на труда френски екскурзовод намира работа на португалски остров

Финландска Лапландия

Онлайн събитие за подбор на персонал

Европейският туризъм през 2017 г.: тенденции и перспективи (трето тримесечие на 2017 г.)

Нарастващото значение на Китай

Година на туризма между ЕС и Китай (ECTY)

Стаж, практика, професионално обучение — какво да изберете?

Паспорт на уменията

 

Допълнителна информация:

Намерете служители наEURES

Условия на живот и труд в държавите от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Бизнес /ПредприемачествоВъншни заинтересовани страниПрепоръки и съветиНовини от пазара на труда/новини за мобилносттаТенденции при набиране на персоналМладост
Свързан раздел(и)
Условия на живот и труд
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.