Preskoči na glavno vsebino
EURES (EURopean Employment Services)
Novice27. november 2019Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

EURES že 25 let!

Leta 2019 mreža EURES praznuje 25. obletnico svojega delovanja, zato potrebujemo vašo podporo in dejavno sodelovanje, da bo praznovanje te obletnice zares nepozabno.

EURES turns 25!
European Commission

Mreža EURES, ki je začela delovati leta 1994, je evropska mreža za sodelovanje zavodov za zaposlovanje, ki naj bi olajšala prosti pretok delavcev. Skozi leta se je razširila in danes vključuje 32 držav (28 držav članic EU, Islandijo, Lihtenštajn, Norveško in Švico) ter več kot 1 000 Euresovih svetovalcev. Ti si vseskozi močno prizadevajo, da bi državljanom Evropske unije zagotovili enake možnosti, kljub jezikovnim oviram, kulturnim razlikam, birokratskim izzivom, različnim zakonodajam o zaposlovanju in pomanjkljivemu priznavanju pridobljenih kvalifikacij po vsej Evropi.

Portal danes uporablja več kot 14 300 delodajalcev, trenutno pa je na njem objavljenih 3,7 milijona prostih delovnih mest. Ti podatki kažejo, kakšen obseg in pomen ima mreža EURES danes. V naslednjih 25 let delovanja si želi zagotoviti, da bi bili številni morebitni iskalci zaposlitve in delodajalci seznanjeni z njenim obstojem, njenim delovanjem in tem, kako jih lahko podpira na njihovi življenjski poti ali pri zaposlovanju.

Katere storitve nudi mreža EURES?

Svetovalci iskalcem zaposlitve, ki se želijo preseliti v drugo evropsko državo, nudijo informacije in pomoč ter jim svetujejo o življenjskih in delovnih razmerah. Pomagajo tudi delodajalcem pri zaposlovanju delavcev iz drugih držav.

Storitve EURES za iskalce zaposlitve in delodajalce zagotavljajo javni zavodi za zaposlovanje v sodelujočih državah ter različne zasebne agencije za zaposlovanje, sindikati in združenja delodajalcev.

Kaj je #EURES25?

# EURES25 je petmesečna kampanja obveščanja na ravni EU ob 25. obletnici delovanja mreže EURES. Potekala bo do januarja 2020.

Kateri so njeni glavni cilji?

  • Proslaviti uspehe mreže EURES v zadnjih 25 letih s prikazom njene stalni rasti in dosežkov.
  • Združiti člane družine EURES ter proslaviti njene zgodbe o uspehu in dosežke.
  • Iskalce zaposlitve bi morali biti seznanjeni z mrežo EURES in uporabljati njene storitve, bodisi z neposredno registracijo na portalu za poklicno mobilnost EURES bodisi z neposrednim stikom z Euresovimi svetovalci v posameznih državah.
  • Povečati ozaveščenost o mreži EURES in njeno prepoznavnost pri iskalcih zaposlitve, delavcih, delodajalcih in vseh državljanih, ki želijo uporabljati njene storitve po načelu prostega pretoka oseb v Evropi.
  • Spodbujati okolje za ustvarjanje prihodnjih priložnosti z novimi delodajalci, ki bi jih zanimalo sodelovanje z mrežo EURES.

Kako se lahko vključim v kampanjo #EURES25?

Kampanjo lahko spremljate in v njej tudi sodelujete na družbenih omrežjih, tako da uporabite oznako #EURES25.

Dogodke v vaši državi ali regiji, ki potekajo v okviru kampanje, lahko poiščete v koledarju prireditev EURES.

Najnovejše informacije o kampanji #EURES25 lahko najdete tudi na Euresovi strani na Facebooku, na Twitterju in na LinkedInu.

Ali ste s pomočjo mreže EURES našli zaposlitev? Zaupajte nam svojo izkušnjo in osvojite nagrade.

Če ste državljan ali državljanka EU in/ali v njej prebivate ter ste v preteklosti že uporabili storitve mreže EURES, vas vabimo, da z nami delite svojo zgodbo o uspehu.

Sodelovanje na natečaju je enostavno:

  • Posnemite in naložite enominutni videoposnetek, v katerem opišete svojo zgodbo o uspehu, povezano s storitvami EURES.
  • V videoposnetku na čim izvirnejši način uporabite besedo „EURES“.

Trije najboljši bodo prejeli bon v vrednosti 500 EUR za udeležbo na:

  • tečaju za učenje jezika po lastni izbiri

ALI

  • usposabljanju za zaposljivost, s katerim si bodo povečali možnosti za svojo sanjsko zaposlitev.

Pohitite, natečaj se zaključi 24. novembra.

Trije srečni dobitniki nagrad bodo razglašeni 6. decembra.

Za več informacij in prijavo na natečaj kliknite tukaj.

Ne smemo pa pozabiti, da si kampanje #EURES25 in uspešnega praznovanja ne moremo predstavljati brez vas. Doslej ste bili zelo pomemben del delovanja mreže EURES, zato bomo vašo podporo potrebovali tudi v prihodnje.

 

Sorodne povezave:

Portal EURES

Euresovi svetovalci

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Zunanje novice EURESNovice/poročila/statistikaSocialni medijiZgodbe o uspehuMladina
Povezani razdelki
Življenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.