Направо към основното съдържание
Лого
EURES
Новинарска статия27 Hоември 2019 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

EURES става на 25!

През 2019 г. EURES отбелязва 25-ата си годишнина, но се нуждаем от вашата подкрепа и активно участие, за да направим това честване незабравимо!

EURES turns 25!
European Commission

Създаден през 1994 г., EURES представлява мрежа за европейско сътрудничество на службите по заетостта, която има за цел да улесни свободното движение на работници. В течение на годините EURES се разрасна и включва 32 държави (28 държави — членки на ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария) и над 1000 членове на персонала на EURES. Мрежата винаги е работила усилено, за да гарантира, че европейските граждани могат да се възползват от еднакви възможности въпреки езиковите бариери, културните различия, бюрократичните предизвикателства, различията в трудовото законодателство и липсата на признаване на образователните удостоверения в цяла Европа.

Към днешна дата повече от 14 300 работодатели използват портала и понастоящем се рекламират 3,7 милиона свободни работни места. Тези стойности показват мащаба и значението на EURES днес. В очакване на следващите 25 години служба мрежата ще определи темпото, с което да гарантира, че много от потенциалните търсещи работа лица и работодатели са запознати с EURES, какво представлява тя и как може да им помага в тяхното развитие или в процеса на наемане на работа.

Какви услуги предлага EURES?

Служителите предоставят информация и съдействие на търсещи работа лица, които искат да се преместят в друга европейска държава, включително съвети относно условията на живот и труд. Те също така подпомагат работодателите при наемането на работници от други държави.

Услугите на EURES за търсещите работа лица и за работодателите се предоставят от публичните служби по заетостта в участващите държави, както и от различни частни служби по заетостта, синдикати и работодателски организации.

Какво e #EURES25?

#EURES25 е петмесечна комуникационна кампания в рамките на целия ЕС за отбелязване на 25-ата годишнина на мрежата EURES. Тя ще продължи до януари 2020 г.

Какви са основните цели?

  • Отбелязване на постиженията на EURES през последните 25 години чрез показване на неговия непрекъснат растеж и постижения.
  • Събиране на едно място на семейството на EURES и отбелязване на неговите примери за успех и постижения.
  • Търсещите работа лица следва да бъдат осведомени за EURES и да се възползват от услугите му или чрез пряко регистриране в портала за професионална мобилност EURES, или чрез пряк контакт с персонала на EURES в конкретни държави.
  • Повишаване на осведомеността за EURES и увеличаване на неговата видимост в полза на търсещите работа лица, работниците, работодателите и всеки гражданин, който желае да се възползва от услугите му, като използва принципа на свободното движение на хора в Европа.
  • Насърчаване на среда за бъдещи възможности с нови работодатели, които биха били заинтересовани да си сътрудничат с EURES.

Как мога да участвам в #EURES25?

Можете да следвате и да участвате в кампанията в социалните медии, като използвате хаштага #EURES25.

За събития във вашата държава или регион, които са част от кампанията, вижте пълния  календар със събития на EURES.

Също така можете да научите последните новини за #EURES25 на страницата на EURES във Facebook, както и в Twitter и LinkedIn.

Помогна ли ви EURES да намерите работа? Разкажете ни и спечелете награди!

Ако сте гражданин и/или пребиваващ в ЕС, който е използвал услугите на EURES, споделете вашия пример за успех.

Участието в конкурса е просто:

  • запишете и качете едноминутно видео, в което описвате своя пример за успех с EURES
  • включете думата „EURES“ във видеото по най-творческия начин, за който се сещате!

Трима победители ще получат ваучер на стойност 500 EUR за участие в:

  • езиков курс по техен избор

ИЛИ

  • обучение за пригодност за заетост, което да увеличи шансовете им да получат мечтаната работа

Побързайте, конкурсът приключва на 24 ноември!

Тримата победители ще бъдат обявени на 6 декември.

За повече информация и включване в конкурса щракнете тук.

Не забравяйте нещо важно по време на цялата кампания #EURES25, а именно, че нашите чествания няма как да са успешни без вас! Бяхте много важна част от развитието на EURES до момента и ще продължим да се нуждаем от подкрепата ви.

 

Връзки по темата:

Портал ЕURES

Служители на EURES

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете служители на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Външни новини на EURESНовини/доклади/статистикаСоциална медияИстории за успехМладост
Свързан раздел(и)
Условия на живот и труд
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.