Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice9. maj 2017Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Eures Švedska Upanje za scenariste

Eures Švedska je z zanimivim zaposlitvenim dogodkom na Poljskem švedskim scenaristom odprl vrata v Evropo.

EURES Sweden: Giving Writers Hope

Dogodek sta skupaj organizirala oddelek za kulturo in medije javnega zavoda za zaposlovanje v okviru švedskega Euresa ter Poljski filmski inštitut. Njun skupni cilj je bil švedske scenariste seznaniti s poljskimi producenti, ki iščejo nove talente.

Cilj dogodka, ki je potekal 23. marca v Varšavi, je bil premostiti vrzel med ustvarjalci in tistimi, ki imajo sredstva za ustvarjanje.

Oddelek za kulturo švedskega zavoda za zaposlovanje je k prijavi povabil švedske scenariste vseh literarnih žanrov, vključno z dramatiko, kriminalkami, mladimi odraslimi in otroki. Med 60 obetavnimi in nadarjenimi kandidati je bilo izbranih 11 scenaristov. Ti finalisti so nato odpotovali na Poljsko, da bi se udeležili dogodka v organizaciji Poljskega filmskega inštituta v kinu Rejs, kjer so spoznali poljske producente, povabljene na dogodek.

Scenaristi so imeli na voljo osem minut, da so predstavili svoje scenarije producentom, nato pa so se udeležili sprejema, na katerem so se lahko družili in navezali poslovne stike.

Pričakuje se, da bo rezultat nadaljeval uspešnost predhodnih predstavitev scenaristov, ki so potekale v Berlinu. Iz povratnih informacij, zbranih od udeležencev predhodnih štirih dogodkov, ki so potekali v obdobju 2013–2016, je razvidno, da je 20 % udeležencev podpisalo pogodbo s producentom.

To je odličen rezultat za industrijo, v kateri je pregovorno težko uspeti. Pisanje scenarijev pogosto velja za najtrši oreh na ustvarjalni poklicni poti, saj se razlikuje od drugih pisateljskih medijev po tem, da ga ni mogoče izdati v samozaložbi. Uspeh je močno odvisen od tega, da vaše delo dobi v roke prava oseba ob pravem času, toda že to, da ga nekdo prebere, se zdi skoraj nemogoče.

Eures Švedska upa, da bo s takimi dogodki premagal navedene ovire. Cilj je zagotoviti švedskim scenaristom dostopnejšo platformo ter jim omogočiti vzpostavitev stikov s strokovnjaki iz industrije in zaposlitev kjer koli v Evropi.

Ta zadnji dogodek je bil drugi, ki je potekal na Poljskem, v bližnji prihodnosti pa se načrtujejo še drugi v drugih evropskih državah, npr. v Berlinu in Londonu.Za najnovejše informacije o podobnih dogodkih, ki jih organizira oddelek za kulturo in medije pri Euresu na Švedskem, ter o drugih zanimivih prihodnjih dogodkih, spremljajte Euresov portal pod zavihkom Novice.

 

Sorodne povezave:

Javni zavod za zaposlovanje Kultura in mediji

Poljski filmski inštitut

 

Več o tem:

Poiščite Euresovega svetovalca

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

Eures na Facebooku

Eures na Twitterju

Eures na LinkedInu

Eures na Googlu+

Teme
Poslovanje/podjetništvoNamigi in nasvetiZaposlitveni dnevi/dogodkiNovice s trga dela/novice mobilnostiNovice/poročila/statistikaTrendi zaposlovanjaZgodbe o uspehu
Povezani razdelki
Življenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.