Glavni sadržaj
EURES
Novinski članak9. svibnja 2017.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

EURES u Švedskoj: pružamo nadu scenaristima

EURES u Švedskoj stvara prilike švedskim scenaristima diljem Europe uz pomoć uzbudljivog događaja zapošljavanja održanog u Poljskoj.

EURES Sweden: Giving Writers Hope

Taj je događaj rezultat suradnje odjela Zavoda za zapošljavanje Kulturnih medija u EURESU u Švedskoj i Poljskog filmskog instituta. Njihov zajednički cilj bio je spojiti švedske scenariste s poljskim producentima koji traže nove talente.

Cilj događaja održanog 23. ožujka u Varšavi bio je premostiti jaz između kreativnih umova i onih koji posjeduju stvaralačke mogućnosti.

Švedski zavod za zapošljavanje i kulturne usluge uputio je poziv švedskim scenaristima za prijavu svojih radova iz raznih književnih žanrova, uključujući dramu, kriminalistički žanr te priče za mlade i djecu. Od 60 talentiranih i obećavajućih kandidata odabrano je 11 scenarista. Ti su finalisti otputovali u Poljsku da bi prisustvovali događaju u Kinu Rejs Poljskog filmskog instituta i da bi se susreli s poljskim producentima koji su također bili pozvani.

Svaki od spisatelja imao je 8 minuta da predstavi svoj scenarij producentima, a zatim su nazočili prijemu gdje su mogli upoznavati nove ljude i stvarati poslovne veze.

Očekuje se da će rezultati nastaviti uspjeh prethodnih predstavljanja scenarija koja su održana u Berlinu. Povratne informacije koje su prikupljene od sudionika iz prethodna 4 događaja od 2013. do 2016. godine pokazale su da je 20 % scenarista potpisalo ugovor s producentom.

To je odličan rezultat za industriju koja je zloglasna po tome koliko se u nju teško probiti. Pisanje scenarija smatra se jednom od najtežih kreativnih karijera s obzirom na to da se razlikuje od ostalih medija pisanja u tome da autor ne može sam objaviti svoj scenarij. Uspjeh uvelike ovisi o tome da djelo dospije u ruke prave osobe u pravo vrijeme, no čini se da je gotovo nemoguće uspjeti u tome da se scenarij uopće pročita.

Upravo te prepreke EURES u Švedskoj želi nadvladati događajima poput ovoga. Cilj je pružiti pristupačniju platformu za švedske scenariste i omogućiti im da stvaraju veze sa stručnjacima u industriji te da se zapošljavaju u cijeloj Europi.

Taj nedavni događaj bio je drugi koji je održan u Poljskoj, a novi su predviđeni u bliskoj budućnosti u drugim europskim gradovima poput Berlina i Londona. Za novosti o sličnim događanjima koje organizira Odjel za kulturne medije EURES-a u Švedskoj i druge uzbudljive događaje koji će se održati u budućnosti, pratite Portal za novosti EURES-a.

 

Korisne poveznice:

Kulturni mediji Zavoda za zapošljavanje

Poljski filmski institut

 

Pročitajte više:

Pronađite savjetnika EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

EURES na portalu Google+

Teme
Posao /PoduzetništvoSavjetiDani posla/događajiVijesti o tržištu rada/vijesti o mobilnostiVijesti/izvješća/statistikeTrendovi zapošljavanjaUspješne priče
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.