Направо към основното съдържание
Лого
EURES
Новинарска статия9 Mай 2017 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

ЕURES Швеция: Надежда за сценаристите

ЕURES Швеция отваря възможности за шведските сценаристи в цяла Европа с интересна проява за наемане на работа, състояла се в Полша.

EURES Sweden: Giving Writers Hope

Проявата е резултат на сътрудничеството между публичната служба по заетостта „Културни медии“ към ЕURES Швеция и Полския филмов институт. Общата им цел беше да установят личен контакт между шведски сценаристи и полски продуценти, търсещи нови таланти.

Проявата, състояла се на 23 март във Варшава, имаше за цел да прокара мост между творческите умове и хората с творчески средства.

Шведската служба по заетостта в областта на културата покани да кандидатстват шведски сценаристи от всички жанрове игрални филми, в това число драми, криминални, за млади хора и за деца. От 60 обещаващи и талантливи кандидати бяха подбрани 11 сценаристи. След това тези финалисти заминаха в Полша за участие в проява в кино „Rejs“ на Полския филмов институт, където да се срещнат с поканени за участие полски продуценти.

Всички сценаристи имаха по 8 минути, за да представят сценариите си на продуцентите, след което да присъстват на прием, където да имат възможност да си създадат мрежа и да установят бизнес връзки.

Очаква се резултатите да продължат успеха от предишни представяния на сценаристи, състояли се в Берлин. Обратната връзка с участниците в предходните четири прояви през периода 2013—2016 г. показа, че 20 % от тях са подписали договор с продуцент.

Това е отличен резултат за сектор, в който трудно се пробива. Писането на сценарии често се счита за най-трудния творчески проблем, тъй като се отличава от другите писателски жанрове по това, че няма възможност за публикуване от самия автор. Успехът зависи до голяма степен от това работата ви да попадне в ръцете на подходящия човек в подходящия момент, но дори само това сценарият да бъде прочетен изглежда почти невъзможна задача.

Точно такива пречки се старае да преодолее ЕURES Швеция с подобни прояви. Целта е да се предостави по-достъпна платформа за шведските сценаристи и да им се даде възможност да установят връзки със специалисти в сектора и да получат работа на територията на Европа.

Тази най-нова проява е втората, проведена в Полша, като са планирани други за близкото бъдеще в градове на други европейски държави, например Берлин и Лондон. За актуална информация относно подобни прояви, организирани от секция „Културни медии“ към EURES Швеция, и други интересни бъдещи събития, следете редовно информационния портал на EURES.

 

Връзки по темата:

Публична служба по заетостта „Културни медии“

Полски филмов институт

 

Допълнителна информация:

Търсене на съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

EURES в Google+

Теми
Бизнес /ПредприемачествоПрепоръки и съветиДни/събития на работаНовини от пазара на труда/новини за мобилносттаНовини/доклади/статистикаТенденции при набиране на персоналИстории за успех
Свързан раздел(и)
Условия на живот и труд
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.