Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)

EURES a határon átnyúló régiókban

EURES a határon átnyúló régiókban

Az EU belső határrégiói az EU területének 40%-át teszik ki. Ezeken a területeken az uniós munkavállalói mobilitásról készült lefrissebb jelentés szerint közel 2 millió olyan személy él, aki a határ túloldalára jár dolgozni (azaz „ingázik”).

A határt átlépő munkavállalók azonban nap mint nap számos akadállyal szembesülhetnek, hiszen az egyes országok különböző gyakorlatai, szociális biztonsági rendszere, jogrendszere vagy adózási szabályai eltérhetnek egymástól. A határrégiókban a munkáltatók hasonlóképpen számos akadállyal szembesülnek, amikor olyan személyeket szeretnének felvenni, akik a határ túloldalán élnek.

A határokon átívelő EURES-partnerségek feladata, hogy az Európai Szociális Alap Plusz (ESZA+) égisze alatt segítsék a munkavállalókat és a munkáltatókat az akadályok leküzdésében.

Ebből a kisfilmből megtudhatja, hogyan működnek a határokon átívelő EURES-partnerségek, és hogyan segíthetik Önt:

 

Az EURES tagjai és partnerei határokon átívelő együttműködést folytatnak, hogy megkönnyítsék a munkavállalóknak az elhelyezkedést az EU más országaiban, a munkáltatóknak pedig a más tagországokból jelentkezők felvételét. Olyan szervezetek is részt vehetnek ezekben a partnerségekben, amelyek nem tagjai az EURES-hálózatnak, amennyiben hozzá tudnak járulni az említett célok eléréséhez. A partnerek közé jellemzően állami foglalkoztatási szolgálatok, munkáltatói szervezetek, egyetemek, vállalkozói szövetségek, szakszervezetek, kereskedelmi kamarák vagy regionális hatóságok tartoznak.

A határokon átívelő EURES-partnerségek tájékoztatást és tanácsadást nyújtanak az álláskeresőknek és a munkáltatóknak az uniós országok közötti foglalkoztatási mobilitásról, továbbá munkaközvetítési lehetőségeket és különféle szolgáltatásokat biztosítanak a munkaerő-felvétel előtt és után. Szakértői csoportok állnak rendelkezésre, amelyek támogatást nyújtanak a munkavállalóknak a szakmai pályafutásuk minden szakaszában, illetve válaszolnak az EU más országaiban történő munkavégzés gyakorlati szempontjaival kapcsolatban felmerülő kérdésekre.

A határokon átívelő EURES-partnerségek továbbá figyelemmel kísérik az érintett országok közötti mobilitás mértékét, a munkaerőpiaci fejleményeket, valamint azonosítják azokat az akadályokat, amelyek hátráltathatják a munkavállalók szabad mozgását a határokon átnyúló regionális munkaerőpiacon.

2024-ben, 2025-ben és 2026-ban hat – összesen nyolc uniós ország szervezeteit tömörítő – határokon átívelő EURES-partnerség részesül ESZA+-finanszírozásban:

EURES-T Grande Région

(Belgium, Franciaország, Németország és Luxemburg)

EURES-T Oberrhein/Rhin supérieur

(Franciaország, Németország és Svájc)

EURADRIA

(Olaszország és Szlovénia)

EURES-T Andalucía-Algarve

(Spanyolország és Portugália)

EURES-T Extremadura-Alentejo

(Spanyolország és Portugália)

EURES-T Norte de Portugal-Galicia

(Spanyolország és Portugália)

Uniós pénzügyi támogatás nélkül vagy más uniós finanszírozási modellekkel működő partnerségek:

EURES-T Beskydy

(Csehország, Lengyelország és Szlovákia)

Ha szeretne részletesebben tájékozódni az Ön régiójában elérhető álláslehetőségekről, forduljon az EURES tanácsadóihoz.