Gå direkt till innehållet
EURES
Nyhetsartikel21 juni 2018Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Eures i Rumänien hjälper unga arbetssökande till praktik i Tyskland

Sedan finanskrisen har ungdomsarbetslösheten i EU varit hög. Vissa länder har varit mer drabbade än andra. Tyskland är ett av de länder där ungdomsarbetslösheten faktiskt har sjunkit efter krisen.

EURES Romania helps young jobseekers find apprenticeships in Germany
EURES

Enligt det tyska statistikkontoret Destatis låg ungdomsarbetslösheten i Tyskland 2016 på 7,1 procent, den lägsta nivån sedan början av 1990-talet.

Tyskland inrättade programmet ”MobiPro-EU – The Job of my Life” 2013 för att hantera den här frågan och ge ungdomar från andra EU-länder med högre ungdomsarbetslöshet möjlighet att få yrkesutbildning i Tyskland.

Under 2015 anslöt sig arbetsförmedlingen i Bacau, som ingår i Eures i Rumänien, till programmet efter en inbjudan om samarbete från ZAV (internationella arbetsförmedlingen) i Tyskland, som ansvarade för rekrytering av deltagare till programmet.

Eures i Rumänien ombads att anordna ett urvalsförfarande för kandidater mellan 15 och 25 år som var intresserade av yrkesutbildning i Tyskland. Strax därefter började de förbereda ett rekryteringsevenemang på plats i Bacau som ägde rum i februari 2015.

– Vi annonserade i medier, på nationella och lokala portaler, och skickade mejl och meddelanden till mobiler till alla ungdomar mellan 15 och 25 som fanns registrerade i vår databas, så att de skulle få information om projektet, säger Euresrådgivaren Alina-Elena Ciorchelia.

Alina-Elena och Florina Andreea Avram, chef vid Rumäniens arbetsförmedling, deltog i evenemanget tillsammans med två representanter från ZAV Rostock. Totalt deltog 35 ungdomar varav 24 fick yrkesutbildning i Tyskland.

MobiPro-EU – The Job of my Life bygger på Tysklands system Duale Ausbildung, en typ av yrkesutbildning som kombinerar praktik med klassrumslektioner.

Alina-Elena anser att systemet är ett bra sätt att integrera unga rumäner på den tyska arbetsmarknaden. De får inte bara kompetens och arbetslivserfarenhet, utan får även lära sig tyska och viktig livserfarenhet.

– På det här sättet rekryteras ungdomar av tyska företag på ett tidigt stadium samtidigt som de arbetar och studerar. De tillbringar 3–4 dagar på företaget och 1–2 dagar i skolan. Det ger dem ökat självförtroende, nya vänner, de blir självständiga och tjänar egna pengar, och de får ta ansvar för saker som följer av att bo i en ny miljö, säger Alina-Elena.

Deltagarna har fått ekonomiskt stöd genom projektet, både för den inledande språkkursen i Rumänen och under yrkesutbildningen i Tyskland. De har också fått ersättning för resekostnader för intervjuer. Dessutom har de erbjudits stöd för att anpassa sig till att leva och arbeta i Tyskland.

Rumänska Eures deltagande i programmet MobiPro-EU – The Job of my Life är ett utmärkt exempel på ett lyckat samarbete mellan ett nationellt Eureskontor och myndigheter i ett annat EU-land.

Programmet har gynnat både arbetssökande i Rumänien som har velat flytta utomlands för att söka jobb och arbetsgivare i Tyskland som har behövt praktikanter som kan bidra till deras verksamhet.

”MobiPro-EU – The Job of my Life” var ett pilotprojekt som Tyskland drev under fyra år, mellan 2013 och 2016. Mer information om programmet finns på programmets webbplats.

 

Länkar:

Destatis – Arbete för unga i Tyskland

MobiPro-EU – The Job of my Life

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eurestjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
EURES bästa praxisExterna EURES-nyheterExterna intressenterJobbdagar/EventArbetsmarknadsnyheter/mobilitetsnyheterRekryteringstrenderFramgångsberättelserUngdom
Relaterade avsnitt
Leva & arbeta
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.