Preskoči na glavno vsebino
EURES
Novice21. junij 2018Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

EURES Romunija pomaga mladim iskalcem zaposlitve pri iskanju priložnosti za vajeništvo v Nemčiji

Vse od začetka finančne krize se EU srečuje z visoko stopnjo brezposelnosti med mladimi. Učinki krize so bili v določenih državah bolj vidni kot v drugih, Nemčija pa je ena od tistih držav, v katerih je brezposelnost med mladimi od začetka krize celo upadla.

EURES Romania helps young jobseekers find apprenticeships in Germany
EURES

Po podatkih nemškega zveznega statističnega urada Destatis je bila vse od zgodnjih 90. let prejšnjega stoletja stopnja brezposelnosti med mladimi leta 2016 najnižja (7,1 %).

Program „MobiPro-EU – The Job of my Life“ je nemška vlada vzpostavila leta 2013, njegov namen pa je bil mladim iz drugih držav EU z višjo stopnjo brezposelnosti omogočiti poklicno usposabljanje v Nemčiji.

Leta 2015 je okrožna agencija za zaposlovanje v mestu Bacau, ki je del romunskega urada EURES, začela sodelovati pri programu na povabilo nemške Centralne službe za posredovanje dela (ZAV), ki je v okviru tega programa odgovorna za izbor vajencev.

Urad EURES Romunija je bil pozvan, da organizira izbor kandidatov, starih med 15 in 25 let, ki bi jih zanimalo opravljanje poklicnega usposabljanja v Nemčiji. Kmalu so začeli s pripravami na izbor kandidatov, ki je februarja 2015 potekal v mestu Bacau.

„Oglaševali smo v medijih, na nacionalnih in lokalnih portalih, vsem mladim v starosti od 15 do 25 let pa smo pošiljali tudi e-poštna sporočila in SMS-e ter jih tako obveščali o tem projektu,“ se spominja Euresovasvetovalka Alina-Elena Ciorchelia.

Pri dogodku so sodelovali Alina-Elena in Florina Andreea Avram, vodja romunske nacionalne agencije za zaposlovanje, in dva predstavnika iz urada ZAV v nemškem mestu Rostock. Dogodka se je udeležilo 35 mladih, 24 od teh pa je dobilo vajeništvo v Nemčiji.

Program MobiPro-EU – The Job of my Life je bil osnovan v okviru nemškega dualnega sistema poklicnega izobraževanja, ki združuje praktično usposabljanje na delovnem mestu in izobraževanje v šoli.

Po mnenju Aline-Elene se je ta dualni sistem izkazal kot odličen način za vključevanje mladih Romunov na nemški trg dela, saj tako ne pridobijo samo kvalifikacij in delovnih izkušenj, temveč tudi znanje nemškega jezika in druge pomembne življenjske veščine.

„S tem nemška podjetja pridobijo mlade na začetku njihove poklicne poti, vajenci pa hkrati delajo in se učijo (3–4 dni v podjetju, 1–2 dni v šoli), kar jim omogoča, da pridobijo več samozavesti, nove prijatelje, naučijo se samostojnosti in služenja lastnega denarja, hkrati pa prevzemajo nove naloge in odgovornosti, ki jih od njih zahteva življenje v novem okolju,“ pojasnjuje Alina-Elena.

Projekt je udeležencem omogočil finančno podporo, in sicer na začetku za jezikovne tečaje v Romuniji ter tudi med samim poklicnim usposabljanjem v Nemčiji. Hkrati so s pomočjo finančne podpore lahko krili stroške razgovorov ter udeležencem pomagali pri navajanju na življenje in delo v Nemčiji.

Sodelovanje romunskega urada EURES v programu MobiPro-EU – The Job of my Life je odličen primer uspešnega sodelovanja med nacionalnim uradom EURES in vlado druge države članice EU.

Program je bil hkrati koristen za iskalce zaposlitve v Romuniji, ki so pri iskanju priložnosti za usposabljanje izkazali pripravljenost za selitev v tujino, in tudi za delodajalce v Nemčiji, ki so za delo v svojih podjetjih iskali nove vajence.

„MobiPro-EU – The Job of my Life“ je bil pilotni projekt nemške vlade, ki je trajal štiri leta, od 2013 do 2016. Več informacij o programu je na voljo na uradni spletni strani.

 

Sorodne povezave:

Destatis – Stopnja brezposelnosti med mladimi v Nemčiji

MobiPro-EU – The Job of my Life

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poiščite Euresovegasvetovalca

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Najboljša praksa EURESZunanje novice EURESZunanji deležnikiZaposlitveni dnevi/dogodkiNovice s trga dela/novice mobilnostiTrendi zaposlovanjaZgodbe o uspehuMladina
Povezani razdelki
Življenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.