Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel21 juni 2018Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

EURES Roemenië helpt jonge werkzoekenden bij het vinden van stageplaatsen in Duitsland

Sinds het begin van de financiële crisis is de jeugdwerkloosheid in de EU naar een hoog niveau gestegen. Sommige landen hadden hier echter meer last van dan andere; Duitsland is een van de landen waar de jeugdwerkloosheid in de periode na de crisis zelfs is gedaald.

EURES Romania helps young jobseekers find apprenticeships in Germany
EURES

Volgens Destatis, het Duitse federale bureau voor de statistiek, bevond de jeugdwerkloosheid in Duitsland zich in 2016 met 7,1% zelfs op het laagste niveau sinds de vroege jaren negentig.

Om de problematiek van de jeugdwerkloosheid in Europa aan te pakken, zette de Duitse overheid in 2013 het programma "MobiPro-EU – The Job of my Life" op, dat jongeren uit EU-lidstaten met meer werkloosheid de kans bood om in Duitsland een beroepsopleiding te volgen.

Het provinciale arbeidsbureau in Bacau, onderdeel van EURES Roemenië, begon zijn deelname aan het programma in 2015, na te zijn uitgenodigd tot samenwerking door het Duitse bureau voor internationale arbeidsbemiddeling (ZAV), dat verantwoordelijk is voor de werving van stagiairs voor het programma.

EURES Roemenië werd verzocht om de selectie te verzorgen van kandidaten in de leeftijdscategorie 15-25 jaar met belangstelling voor het volgen van een beroepsopleiding in Duitsland. Zij troffen al spoedig voorbereidingen voor een lokale wervingsbijeenkomst in Bacau, die plaatsvond in februari 2015.

"We adverteerden in de media, op nationale en lokale portals en verstuurden e-mails en telefonische berichten naar alle jongeren in de leeftijdscategorie 15-25 jaar in onze database om ze te informeren over dit project," herinnert EURES-adviseur Alina-Elena Ciorchelia zich.

Alina-Elena en Florina Andreea Avram, bestuurder bij het nationale arbeidsbureau van Roemenië, namen samen met twee vertegenwoordigers van ZAV Rostock deel aan de bijeenkomst. De bijeenkomst werd bijgewoond door 35 jongeren, van wie er uiteindelijk 24 in Duitsland werden geplaatst.

MobiPro-EU – The Job of my Life was gestoeld op het Duitse stelsel van Duale Ausbildung, een soort leerwerkstage die bestaat uit een combinatie van een opleiding op de werkplek en klassikaal onderwijs.

Volgens Alina-Elena is dit duale stelsel succesvol gebleken bij de integratie van jonge Roemenen op de Duitse arbeidsmarkt. Het biedt ze immers niet alleen de kans diploma's te behalen en werkervaring op te doen, maar ook om kennis van de Duitse taal en andere belangrijke levensvaardigheden te verwerven.

"Jongeren worden zodoende in een vroeg stadium geworven door Duitse bedrijven. Zij werken en studeren tegelijkertijd (drie tot vier dagen bij het bedrijf, een tot twee dagen op school), krijgen meer zelfvertrouwen, maken nieuwe vrienden, leren onafhankelijk te zijn en hun eigen geld te verdienen, en ze aanvaarden de nieuwe verantwoordelijkheden die gepaard gaan met het wonen in een nieuwe omgeving," legt Alina-Elena uit.

Het project bood de deelnemers financiële ondersteuning voor zowel de eerste taallessen in Roemenië als tijdens hun beroepsopleiding in Duitsland. Ook werden de voor sollicitatiegesprekken gemaakte reiskosten vergoed en werden de deelnemers geholpen om te wennen aan het wonen en werken in Duitsland.

De deelname van EURES Roemenië aan het programma MobiPro-EU – The Job of my Life was een uitstekend voorbeeld van succesvolle samenwerking tussen een nationaal EURES-kantoor en de overheid van een andere EU-lidstaat.

Het programma bleek beide partijen voordelen te bieden: aan de werkzoekenden in Roemenië die bij hun zoektocht naar opleidingsmogelijkheden bereid waren om naar het buitenland te gaan, en aan Duitse werkgevers die voor hun bedrijf op zoek waren naar nieuwe stagiairs.

"MobiPro-EU – The Job of my Life" was een proefproject van de Duitse overheid met een looptijd van vier jaar, van 2013 tot 2016. Meer informatie over dit programma is te vinden op de website van het programma.

 

Verwante links:

Destatis – Jeugdwerkgelegenheid in Duitsland

MobiPro-EU – The Job of my Life

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURESadviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
EURES beste praktijkenExtern EURES-nieuwsExterne stakeholdersJobdagen/evenementenArbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuwsWervingstrendsSuccesverhalenJeugd
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.