Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2018. június 21.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Az EURES Románia hozzásegíti a munkát kereső fiatalokat ahhoz, hogy tanulószerződéses gyakorlati képzésben vegyenek részt Németországban

A pénzügyi válság kezdete óta az Európai Unióban magas az ifjúsági munkanélküliség. Bizonyos országokat ez azonban súlyosabban érintett, mint másokat. Németország volt az egyik olyan ország, amelyben az ifjúsági munkanélküliség nemhogy nőtt volna, hanem inkább csökkent a válság utáni időszakban.

EURES Romania helps young jobseekers find apprenticeships in Germany
EURES

A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal, a Destatis szerint 2016-ban Németországban a fiatal munkanélküliek aránya 7,1%-ra csökkent, ami a legalacsonyabb érték az 1990-es évek kezdete óta.

E helyzet kezelése érdekében indította el a német kormány 2013-ban a „MobiPro-EU - The Job of my Life” programot, amellyel lehetőséget adott más, magasabb munkanélküliségi rátával rendelkező uniós tagállamokban élő fiataloknak arra, hogy németországi szakképzésben vegyenek részt.

2015-ben a Bacau Megyei Foglalkoztatási Ügynökség, amely az EURES Románia része, csatlakozott a programhoz, miután együttműködési meghívást kapott a német Nemzetközi Munkaközvetítői Szolgálattól (ZAV), amely a program keretében a gyakornokok toborzásáért volt felelős.

Az EURESRomániát felkérték, hogy szervezze meg a 15–25 év közötti, németországi szakképzés iránt érdeklődő pályázók kiválasztását. Nem sokkal később el is kezdték szervezni a bacaui helyszíni felvételi eseményt, amely 2015 februárjában valósult meg.

„Hirdettünk a médiában, nemzeti és helyi portálokon, de küldtünk e-maileket és telefonüzeneteket is az összes, adatbázisunkban regisztrált 15–25 év közötti fiatalnak, így tájékoztatva őket a projektről” – idézi fel a történteket Alina-Elena Ciorchelia, az EURES tanácsadója.

Alina-Elena és Florina Andreea Avram, a román Nemzeti Foglalkoztatási Ügynökség vezetője részt vett az eseményen, a ZAV Rostock két képviselőjével együtt. Az eseményre 35 fiatal látogatott el, közülük 24-en kaptak szakképzési lehetőséget Németországban.

A MobiPro-EU – The Job of my Life a német Duale Ausbildung rendszeren alapul, amely egy olyan duális tanulószerződéses gyakorlati képzés, amely a munkahelyi képzést az iskolai oktatással ötvözi.

Alina-Elena szerint ez a duális rendszer sikeresen integrálja a román fiatalokat a német munkaerőpiacba, mivel a képzés során nemcsak képesítést és munkatapasztalatot szereznek, hanem megtanulnak németül, és más fontos életkészségeket is elsajátítanak.

„A német vállalatok így a fiatalokat már korán elkezdik alkalmazni, akik egyszerre dolgoznak és tanulnak (3–4 napot a vállalatnál, 1–2 napot az iskolában), miközben egyre nagyobb önbizalmat és új barátokat szereznek, megtanulják, hogyan kell függetlennek lenni és a saját pénzüket megkeresni, felelősséget vállalni olyan dolgokért, amelyeket az új környezet teremt számukra” – fejti ki Alina-Elena.

A projekt pénzügyi támogatást nyújtott a résztvevőknek mind a romániai alapnyelvtanfolyamok, mind a németországi szakképzés során. Az interjúk miatt keletkező utazási költséget is fedezte, és segítséget nyújtott a résztvevőknek abban, hogy hozzászokjanak a németországi élethez és munkához.

Az EURES Románia részvétele a MobiPro-EU – The Job of my Life programban kiváló példa volt egy nemzeti EURES-hivatal és egy másik uniós tagállam kormánya közötti sikeres együttműködésre.

Ez kölcsönösen előnyösnek bizonyult a romániai álláskeresők számára, akik készek voltak külföldre költözni a képzési lehetőségekért cserébe, és az olyan németországi munkáltatók számára, akik új tanulószerződéses tanulókat kerestek vállalkozásuk támogatására.

A „MobiPro-EU – The Job of my Life” a német kormány 2013-tól 2016-ig tartó négyéves kísérleti projektje volt. További információk érhetők el a programról annakhonlapján.

 

Kapcsolódó linkek:

Destatis – Youth employment in Germany

MobiPro-EU – The Job of my Life

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Az EURES legjobb gyakorlataKülső EURES hírekKülső érintettekMunkanapok/eseményekMunkaerőpiaci hírek/mobilitási hírekToborzási trendekSikertörténetekIfjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Élet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.