Glavni sadržaj
EURES
Novinski članak21. lipnja 2018.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

EURES Rumunjska pomaže mladim posloprimcima u traženju naukovanja u Njemačkoj

U EU-u vlada visoka nezaposlenost mladih od početka financijske krize. Međutim, u nekim je zemljama kriza imala veći učinak, a Njemačka je jedina zemlja u kojoj se nezaposlenost mladih zapravo smanjila u razdoblju od početka krize.

EURES Romania helps young jobseekers find apprenticeships in Germany
EURES

Prema zavodu Destatis, Saveznom zavodu za statistiku Njemačke, stopa nezaposlenih mladih u Njemačkoj iz 2016. (7,1 %) bila je najniža stopa od ranih 1990-ih.

Program „MobiPro-EU – The Job of my Life” pokrenula je njemačka vlada 2013. godine kako bi riješila navedeni problem i pružila mladim ljudima iz drugih država članica EU-a koje imaju više stope nezaposlenosti mogućnost stručnog osposobljavanja u Njemačkoj.

Županijska agencija za zapošljavanje u rumunjskom gradu Bacăuu, koja je dio platforme EURES-a Rumunjska, priključila se planu 2015. godine nakon što je primila poziv za suradnjom od njemačke Službe za međunarodno smještanje (ZAV) koja je odgovorna za pronalaženje i angažiranje polaznika osposobljavanja za program.

EURES Rumunjska trebao je organizirati odabir kandidata od 15 do 25 godina starosti koji žele proći stručno osposobljavanje u Njemačkoj. Nakon toga uslijedile su pripreme događaja za pronalaženje i angažiranje na licu mjesta u gradu Bacăuu koji se odvio u veljači 2015. godine.

„Oglašavali smo se u medijima, na nacionalnim i lokalnim portalima te smo slali e-poštu i poruke na telefone svim mladim osobama od 15 do 25 godina starosti koje su registrirane u našoj bazi podataka kako bismo ih obavijestili o projektu,” izjavila je savjetnica za EURES Alina-Elena Ciorchelia.

Alina-Elena i direktorica rumunjske Nacionalne agencije za zapošljavanje Florina Andreea Avram sudjelovale su na događaju zajedno s dva predstavnika za ZAV iz Rostocka. Događaju je prisustvovalo 35 mladih osoba, a rezultat su bila 24 pronađena mjesta u Njemačkoj.

Program MobiPro-EU – The Job of my Life temelji se na njemačkom sustavu Duale Ausbildung, odnosno vrsti dvojnog naukovanja u koje spaja osposobljavanje na mjestu rada i učenje u učionici.

Alina-Elena rekla je da se taj dvojni sustav pokazao uspješnim načinom integracije mladih Rumunja na njemačkom tržištu rada zato što time dobivaju kvalifikacije, radno iskustvo, poznavanje njemačkoga jezika i druge važne životne vještine.

„Na ovaj način mlade angažiraju njemačka poduzeća na samom početku te oni istovremeno rade i uče (tri do četiri dana u poduzeću, jedan do dva dana u školi), stječu bolje samopouzdanje, nove prijatelje, uče kako mogu biti neovisni i zaraditi vlastiti novac, preuzimaju nove odgovornosti koje im donosi život u novoj okolini,” objasnila je Alina-Elena.

Projektom se omogućuje financijska podrška za sudionike za početne tečajeve jezika u Rumunjskoj i tijekom stručnog osposobljavanja u Njemačkoj. Isto tako, projektom se pokrivaju putni troškovi za razgovore i ponuđena je podrška sudionicima za privikavanje na život i rad u Njemačkoj.

Sudjelovanje platforme EURES Rumunjska u programu MobiPro-EU – The Job of my Life odličan je primjer uspješne suradnje između nacionalnih ureda EURES i vlade druge zemlje članice EU-a.

Suradnja je koristila tražiteljima zaposlenja u Rumunjskoj koju su se htjeli preseliti u inozemstvo u potrazi za mogućnostima osposobljavanja i poslodavcima u Njemačkoj koji su tražili nove naučnike za svoja poduzeća.

„MobiPro-EU – The Job of my Life” probni je program njemačke vlade koji je trajao četiri godine, odnosno od 2013. do 2016. Više informacija o programu dostupno je na web-mjestuprograma.

 

Korisne poveznice:

Destatis – Zapošljavanje mladih u Njemačkoj

MobiPro-EU – The Job of my Life

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnikaEURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Najbolja praksa EURES-aVanjske vijesti EURES-aVanjski dioniciDani posla/događajiVijesti o tržištu rada/vijesti o mobilnostiTrendovi zapošljavanjaUspješne pričeMladost
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.