Direct naar de inhoud
EURES
Nieuwsartikel13 september 2021Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Mogelijkheden van EURES: wat je moet weten

We hebben een beknopte gids opgesteld om je te helpen optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die EURES te bieden heeft. Lees verder als je wilt weten hoe het platform jou kan helpen.

EURES opportunities: What you need to know
EURES

Je droombaan vinden

In EURES zijn duizenden cv’s opgeslagen die voor werkgevers in heel Europa gemakkelijk te raadplegen zijn. Ook worden uiteenlopende vacatures in alle sectoren onder de aandacht gebracht – het enige wat je hoeft te doen is zoeken naar het soort baan waar je naar op zoek bent. Kom je een geschikte vacature tegen, dan kun je in EURES op een eenvoudige manier je belangstelling aan de werkgever kenbaar maken en een sollicitatie indienen. Vervolgens kun je, als je vragen hebt over de baan of over het land van de werkgever, contact opnemen met een lokale EURES-adviseur, die je vragen graag zal beantwoorden en je zal bijstaan bij je zoektocht.

Je op een nieuwe plaats vestigen

Door een nieuwe baan kun je op een nieuwe plaats terechtkomen. Het kan een hele uitdaging, en misschien zelfs een beetje eng lijken om naar een andere regio of een ander land te verhuizen, maar dankzij EURES sta je er in ieder geval niet alleen voor. In ieder stadium van je verhuizing word je door lokale EURES-adviseurs begeleid. Zij hebben ervaring met alle aspecten van verhuizen en kunnen je overal ondersteuning bij bieden, van het vinden van huisvesting tot het openen van een nieuwe bankrekening.

Netwerken

De taakstelling van EURES is het koppelen van werkzoekenden aan banen. In dat verband speelt EURES een grote rol bij het organiseren van Europese (online) banendagen, wervingsevenementen waarbij werkgevers uit heel Europa in contact worden gebracht met werkzoekenden. Bij de evenementen worden presentaties gehouden door deelnemende werkgevers die op zoek zijn naar werknemers en zijn er informatiepunten over werken in het buitenland. Hier kun je bij bedrijven informeren naar hun arbeidsvoorwaarden, de arbeidsmarkt, wervingsprocessen en zelfs hun vacatures. Door werkgevers te ontmoeten kun je niet alleen werk vinden, maar krijg je ook de kans je netwerk uit te breiden en meer te leren over hoe organisaties functioneren.

Toegang tot extra ondersteuning

Een baan vinden en verhuizen is niet altijd makkelijk. Daarom biedt EURES meer dan een lijst met vacatures. EURES beschikt over bijna 1 000 adviseurs die je gedurende je hele loopbaan begeleiden en al je vragen beantwoorden. In iedere regio staan lokale adviseurs klaar die zijn gespecialiseerd in het verstrekken van informatie, begeleiding en arbeidsbemiddeling aan zowel werkzoekenden als werkgevers. In sommige gevallen helpt EURES je bij het aanvragen van financiële ondersteuning, bijvoorbeeld toelagen en reisvouchers, om je overgang van baan zo soepel mogelijk te laten verlopen. Ook biedt EURES leer- en ontwikkelmogelijkheden waarmee je je vaardigheden kunt uitbreiden en bij potentiële werkgevers onder de aandacht kunt brengen. Door middel van acties en initiatieven zoals de gerichte mobiliteitsregeling van EURES en Europass kan EURES je hulpmiddelen aan de hand doen die van pas komen bij je loopbaan.

Profiteren van nieuwe tips en tricks

Een webpages van EURES is gewijd aan praktische hints en tips die je wegwijs maken in het vinden van vacatures, verhuizen over de grens en het leven in Europa. Hier lees je hoe en waar je informatie kunt krijgen over de arbeidsmarkt, de juridische aspecten van mobiliteit, het solliciteren en de belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden als je naar een ander land verhuist.

Meer informatie over de diensten van EURES vind je op de diverse onderdelen van deze website. Zoek de contactgegevens van de leden en partners van EURES op de pagina “EURES in jouw land” of neem per telefoon, e-mail of chat rechtstreeks contact op met een EURES-adviseur. Voor hulp bij het gebruiken van het portaal of andere vragen kun je ook contact opnemen met de EURES-helpdesk.

Er valt veel te ontdekken, dus meld je aan voor een gratis account om aan de slag te gaan!    In samenwerking met EURES, het Europees portaal voor beroepsmobiliteit.

 

Links:

Europese (online) banendagen

Gerichte mobiliteitsregeling van EURES

Europass

Hints en tips

EURES in jouw land

Contact opnemen met een EURES-adviseur

EURES-helpdesk

Aanmelden voor een gratis account
 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Bijzonderheden

Onderwerpen
Bedrijf/OndernemerschapEU-toolbox voor mobiliteitEURES beste praktijkenEURES-trainingJeugd
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.