Direct la conținutul principal
EURES
Știre3 februarie 2023Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune

EURES ajută o slovacă aflată în căutarea unui loc de muncă să găsească un loc de muncă calificat în Finlanda

Alexandra Mikulášová a găsit un loc de muncă la agenția finlandeză de recrutare Econia. Parteneriatul dintre EURES Finlanda și Econia dă roade încă din 2014.

Janne Vainikkala and Alexndra Mikulaslova
Janne Vainikkala and Alexndra Mikulaslova

Alexandra era angajată în Slovacia în sectorul importurilor și exporturilor de doi ani și jumătate când a simțit că se plafonează. A început să se gândească la prietenii și foștii colegi de școală care se mutaseră în străinătate și i s-a părut o idee interesantă. „Știam că vreau să văd cum e să trăiești în străinătate și să călătoresc puțin, m-a atras ideea asta. Am ales Finlanda gândindu-mă la experiența prietenilor mei care fuseseră deja acolo”, spune ea.

Datorită EURES, Alexandra și prietenul ei și-au găsit un loc de muncă în industria alimentară din Finlanda, pentru care nu se cereau calificări specifice sau cunoștințe de limbă finlandeză. În cele din urmă, Alexandra a plecat de la acest loc de muncă pentru a studia limba finlandeză.

„În timpul studiilor de limbă, căutam un stagiu, așa că am luat legătura cu fostul meu angajator finlandez. Mă interesau activitățile de resurse umane și statele de plată, deoarece în Slovacia am studiat finanțe, bănci și investiții, cu accent pe gestiunea financiară”, spune ea. „Când am luat legătura cu compania, aceasta fuzionase și devenise parte din Econia, altă companie finlandeză care este și membră EURES. Econia oferă servicii de recrutare pentru candidați din întreaga lume.”

Din 2014, consilierul EURES finlandez Tomi Puranen colaborează îndeaproape cu Janne Vainikkila de la Econia pentru a veni în sprijinul solicitanților de locuri de muncă prin organizarea de târguri de locuri de muncă, deplasări în scopuri de recrutare, seminare, ateliere, transmisiuni pe TE-live și materiale video informative. În 2022, aceștia au participat și la evenimentul EURESinAction de la Roma.

„Alexandra este un foarte bun exemplu al modului în care persoanele evoluează într-o țară nouă și își găsesc locul într-o nouă cultură și o nouă practică de lucru”, spune Janne.

„Când a învățat limba finlandeză, Alexandra s-a întors să lucreze la Econia pentru a-și valorifica experiența în calcularea salariilor. Ne-a arătat astfel cum este posibil să-ți găsești un loc de muncă în propriul domeniu de expertiză, odată ce ai învățat limba locală”, observă Tomi.

Alexandra lucrează la Econia deja de cinci luni și ne împărtășește cum a făcut-o acest loc de muncă să reflecteze asupra propriei experiențe cu mutarea în străinătate.

„Sunt recunoscătoare că am ocazia să ajut și să ofer sprijin lucrătorilor și solicitanților de locuri de muncă aflați în situații în care m-am aflat si eu”, spune ea. „Astfel de schimbări pun la încercare pe oricine și am învățat multe despre mine. Am întâlnit oameni noi și mi-am făcut noi prieteni, am învățat despre diferite culturi și toate acestea mi-au oferit o nouă perspectivă.”

Alexandra ține să laude serviciile oferite de EURES pentru a o ajuta să se mute în străinătate. „Mutarea în străinătate nu este ușoară, iar oamenii au nevoie de asigurări care să-i ajute să ia această decizie. Încrederea este foarte importantă. Serviciile EURES au sprijinul autorităților și funcționarilor, iar asta ajută mult.Recomand EURES cu încredere persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din Slovacia, deoarece este o modalitate sigură de a obține un loc de muncă în altă țară.”

Ați vrea să lucrați în străinătate? Consultați posturile vacante de pe portalul EURES sau contactați un consilier EURES pentru sprijin.

 

Linkuri conexe:

Econia

EURES: Găsiți un loc de muncă în Europa

Contactați un consilier EURES

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
Povesti de succes
Secțiuni aferente
Servicii EURES
Sectorul
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.