Ugrás a fő tartalomra
EURES
Sajtócikk2023. február 3.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Az EURES segítségével a szlovák álláskereső szakképzettséget igénylő munkát talált Finnországban.

Alexandra Mikulášová az Econia finn munkaerő-toborzó ügynökségnél talált munkát. Az EURES Finnország és az Econia közötti partnerség 2014 óta virágzik.

Janne Vainikkala and Alexndra Mikulaslova
Janne Vainikkala and Alexndra Mikulaslova

Alexandra már két és fél éve dolgozott a szlovák export-import ágazatban, amikor úgy érezte, hogy már nem halad előre. Azokra a barátaira és iskolatársaira gondolt, akik külföldre költöztek, és a gondolat szöget ütött a fejében. „Ki akartam próbálni külföldön az életet és utazgatni szerettem volna – az egész vonzónak tűnt a számomra. Az ott élő barátaim tapasztalatai alapján Finnországra esett a választásom” – mondja Alexandra.

Az EURES segítségével Alexandra és barátja a finnországi élelmiszeripari ágazatban talált munkát, amelyhez nem volt szükség sem speciális képesítésre, sem a finn nyelv ismeretére. Végül otthagyta ezt a munkát, hogy megtanulja a finn nyelvet.

„A nyelvtanulás közben szakmai gyakorlatot kerestem, ezért felvettem a kapcsolatot a korábbi finn munkáltatómmal. Az emberi erőforrásokkal és a bérszámfejtéssel kapcsolatos feladatok érdekeltek, mivel Szlovákiában pénzügyi, banki és befektetési tanulmányokat folytattam pénzgazdálkodás szakirányon” – teszi hozzá Alexandra. „Amikor felvettem a kapcsolatot a vállalattal, az addigra már összeolvadt az Econia nevű finn vállalattal, amely egyben EURES-tag is. Az Econia munkaerőtoborzási szolgáltatásokat nyújt a világ minden tájáról érkező pályázók számára.”

Tomi Puranen finn EURES-tanácsadó 2014 óta szorosan együttműködik az Econia munkatársával, Janne Vainikkilával, hogy állásbörzék, toborzó utak, szemináriumok, workshopok, TE-live műsorok és tájékoztató videók segítségével támogassák az álláskeresőket. 2022-ben mindketten részt vettek a Rómában megrendezett EURESinAction rendezvényen is.

„Alexandra nagyon jó példa annak bemutatására, hogy az emberek hogyan fejlődnek egy új országban és találják meg helyüket az új kultúrában és munkahelyi gyakorlatban” – mondja Janne.

„Miután Alexandra megtanulta a finn nyelvet, visszatért az Econia vállalathoz, hogy szakértelmével segítse a bérkalkulációt. Ez megmutatja, hogyan lehetséges a helyi nyelv elsajátítása után a saját szakterületen munkát találni” – jegyzi meg Tomi.

Alexandra már öt hónapja az Econia munkatársa, és elmondja, hogy mindezek miként késztették a külföldre utazásáról való elmélkedésre.

„Hálás vagyok a lehetőségért, hogy olyan munkavállalóknak és pályázóknak nyújthatok segítséget és támogatást, akik hasonló helyzetben vannak, mint amiben annak idején én voltam” – mondja. „Az ehhez hasonló változás mindig próbatétel az ember számára, és sokat tanultam önmagamról. Új emberekkel találkoztam, új barátokra leltem, különböző kultúrákat ismertem meg és új perspektívát kaptam.”

Alexandra nem fukarkodik az EURES által a külföldre költözésének elősegítése érdekében nyújtott szolgáltatások méltatásával. „A külföldre költözés nem könnyű dolog, ezért az embereknek eme döntés meghozatalában támogatásra van szüksége. A bizalom nagyon fontos. Az EURES szolgáltatásait hatóságok és tisztviselők támogatják, ami sokat segít ebben.Biztosan ajánlom az EURES szolgáltatásait a szlovák álláskeresőknek, mivel biztonságos módja annak, hogy egy másik országban munkát találjanak.

Szeretne külföldön dolgozni? Böngéssze az EURES-portálon az álláshirdetéseket vagy kérjen segítséget egy EURES-tanácsadótól!

 

Kapcsolódó linkek:

Econia

EURES: Álláskeresés Európában

Az Ön EURES-tanácsadója

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Sikertörténetek
Kapcsolódó szakasz(ok)
Az EURES szolgáltatásai
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.