Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο3 Φεβρουαρίου 2023Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Το EURES βοηθά άτομα από τη Σλοβακία, τα οποία αναζητούν εργασία, να βρουν εξειδικευμένη εργασία στη Φινλανδία

Η Alexandra Mikulášová βρήκε εργασία στο φινλανδικό γραφείο πρόσληψης προσωπικού Econia. Η συνεργασία μεταξύ του EURES Φινλανδίας και της Econia ακμάζει από το 2014.

Janne Vainikkala and Alexndra Mikulaslova
Janne Vainikkala and Alexndra Mikulaslova

Η Alexandra εργαζόταν στον τομέα των σλοβακικών εξαγωγών-εισαγωγών για δυόμισι χρόνια, όταν αισθάνθηκε ότι πλέον δεν εξελισσόταν. Άρχισε να σκέφτεται τους φίλους και τους συμμαθητές της που είχαν μετακομίσει στο εξωτερικό και η ιδέα της φάνηκε ενδιαφέρουσα. «Ήξερα ότι ήθελα να δοκιμάσω τη ζωή στο εξωτερικό και να ταξιδέψω λίγο, μου φάνηκε ελκυστικό. Επέλεξα τη Φινλανδία με βάση την εμπειρία των φίλων μου που είχαν ήδη πάει εκεί», λέει.

Χάρη στο EURES, η Alexandra και ο σύντροφός της βρήκαν εργασία στη βιομηχανία τροφίμων στη Φινλανδία, η οποία δεν απαιτούσε ειδικά προσόντα ή γλωσσικές δεξιότητες στη φινλανδική γλώσσα. Τελικά, άφησε αυτή την εργασία για να σπουδάσει τη φινλανδική γλώσσα.

«Κατά τη διάρκεια των γλωσσικών μου σπουδών, έψαχνα για πρακτική άσκηση, οπότε επικοινώνησα με τον προηγούμενο Φινλανδό εργοδότη μου. Ενδιαφερόμουν για τις αναθέσεις ανθρώπινου δυναμικού και τη μισθοδοσία, καθώς στη Σλοβακία σπούδασα οικονομικά, τραπεζικά και επενδύσεις με έμφαση στη δημοσιονομική διαχείριση», λέει. «Όταν ήρθα σε επαφή με την εταιρεία, είχαν συγχωνευθεί για να γίνουν μέρος της Econia, μιας άλλης φινλανδικής εταιρείας που είναι επίσης μέλος του EURES. Η Econia παρέχει υπηρεσίες πρόσληψης προσωπικού για αιτούντες από όλο τον κόσμο.»

Από το 2014, ο Φινλανδός σύμβουλος του EURES Tomi Puranen συνεργάζεται στενά με τον Janne Vainikkila από την Econia για την υποστήριξη των ατόμων που αναζητούν εργασία, διοργανώνοντας εκθέσεις ενημέρωσης για θέσεις εργασίας, ταξίδια για προσλήψεις, σεμινάρια, εργαστήρια, εκπομπές TE-live και ενημερωτικά βίντεο. Συμμετείχαν επίσης μαζί στην εκδήλωση EURESinAction στη Ρώμη το 2022.

«Η Alexandra είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα του πώς οι άνθρωποι εξελίσσονται σε μια νέα χώρα και βρίσκουν τη θέση τους σε μια νέα κουλτούρα και πρακτική εργασίας», λέει ο Janne.

«Όταν η Alexandra έμαθε φινλανδικά, επέστρεψε για να εργαστεί στην Econia έτσι ώστε να συνεισφέρει με τα δικά της προσόντα στον υπολογισμό των μισθών. Αυτό δείχνει πώς είναι δυνατόν να βρεις εργασία στο δικό σου πεδίο εξειδίκευσης αργότερα, όταν έχεις μάθει την τοπική γλώσσα», σημειώνει ο Tomi.

Η Alexandra εργάζεται για την Econia εδώ και πέντε μήνες και μοιράζεται πώς αυτό την έκανε να σκεφτεί το δικό της ταξίδι μετακόμισης στο εξωτερικό.

«Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που μου δίνεται να βοηθώ και να υποστηρίζω τους εργαζόμενους και τους αιτούντες σε καταστάσεις στις οποίες έχω βρεθεί κι εγώ η ίδια πριν», λέει. «Μια αλλαγή όπως αυτή είναι πάντα μια δοκιμασία για ένα άτομο και έχω μάθει πολλά για τον εαυτό μου. Έχω γνωρίσει νέους ανθρώπους και έχω κάνει νέους φίλους, έχω μάθει για διαφορετικούς πολιτισμούς και αυτό μου έχει δώσει μια νέα προοπτική».

Η Alexandra επιδοκιμάζει ένθερμα τις υπηρεσίες του EURES για τη βοήθεια που έλαβε για να μετακομίσει στο εξωτερικό. «Η μετακίνηση στο εξωτερικό δεν είναι εύκολη υπόθεση, οπότε οι άνθρωποι χρειάζονται διαβεβαιώσεις που θα τους βοηθήσουν να λάβουν αυτήν την απόφαση. Η εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Οι υπηρεσίες του EURES υποστηρίζονται από τις αρχές και τους υπαλλήλους, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά σε αυτό.Σίγουρα θα συνιστούσα το EURES στους αιτούντες εργασία από τη Σλοβακία, καθώς είναι ένας ασφαλής τρόπος για να βρουν εργασία σε άλλη χώρα.»

Ενδιαφέρεστε να εργαστείτε στο εξωτερικό; Ελέγξτε τις κενές θέσεις εργασίας της πύλης EURES ή επικοινωνήστε με έναν σύμβουλο EURES για υποστήριξη.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Econia

EURES: Βρείτε δουλειά μέσω του EURES

Επικοινωνήστε με σύμβουλο EURES

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε συμβούλους EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Ιστορίες επιτυχίας
Σχετικές ενότητες
Υπηρεσίες EURES
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.