Направо към основното съдържание
Лого
EURES
Новинарска статия3 Февруари 2023 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

EURES помага на търсеща работа жена от Словакия да намери квалифицирана работа във Финландия

Александра Микулашова си намира работа във финландската агенция за подбор на персонал Econia. Партньорството между EURES Финландия и Econia процъфтява от 2014 г. насам.

Janne Vainikkala and Alexndra Mikulaslova
Janne Vainikkala and Alexndra Mikulaslova

След две години и половина работа в словашкия бранш за внос — износ Александра си дава сметка, че вече не се развива. Замисля се за своите приятели и съученици, които са се преместили в чужбина, и идеята ѝ става интересна. „Осъзнах, че искам да опитам живота в чужбина и да попътувам малко, струваше ми се привлекателно. Избрах Финландия въз основа на опита на приятелите ми, които вече бяха там“ — казва тя.

Благодарение на EURES Александра и приятелят ѝ намират работа в хранително-вкусовата промишленост във Финландия, за длъжността не се изисква специална квалификация, нито владеене на фински език. Накрая обаче тя напуска тази позиция, за да учи фински.

„Докато учех езика, си търсех стаж, затова се свързах с предишния си финландски работодател. Интересувах се от работа в областта на човешките ресурси и трудовите възнаграждения, тъй като в Словакия изучавах финанси, банково дело и инвестиции с акцент върху финансовия мениджмънт — разказва тя. —  Когато се свързах с фирмата, тя се беше сляла с друга и образувала Econia, финландска фирма, също член на EURES. Econia предоставя услуги по набиране на персонал за кандидати от цял свят.“

От 2014 г. насам финландският съветник на EURES Томи Пуранен работи в тясно сътрудничество с Яне Вайникила от Econia, за да подпомага търсещите работа чрез организиране на трудови борси, пътувания за набиране на персонал, семинари, работни срещи, осъществяване на предавания TE-live и информационни видеоклипове. Те също така участват заедно в събитието EURESinAction в Рим през 2022 г.

„Александра е много добър пример за това как хората се развиват в нова държава и намират своето място в новата култура и работна практика“ — казва Яне.

„Когато Александра научи фински език, се върна на работа в Econia, за да допринесе със собствения си опит в изчисляването на заплатите. Това показва как става възможно да си намериш работа в собствената си област на компетентност по-късно, когато си научил местния език“ — отбелязва Томи.

Александра работи за Econia от пет месеца и споделя как това я е накарало да се замисли за собствения си житейски път с преместването в чужбина.

„Благодарна съм за възможността да помагам и подкрепям работници и кандидати в ситуации, в които самата аз съм била преди — казва тя. —  Подобна промяна винаги е изпитание за човек и аз научих много за себе си. Запознах се с нови хора и намерих нови приятели, опознах различни култури и това ми даде нова гледна точка.“

Александра с готовност хвали услугите, предоставяни от EURES, помогнали ѝ да се премести в чужбина. „Да се преместиш в чужбина, не е лесно, затова хората се нуждаят от гаранции в помощ при взимането на това решение. Доверието е много важно. Услугите на EURES се подкрепят от властите и длъжностните лица, което много допринася за изграждането на това доверие.Със сигурност бих препоръчала EURES на търсещите работа от Словакия, тъй като това е сигурен начин да си намерите работа в друга държава.“

Интересувате се от работа в чужбина? Вижте свободните работни позиции в портала на EURES или се свържете се със съветник на EURES за подкрепа.

 

Връзки по темата:

Econia

EURES: Търсене на работа в Европа

Свържете се със съветник на EURES

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в държавите от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Истории за успех
Свързан раздел(и)
Услуги на EURES
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.